Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Svitko žiaril po návrate z Dakaru: V cieli sa mi chcelo plakať

Na snímke slovenský motocyklista Štefan Svitko počas tlačovej konferencie po návrate z 38. ročníka pretekov Rely Dakar, v ktorých obsadil 2. miesto v kategórii motocyklov, 19. januára 2016 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Na najnáročnejších vytrvalostných pretekoch obsadil druhé miesto, čo je historicky najlepšie umiestnenie rodáka spod Tatier na prestížnom podujatí.

Bratislava 19. januára (TASR) - Slovenský motocyklista Štefan Svitko žiaril po návrate z 38. ročníka Rely Dakar napriek únave spokojnosťou. Na najnáročnejších vytrvalostných pretekoch obsadil druhé miesto, čo je historicky najlepšie umiestnenie rodáka spod Tatier na prestížnom podujatí.



Svitko počas celého Dakaru podával konzistentné výkony. Z trinástich etáp deväťkrát skončil v Top 5, jednu z nich vyhral. Svoju siedmu účasť na púštnej rely, ktorá sa tento rok išla v Argentíne a Bolívii, pretavil do historického výsledku. Tohtoročný Dakar označil za najnáročnejší v kariére.

"Bolo to veľmi náročné, najmä po psychickej stránke. Veľa som jazdil sám, musel som navigovať, vyrovnať sa s tlakom. Keď som prešiel cieľom poslednej etapy, chcelo sa mi plakať," uviedol na utorkovom stretnutí s novinármi. Pred štartom podujatia si chcel vylepšiť svoje maximum, čo boli dovtedy dve konečné piate miesta z rokov 2012 a 2015. Potichu sníval o umiestnení v prvej trojke. "Na to, že skutočne môžem skončiť na pódiu, som začal myslieť tak päť etáp pred koncom. Mal som vysnívanú pozíciu do tretieho miesta. Tomu, že skutočne skončím druhý, som uveril až po prejdení posledného kilometra," pokračoval.



Dakar sa podľa neho rozbiehal pomalšie, postupne však gradoval a najťažšie boli záverečné etapy. Kľúčová z jeho pohľadu bola jedenásta 'erzeta'. "Štartoval som z prvého miesta, keďže etapu predtým som vyhral. Musel som navigovať, čiže som išiel opatrnejšie. Potom ma dobehli Price a Benavidesom. S každým z nich som sa stratil, najskôr s jedným, potom s druhým a prišiel tak o náskok, ktorý som si vybudoval deň predtým. Bolo to náročné najmä na psychiku, ale zvládol som to," referoval.

Svitko: Kľúčová bola 11. etapa


Na celkového víťaza Austrálčana Tobyho Pricea stratil jazdec Slovnaft Teamu 39:41 min. Tretí skončil Čiľan Pablo Quintanilla. Obaja, rovnako ako väčšina štartového pola, mali za sebou početné továrenské stajne. Svitka podporoval "iba" jeho päťčlenný tím. "Chodili za nami ľudia a hovorili, že máme ich obdiv, že si tak dobre počínam ako privátny jazdec. Boli z toho prekvapení, priali mi to." Price podľa neho vyhral zaslúžene. "Jazdil perfektne. A ak by niekto z nás na neho vyvíjal ešte väčší tlak, tak myslím, že by bol ešte rýchlejší," uznal kvality víťazného Austrálčana.



V najbližších dňoch si Svitko dopraje dostatok pokoja. "Viem, že doma je prichystaná nejaká oslava. Teším sa na všetkých a najmä na moju rodinku. Oddýchnem si a potom uvidím, čo ďalej. Chceli by sme vyskúšať jazdiť medzinárodný svetový šampionát v rely," dodal druhý najlepší motocyklista z Dakaru 2016.

Svitko: Na Dakare to bez štastia nejde