Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 24. máj 2024Meniny má Ela
< sekcia Šport

Starosti a radosti olympijských medailistov, Kuzminová versus Hurajt

Anastasia Kuzminová a Pavol Hurajt. Foto: TASR/František Iván

Olympijská víťazka Anastasia Kuzminová sa po sezóne nezastavila a z Kamčatky sa vrátila len vo štvrtok.

Horný Smokovec 5. mája (TASR) - Na spoločnom vyhlásení lyžiara a biatlonistu roka sa v Hornom Smokovci spomínalo, no aj kuli plány do ďalších mesiacov.

Starosti a radosti olympijských medailistov biatlonistov Anastasie Kuzminovej a Pavla Hurajta veľa spoločné nemajú. Nasťa sa radovala až z dvoch koruniek kráľovny, rýdzo biatlonovej a aj tej premiérovej z bielej stopy. Obe presvedčivo vyjadrili jej dominanciu a úspešnosť v uplynulej sezóne. Pavol Hurajt naopak, hádže sezónu s úľavou za hlavu a teší sa na ďalšiu.

Anastasia Kuzminová s dojatím prežívala premiérový titul, spoločného lyžiarsko - biatlonového Kráľa bielej stopy, nevediac, že zvíťazila len o dva hlasy pred Janou Gerekovou. Aj v tomto vyznení sa ukrývala symbolika, Jana sa posunula v predchádzajúcej zime o taký kus vpred vo výkonnosti, že na Nasťu siahala občas všetkými desiatimi.

V novinke ankety hlasovali všetci lyžiarsko-biatlonoví hostia vo veľkej sále hotela Bellevue a nazbieralo sa ich požehnane, vyše dvesto. Počas hlasovania sa vynárala otázka, ako by asi dopadlo, keby sa určoval takýmto spôsobom Lyžiar roka a či by meno víťaza korešpondovalo s oficiálnym, keď sa nečakane na trón posadila v neprítomnosti len 16-ročná Petra Vlhová pred ostrieľanou Veronikou Zuzulovou.

V anketách sa vždy ukrýva kus subjektívnosti, aj momentálnej náladovosti. Slovenský zväz biatlonu si poradil s dohadmi podobného druhu svojsky. Okrem najpopulárnejšieho biatlonistu, ktorým sa stala Jana Gereková, sa poradie nerodilo v ankete, ale jednoducho na základe výsledkov a rozhodnutia výkonného výboru. Nikto neprotestoval, nikto nebojkotoval.

Spoločné vyhlásenie najlepších zvádzalo na porovnávanie biatlonového zväzu s lyžiarskou asociáciou. Už len fakt, že biatlonisti sa ukázali kompletne v plnej nádhere a že z lyžiarov traja najlepší z top desiatky chýbali, dovedna piati, z toho traja s neskrývaným bojkotom, zapôsobilo dosť presvedčivo v neprospech SLA.

Titul Kráľ biatlonovej stopy získala Anastasia Kuzminová.
Foto: TASR/František Iván
Biatlon sa ocitol v olympijskom polčase na križovatke s voľbou, akú cestu si zvolí. Anastasia Kuzminová pokračuje vo vlastnom smerovaní Tímu. "Dovolenku som si naplánovala v júni, no veľa oddychu si dovoliť nemôžem, potrebujem sa dokonale zregenerovať, určite niekde pri mori sedem až desať dní. Teraz však pocestujem do Nepálu a dúfam, že tento pobyt v divočine bude mať pre mňa väčší význam ako klasická dovolenka. Základný tábor postavíme v 5500 m nadmorskej výške a ako sa budem cítiť, toľko sa odvážim ísť ďalej. Tamojšie prostredie nepoznám, to ma najviac priťahuje. Veľa ľudí sníva o podobnom dobrodružstve, o návšteve legendárnych miest a pre mňa s palicami takýto treking bude aj výborný tréning."

Olympijská víťazka Anastasia Kuzminová sa po sezóne nezastavila a z Kamčatky sa vrátila len vo štvrtok. "Boli sme tam skoro mesiac a iba dva dni som vplyvom zlého počasia nelyžovala."

Do slovenského biatlonu pribudnú s najväčšou pravdepodobnosťou dvaja tréneri zo zahraničia, mužov by mal viesť Nemec Manfred Geyer a ženy Rakúšan Josef Obererlacher. Pre Anastasiu Kuzminovú sa však nič podstatné asi nezmení. "Je to pre mňa prekvapujúce, neočakávala som takúto voľbu. Vedenie zväzu sa snaží, aby som viac trénovala spoločne s dievčatami, nevidím to však až také reálne, keď pri ženách nebude Juraj Sanitra."

Štvornásobná, nepretržitá Kráľovná biatlonovej stopy vždy prežíva vyhlásenie s emóciami. "So zimomriavkami," prezradila Nasťa. "Veľmi som sa prekvapila, že som zvíťazila aj v hlasovaní spoločnom a že ma zvolili za Kráľovnú bielej stopy. Bola som dojatá a zabudla som sa na pódiu poďakovať všetkým, ktorí mi dali svoj hlas."

Z oceňovania lyžiarov a biatlonistov roka:


Tu bude player


Pavol Hurajt, bronzový olympionik vo Vancouvri, každodennú náplň prežíva úplne inak ako Kuzminová a úplne iné dosiahol aj výsledky v sezóne. "Už som ich však zahodil za hlavu. Pred zimou ma skolila salmonelóza, prvé vážne ochorenie v kariére. Telo sa vyžmýkalo a už nespamätalo. Teraz sa teším na ďalšiu zimu. Hovorí sa o zahraničnom trénerovi, podľa mňa to bude určite prínos. Nabúra sa stagnácia, pribudnú nové prvky, zmení sa systém, tréningy sa oživia," sľubuje si 'Hury' od nového kouča.

Stavba koliby zamestnávala Pavla Hurajta dlhé roky. "Som mesiac pred jej kolaudáciou, V máji a júni všetko dokončím. Priznávam, koliba mi odčerpala veľa síl aj preto, že ma bude živiť, keď so športom skončím. Bola to nutnosť, aby som zabezpečil seba aj rodinu. Brzdiť ma už nebude, mám ľudí, ktorí sa o ňu postarajú, budú ju prevádzkovať a ja sa môžem konečne naplno venovať biatlonu."