Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Šport

Extréner Good Angels Svitek zostáva bez klubového angažmánu

Foto: TASR/František Iván

Rodák z Gelnice však bude pôsobiť na lavičke národného tímu Maďarska, na ktorú si ho vedenie Maďarského basketbalového zväzu zvolilo ešte začiatkom januára.

Košice 28. februára (TASR) - Ženský basketbalový tréner Štefan Svitek, ktorý po pondelku opustil tím Good Angels Košice, zostáva naďalej bez klubového angažmánu. Na reprezentačnej úrovni sa však s družstvom Maďarska pomaly začína pripravovať na blížiacu sa kvalifikáciu majstrovstiev Európy 2013 a zostavuje plán prípravných zápasov.

"Zatiaľ ešte nemám žiadnu ponuku, no verím, že prídu. Môj odchod z tímu Good Angels je čerstvou záležitosťou a blíži sa i koniec sezóny, takže je ťažké teraz niečo dostať. Momentálne to ani neriešim," uviedol pre TASR Svitek, ktorý na víťazstvo v Európskej lige 2011/2012 favorizuje španielsku Valenciu a osemfinálového premožiteľa Good Angels ruský Jekaterinburg.

Tréner maďarskej reprezentácie

Rodák z Gelnice však bude pôsobiť na lavičke národného tímu Maďarska, na ktorú si ho vedenie Maďarského basketbalového zväzu zvolilo ešte začiatkom januára. "Na dané miesto bolo vypísané výberové konanie a ja som bol jeden z trénerov, ktorý sa tam prihlásili. Maďarský zväz si ma vybral spomedzi záujemcov a následne mi to oznámil," prezradil Svitek, ktorý nebude mať problém dohovoriť sa s hráčkami ani v maďarskom jazyku. "Rozprávam po maďarsky i keď nie stopercentne, ale relatívne sa dohovorím. Podľa okolností možno použijem angličtinu, ale budem sa snažiť komunikovať v ich jazyku."

Pre bývalého aktívneho hráča, ktorý odohral dlhé roky predovšetkým v Nemecku, je to nová výzva a v rebríčku jeho profesijných hodnôt zastáva tento post vysoké miesto. "Cením si to veľmi vysoko, je to odmena pre mňa, ale i košický klub za prácu, ktorú sme tam za tie roky odviedli. Byť reprezentačným trénerom je jedna vec a byť reprezentačným trénerom krajiny, kde sa človek skutočne presadil i v nejakej konkurencii, tak to je výborná vec," skonštatoval bývalý reprezentant.

Kvalifikácia na ME 2913

Pre Sviteka bude hlavným cieľom kvalifikovať sa na ME 2013 vo Francúzsku. Maďarsko v boji o postup z kvalifikačnej A-skupiny nastúpi proti Bielorusku, Ukrajine, Izraelu a Portugalsku. "Cieľ je jasný, postup na najbližší európsky šampionát 2013 vo Francúzsku. Zmluvu mám podpísanú na dlhšie obdobie, ale všetko sa bude odvíjať od toho, či postúpime na spomínané ME. Momentálne sme dávali dokopy plán prípravy. Čaká na nás náročná skupina, ale verím, že je v našich silách postúpiť na záverečný turnaj," uzavrel pre TASR Svitek.