Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Šport

Štartuje semifinále, veľká analýza zápasu Košice - Banská Bystrica

Hokejový fanúšik si fotografuje Pohár Vladimíra Dzurillu, novú trofej, o ktorú sa bojuje v play off. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

V nedeľu sa začne séria medzi Košičanmi, ktorí nastúpia na domácom ľade v repríze vlaňajšieho boja o titul proti Banskej Bystrici.

Bratislava 25. marca (TASR) - Už v nedeľu 27. marca odštartujú prvými zápasmi semifinálové série Slovnaft play off najvyššej slovenskej hokejovej súťaže. Medzi najlepšie kvarteto sa dostali tímy z prvých štyroch priečok po základnej časti Košice, Nitra, Zvolen a Banská Bystrica, ktoré sa v úvodnom kole so svojimi súpermi nenatrápili len minimálne.

V nedeľu sa začne séria medzi Košičanmi, ktorí nastúpia na domácom ľade v repríze vlaňajšieho boja o titul proti Banskej Bystrici. HKM Zvolen zasa vyzve druhý tím po základnej časti HK Nitra. Semifinále play off sa hrá klasicky na štyri víťazné zápasy a potrvá maximálne do 9. apríla. Meno nového, v poradí už 23. majstra spozná hokejová verejnosť najneskôr 24. apríla, keď je na programe prípadné siedme finále.

Najväčší favorit z Košíc vstúpil do play off z prvého miesta už deviatykrát v histórii, čo je rekord najvyššej slovenskej súťaže, pričom s Martinom si poradil 4:0 na zápasy. Úradujúci šampión z východu vyradil ôsmy celok v tabuľke po dlhodobej fáze po výsledkoch 4:1 a 3:2 doma, vonku triumfoval 3:2 po predĺžení a 4:1.

Banská Bystrica vyhrala sériu s Duklou Trenčín, ktorá mala byť vzhľadom na papierové predpoklady najvyrovnanejšia, pomerne jasne 4:1. O semifinálovej účasti "baranov" rozhodli najmä náročné súboje pod hradom Matúša Čáka, kde vyhrali najskôr 2:1 po nájazdoch a následne 1:0 po predĺžení.

Štvrťfinálovou prekážkou prešla v najkratšom možnom čase Nitra. So Žilinou mala väčšie problémy len v úvodnom zápase pod Zoborom, ktorý napokon strhla na svoju stranu v nadstavenom čase a zvíťazila 4:3. V druhom potvrdila vedenie v sérii triumfom 2:0 a na ľade súpera skompletizovala postup po rezultátoch 3:5 a 2:3 po nájazdoch.

Pomerom 4:1 ovládol štvrťfinálovú sériu Zvolen. V jeho prípade boli kľúčové úvodné domáce duely proti Popradu, v ktorých mohli siahnuť po víťazstvách aj "kamzíci". HKM však lepšie zvládlo obe predĺženia a triumfovalo 3:2, respektíve 1:0. Séria tretieho so šiestym priniesla mimoriadne zaujímavý tretí duel pod Tatrami, v ktorom nastalo niekoľko výsledkových obratov. Poprad viedol po prvej tretine 3:0, a hoci v druhej otočil Zvolen na 5:4 vo svojej prospech, neuspel. Domáci vyhrali záverečné dejstvo 2:0 a triumfom 6:5 si vybojovali jediný bod v celej sérii. V piatom zápase totiž HKM deklasovalo súpera 7:1.

Košičania získali titul v dvoch uplynulých sezónach a ak sa im to podarí aj teraz, vyrovnajú svoju rekordnú majstrovskú sériu v rade. Tri prvenstvá po sebe dosiahli ako doteraz jediný tím v ročníkoch 2008/09-2010/11. Ešte väčšia motivácia pre nich je, že môžu získať rekordný deviaty titul a osamostatniť sa tak na čele historickej tabuľky súťaže. Momentálne majú na konte osem a o prvenstvo sa delia so Slovanom Bratislava, ten však už štyri sezóny pôsobí v nadnárodnej Kontinentálnej hokejovej lige. Na treťom mieste najúspešnejších tímov je s tromi prvenstvami Trenčín, o jedno menej má Zvolen a posledným tímom, ktorý sa radoval z titulu, je Žilina. Na premiérový titul si stále brúsia zuby fanúšikovia spod Zobora i úradujúci vicemajstri z Bystrice. Nitrania obsadili v uplynulých dvoch ročníkoch druhé miesto po základnej časti, no vyťažili z neho "iba" bronzovú a v roku 2014 historickú striebornú medailu.

Nový majster získa vynovenú trofej - Pohár Vladimíra Dzurillu. Jeho dizajn navrhol akademický sochár Jozef Barinka, ktorý navrhol aj pôvodný pohár. Pohár váži 31 kg a pripomína slávny Stanley Cup. Diváci si v ankete môžu zvoliť najužitočnejšieho hráča vyraďovacích bojov (MVP). Nástupca minuloročného víťaza Košičana Gabriela Spilara si odnesie trofej - Zlatú korčuľu Slovnaft play off Tipsport Ligy.

Slovensko bude mať v ďalšom ročníku opäť dve miestenky v hokejovej Lige majstrov. Prvú majú isté Košice ako víťaz základnej časti, druhú získa nový majster. Pokiaľ by ním boli "oceliari", miestenku nezíska ďalší finalista, ale druhý tím po základnej časti, čiže Nitra.

Semifinále odštartuje súbojmi Košíc proti Banskej Bystrici, ktoré sú v Steel aréne na programe 27. a 28. marca. Následne sa k slovu dostanú aj Nitrania, sériu so Zvolenom otvoria na domácom ľade 29. marca.

Slovnaft play off Tipsport ligy - semifinále:
program - termíny:
HC Košice - HC'05 iClinic Banská Bystrica (27.3., 28., 31., 1.4., 4.*, 6.*, 8.*)
HK Nitra - HKM Zvolen (29.3., 30., 2.4., 3., 5.*, 7.*, 9.*)


Repríza vlaňajšieho finále v znamení prepracovaných systémov

Na snímke tréner Košíc Rostislav Čada.
Foto: TASR/Oliver Ondráš


V duchu reprízy vlaňajšieho boja o titul narazí úradujúci šampión HC Košice na HC'05 iClinic Banská Bystrica tentoraz už v semifinále tipsportligovej Slovnaft play off. "Oceliari" zdolali súpera zo stredu Slovenska dosiaľ vo všetkých troch vyraďovacích prípadoch, bilancia vzájomných súbojov zo základnej časti prebiehajúceho ročníka je však vyrovnaná.

Košičania sa vo štvrťfinále proti Martinu síce výsledkovo nenatrápili a sériu zvládli v najkratšom možnom čase 4:0 na zápasy, no v niektorých herných momentoch mali s húževnatým súperom problém. Martinčania naa prepracovaný defenzívny systém na čele s brankárom Tomášom Halászom napokon nenašli recept, aj preto dopriali Košiciam pred semifinále jedenásťdňový oddych. Najproduktívnejším hráčom majstra v play off je zatiaľ prekvapujúco obranca Radek Deyl, ktorý si v štyroch dueloch pripísal šesť asistencií.

Banskobystričania sa v prvej fáze vyraďovačky natrápili o čosi viac. Dukla Trenčín im uchmatla jeden zápas, no keďže sa v päťzápasovej sérii zmohla len na dva góly, so sezónou sa rozlúčila. Bystričania sa preukázali skalopevnou defenzívou s fyzicky silným prechodom do ofenzívy, v ktorej si počkali na svoju šancu viacerí zakončovatelia na čele s Jurajom Majdanom či Romanom Tománkom. "Barani" produkujú fyzicky náročný, no zároveň priamočiary typ kombinačnej hry, ktorý by mohol Košičanom robiť problémy.

Zaujímavé môžu byť duely oboch ofenzív proti brankárskym jednotkám tímov. Bystrický brankár Jason Bacashihua sa môže pochváliť úspešnosťou zásahov cez 98,5 percent, v semifinále však proti nemu budú stáť dlhoročné kanonierske skúsenosti Petra Bartoša, Gabriela Spilara či dvojice navrátilcov do zostavy Mareka Bartánusa s Adamom Lapšanským. Bystrické sebavedomie však môže podporiť aj fakt, že v dvadsiatich oslabeniach v sérii proti Trenčínu neinkasovali ani raz.

Košice - Banská Bystrica doteraz v play off:
2008/2009, štvrťfinále: Košice - Banská Bystrica 4:1 (4:2, 5:3, 3:6, 2:1 pp a sn, 4:0)
2011/2012, štvrťfinále: Košice - Banská Bystrica 4:1 (4:3 pp, 4:3, 0:1, 3:1, 2:1)
2014/2015, finále: Košice - Banská Bystrica 4:2 (3:0, 4:3 sn, 1:3, 1:2, 3:2, 2:1)
vzájomné zápasy v prebiehajúcej sezóne z pohľadu Košíc: 0:1, 3:0, 4:2, 0:3, 3:1, 2:3,

Kompletný program semifinálovej série:
1. zápas, nedeľa 27. marca: Košice - Banská Bystrica (17.00)
2. zápas, pondelok 28. marca: Košice - Banská Bystrica (17.00)
3. zápas, štvrtok 31. marca: Banská Bystrica - Košice (17.00)
4. zápas, piatok 1. apríla: Banská Bystrica - Košice (17.00)
prípadne
5. zápas, pondelok 4. apríla: Košice - Banská Bystrica (17.00)
6. zápas, streda 6. apríla: Banská Bystrica - Košice (17.00)
7. zápas, piatok 8 apríla: Košice - Banská Bystrica (17.00)


Bystrica rešpektuje silu majstra, dôraz kladie na prvé duely

Na snímke tréner Banskej Bystrice Vladimír Országh
Foto: TASR - Branislav Račko


Hokejisti Banskej Bystrice vstúpia do semifinálových bojov tipsportligovej Slovnaft play off proti HC Košice s jednoznačným cieľom - prebojovať sa do finále. Uvedomujú si, že úspech ich môže priniesť iba poctivá robota.

V nedeľu odohrajú "barani" prvý zápas na ľade súpera a chcú v ňom prekvapiť. "Ideme do Košíc s cieľom vyhrať. Chceme tam uspieť," vyhlásil pred sériou najproduktívnejší banskobystrický útočník Juraj Majdan, ktorý si myslí, že veľa gólov v semifinálových dueloch padať nebude: "Pôjde sa z dobre organizovanej obrany do útoku, kde to bude rovnako ťažké, pretože Košice majú výbornú obranu, tuším najlepšiu v celej lige. Osobne si myslím, že veľa gólov padať nebude, i keď súper disponuje so silným útokom. V tíme majstra majú dobrých korčuliarov a na veľkom klzisku to vedia patrične využiť. My sa nemôžeme báť, musíme hrať svoj hokej a dávať góly."

Tréner Vladimír Országh nechcel prezradiť taktiku, s ktorou na východe Slovenska vyrukuje. Spolu s hráčmi si dôsledne preštudoval videozáznamy súpera, podrobne rozobral hru Košíc a svojich zverencov zodpovedne sa na sériu pripravil. "Uvedomujeme si, proti komu hráme. Ide o majstrovský tím a víťaza ligy, teda jej základnej časti. Urobili sme si rozbor. Vieme, ktoré sú silné stránky Košíc a budeme sa ich snažiť eliminovať. Oba tímy majú veľmi dobrých strelcov. Po príchode trénera Čadu dominuje v košickom celku kvalitná defenzíva. Je veľmi dobre prepracovaná, avšak aj my sa chceme sústrediť na dobrú defenzívnu činnosť. Tiež máme hráčov, ktorí vedia dať gól. Takže všetko je otvorené," uviedol pre TASR bystrický kouč.

Košičania vo vlaňajšej sezóne bojovali s Banskou Bystricou o titul vo finále a boli úspešnejší i vďaka tomu, že stopercentne využili domáce prostredie. Aj preto hokejisti spod Urpína kladú dôraz už na prvé duely u súpera. "Musíme podávať poctivé výkony a hrať to, čo máme. Iba tak si vytvoríme šancu na úspech. Nálada v kabíne je výborná. Mali sme dostatok času na oddych i prípravu na semifinále. Verím, že hneď v prvom zápase v Košiciach to bude vidno. Potrebujeme si u súpera vytvoriť čo najlepšiu pozíciu do ďalších bojov," potvrdil kapitán Milan Kytnár.

Banskobystričania sa môžu oprieť aj o skúseného centra, 39-ročného Michala Handzuša. Platný je na buly, v presilovkách i v oslabeniach. Vo štvrťfinále neokúsil chuť prehry, keďže nastúpil až na duely v Trenčíne a pred vlastnými priaznivcami sa predstavil potom v piatom, rozhodujúcom zápase série. "Vieme, že nás čaká ťažký súper. Musíme minimalizovať jeho šance, malo by to byť hlavne o dobrej obrane, samozrejme, treba dávať aj góly. Košice vyhrali základnú časť, majú veľmi dobré mužstvo, rýchlych hráčov, organizovanú obranu. Je to pre nás výzva a my sa ňu tešíme. Chceme vyhrať," dodala osobnosť bystrického mužstva.

Košice favoritom, Čada chce eliminovať skúsených Bystričanov

Na snímke vľavo tréner Košíc Rostislav Čada,
Foto: TASR/František Iván


Semifinálová séria Slovnaft play off Tipsport ligy medzi HC Košice a HC'05 iClinic Banská Bystrica sľubuje zaujímavé hokejové divadlo. Výhodu domáceho prostredia v prvých dvoch zápasoch bude mať košický tím, ktorý je v pozícii mierneho favorita. Tréner víťazov základnej časti Rostislav Čada aj útočník Marek Bartánus očakávajú vyrovnané zápasy plné nasadenia.

Hokejisti Banskej Bystrice inkasovali v základnej časti 115 gólov, čo bol druhý najlepší výsledok v tomto ukazovateli. O rovných 30 menej dostali hráči HC Košice, takže v ich vzájomnej konfrontácii sa dá očakávať najmä dôsledná defenzíva. Ani šesť vzájomných zápasov v základnej časti neprinieslo veľké gólové hody a aj ambície oboch klubov naznačujú, že môže ísť o veľmi atraktívnu sériu. "Dá sa očakávať, že všetky stretnutia budú ťažké a vyrovnané. Banská Bystrica disponuje širokým kádrom skúsených hráčov. Tí sa už dokázali presadiť aj v medzinárodnom hokeji a našou hlavnou úlohou bude eliminovať ich a nedovoliť im také výsledky a výkony, aké mali v nedávnych zápasoch," uviedol pre TASR tréner HC Košice Rostislav Čada.

Spomínaná defenzíva bola najsilnejšou zbraňou oboch tímov v dlhodobej súťaži. Východniari sa chcú opäť prezentovať zodpovednou hrou na oboch stranách klziska. "Defenzívna hra musí mať isté parametre, inak mužstvo nedosiahne želané výsledky. Avšak iba s defenzívou sa vyhrať nedá," poznamenal tréner Čada. Jeho tím mal po hladkom štvrťfinálovom postupe cez MHC Martin 11-dní na prípravu, ale aj doliečenie si menších zranení. Či však český tréner bude môcť počítať so všetkými hráčmi, je nateraz otázne. "Otáznik je nad Rišom Jenčíkom a Edom Šedivým. Obaja majú zranenia z predošlých zápasov a nie je isté, či v nedeľu nastúpia. Uvidíme, či sa im to do nedele podarí vyliečiť," dodal Čada.

Vo vlaňajšej finálovej sérii sa po šiestich zápasoch tešili hráči HC Košice. Banskobystričania majú v nedávnej pamäti, ako si "oceliari" na ich ľade prebrali zlaté medaily a trofej pre víťaza. Aktuálny košický cieľ znie jasne - zlatý hetrik, druhý v klubovej histórii. O tom, že to bude náročná séria, nepochybuje ani útočník "oceliarov" Marek Bartánus. "Stretnú sa dve mužstvá, ktoré majú široký káder a vyrovnané päťky. Myslím si, že to bude vyrovnaná séria. My máme výhodu domáceho prostredia v prvých dvoch zápasoch a dúfam, že dobre odštartujeme," povedal Bartánus pre TASR. Jeho formácia s Jakubom Sujom a Jiřím Bicekom "potiahla" oceliarov aj vo vlaňajšom finále. Všetci traja si pripísali po štyri góly. "Je to o momentálnej forme. Ja dúfam, že po mojom zranení budem chlapcom opäť pomáhať, aby sme boli znovu úderná formácia. V play off je to však najmä o tímovosti a o tom, aby góly padali v správny moment," zdôraznil košický útočník.

Marek Bartánus mal dobre rozbehnutú aj aktuálnu sezónu. Odmenou za kvalitné výkony v pozícii kapitána košického HC mu boli reprezentačné pozvánky. Na februárovom Slovakia Cupe v Žiline sa však zranil a záver základnej časti musel vynechať. Vrátil sa až v treťom zápase štvrťfinálovej série na ľade Martina. "Prvý zápas bol pre mňa naozaj ťažký. Hral som po 5-týždňovej pauze a zranenie ramena nie je jednoduché. Hokej je kontaktný šport, nárazy sú tam prakticky neustále. Ku koncu prvého zápasu som sa cítil lepšie a v druhom zápase sa to už vrátilo do starých koľají. Rameno som si otestoval, drží, a už sa teším na prvý semifinálový zápas," dodal.