Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Šport

Svitko v piatok štrvtý, pred poslednou etapou si udržal druhé miesto

Slovenský motocyklový pretekár Štefan Svitko Foto: TASR/AP

Jazdec Slovnaft Teamu má na dosah zaknihovať svoje najlepšie umiestnenie v kariére.

Villa Carlos Paz 15. januára (TASR) - Slovenský motocyklista Štefan Svitko obsadil v piatkovej predposlednej 12. etape vytrvalostných pretekov Rely Dakar štvrtú priečku a v celkovej klasifikácii sa mu podarilo udržať druhé miesto. Jazdec Slovnaft Teamu tak má na dosah zaknihovať svoje najlepšie umiestnenie v kariére. Jeho maximom na prestížnej púštnej rely sú zatiaľ dve konečné piate miesta z rokov 2012 a 2015. Do konca 38. ročníka podujatia zostáva už len záverečná etapa, ktorá je na programe v sobotu a vyvrcholí v argentínskom Rosariu.

Motocyklistov čakala v piatok najdlhšia etapa v itinerári tohtoročnej edície Dakaru. Viedla zo San Juanu do Villa Carlos Paz a z celkovej dĺžky 931 km bolo meraných 481 km. Svitko mal výborný štart, zo siedmej pozície sa rýchlo dostal na druhú priečku. Potom trochu stratil, padol na piate miesto, ale v závere etapy sa prebojoval na štvrtú pozíciu. Svitkovi najväčší prenasledovatelia v priebežnom poradí Francúz Antoine Meo i Čilan Pablo Quintanilla mali na začiatku etapy technické problémy, keď Meo sa prepadol až na 26. priečku, ale postupne sa obaja predrali dopredu. Slováka však nepredbehli a ten tak zvýšil svoj náskok na druhom mieste v priebežnom poradí. Pred tretím Quintanillom vedie o viac ako 15 minút.

Víťazom piatkovej etapy sa stal Portugalčan Helder Rodrigues. Ten sa so svojou Yamahou dostal do vedenia po šiestom checkpointe a udržal si ho až do záveru. Druhý skončil Austrálčan Toby Price, ktorý tak potvrdil pozíciu lídra celkovej klasifikácie, keď Svitko na neho stráca takmer 38 minút. Tretí bol v piatok Argentínčan Kevin Benavides.

Výsledky 12. etapy, San Juan - Villa Carlos Paz (931 km):

MOTOCYKLE:
1. Helder Rodrigues (Portug./Yamaha) 5:57:24 h
2. Toby Price (Austr./KTM) +7:32
3. Kevin Benavides (Arg./Honda) +7:55
4. Štefan SVITKO (SR/KTM) +9:48
5. Adrien van Beveren (Fr./Yamaha) +10:28
6. Pablo Quintanilla (Čile/Husqvarna) +15:23

priebežné poradie:
1. Price 46:13:26
2. SVITKO +37:39
3. Quintanilla +53:10