Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

ŠTEFAN TARKOVIČ o MS 2018 bez SR: Viniť z toho rozhodcu by bolo alibi

Asistent trénera slovenskej futbalovej reprezentácie Štefan Tarkovič v štúdiu TABLET.TV. Foto: TABLET.TV

Slovenská futbalová reprezentácia sa neprebojovala na budúcoročné MS. O kvalifikácii na toto podujatie sme sa v štúdiu TABLET.TV porozprávali asistentom hlavného trénera Štefanom Tarkovičom.

Bratislava 21. októbra (Teraz.sk) – Pre slovenskú futbalovú reprezentáciu sa pred pár dňami definitívne skončil boj o účasť na budúcoročných MS v Rusku. Žiaľ, naši futbalisti sa na tomto šampionáte nepredstavia. V kvalifikačnej skupine F síce zverenci trénera Jána Kozáka obsadili v spoločnosti Anglicka, Škótska, Slovinska, Litvy a Malty druhú priečku, no na priamy postup a ani na baráž to nestačilo. Chýbal im k tomu jeden bod. O kvalifikačných zápasoch, výsledkoch, dôvodoch, ktoré ich mohli ovplyvniť, ale aj o možnej výmene generácií či budúcoročnej Lige národov, sme sa v televíznom štúdiu TABLET.TV porozprávali s asistentom hlavného trénera seniorskej reprezentácie SR Štefanom Tarkovičom.

Slovenskí futbalisti mali po ôsmich rokoch na dosah druhú účasť na svetovom šampionáte, ktorý sa budúci rok koná v Rusku. No kým v kvalifikácii o postup na MS 2010 v Juhoafrickej republike mali šťastia viac než dosť, v tej nedávno skončenej sa od nich vo viacerých prípadoch odklonilo. V skupine napokon obsadili druhé miesto, čo na postup nestačilo, no prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik označil napriek tomu kvalifikáciu za úspešnú. „Ja by som povedal, že nebola neúspešná. Úspechom by bolo, keby sme postúpili do baráže a následne na majstrovstvá sveta. Na druhej strane nás môže hriať pri srdci, že sme skončili v ťažkej skupine druhí, čo bol náš cieľ. Z tohto pohľadu to teda úspech bol,“ rozhovoril sa Štefan Tarkovič.

POZRITE SI CELÚ TELEVÍZNU DEBATU SO ŠTEFANOM TARKOVIČOM:



Po vlaňajšom úspešnom účinkovaní na kontinentálnom šampionáte vo Francúzsku nevyšiel slovenským reprezentantom vstup do kvalifikácie MS 2018 ani zďaleka ideálne. Hneď v prvom zápase totiž prehrali v domácom prostredí s Anglickom 0:1, aby rovnaký výsledok zaknihovali aj o mesiac neskôr v druhom stretnutí na ihrisku nevyspytateľného Slovinska. „Bola to veľmi ťažká etapa. Predsa len po majstrovstvách Európy, ktoré boli pre nás plné pozitívnych emócii a následnej eufórii, sme si mysleli, že sa nám podarí tím posunúť výkonnostne ešte ďalej. Svetlo sveta však uzreli nové kauzy, ktoré narušili atmosféru v reprezentácii, na nálade nám nepridala ani nešťastná prehra s Angličanmi gólom z nadstaveného času a následne sme nepodali optimálny výkon v Slovinsku, kde sme sa pre zmenu museli vysporiadať s viacerými absenciami. Razom tak bola pred nami dilema, čo a ako ďalej,“ vrátil sa myšlienkami rok dozadu asistent trénera Jána Kozáka.

Po spomínaných prehrách sa však slovenským futbalistom podarilo vrátiť späť do hry vďaka piatim víťazstvám po sebe - doma so Škótsko (3:0) a Litvou (4:0), na Malte (3:1) a v odvetách v Litve (2:1) a v domácom prostredí so Slovinskom (1:0). Čo stálo za touto výsledkovou obrodou? „Medzi zápasom v Slovinsku a domácim duelom so Škótskom boli síce len dva dni, no počas nich sme si museli vyčistiť stôl, pretože čo sa týka vzťahov, nebolo to optimálne. Bolo teda o čom diskutovať. Podarilo sa nám to, naštartovali inú etapu, počas ktorej sme dokázali dominovať,“ pokračoval Tarkovič, s ktorým sme sa vzápätí pristavili aj pri dvoch nasledujúcich dueloch v Anglicku a Škótsku. „V súboji s Angličanmi bolo úvodných tridsať minút z našej strany ako z rozprávky, boli sme dominantní, hrali sme kombinačne, ujali sme sa vedenia. Bohužiaľ, domáci v ďalšom priebehu otočili výsledok vo svoj prospech, čo sa im paradoxne podarilo bez vyloženej šance. Či sme mali na viac, je hypotetická otázka, zápas sme nezvládli, prehrali sme, takže asi nie. Na duel so Škótskom sme boli taktiež vynikajúco pripravení, vedeli sme, čo nás čaká a dovolím si tvrdiť, že nebyť vylúčenia Roba Maka, tak ten zápas určite neprehráme.“

O ružovej budúcnosti


Ak sa detailnejšie pozrieme na dva zo štyroch prehratých stretnutí v kvalifikácii, v ktorých naši hráči dostali červenú kartu (Škrtel s Anglickom a Mak proti Škótsku), možno konštatovať, že oba sme prehrali 0:1 po góloch v záverečných sekundách a zhodou okolností oba rozhodoval ten istý arbiter – Srb Milorad Mažič. „Bolo by trochu alibistické hodiť teraz všetko na rozhodcu. Matematicky treba povedať, že sme neuhrali štyri zápasy, a preto sme na majstrovstvá sveta nepostúpili. Na druhej strane, ja osobne si myslím, že Mažičova nominácia na náš súboj so Škótskom nebola optimálna, keďže nám pískal už prvý duel s Anglickom. A ten nechcem povedať, že bol problematický, ale nebol úplne optimálny. Vieme, že sme dostali gól v nadstavenom čase, vieme, že bol vylúčený Maťo Škrtel, vieme, že po zápase bolo ešte vedené disciplinárne konanie voči Janovi Ďuricovi, takže z tohto pohľadu si myslím, že nominácia tohto rozhodcu na stretnutie v Škótsku nebola šťastná. Ale ako som už povedal, zhadzovať naňho to, že sme sa neprebojovali na MS, by bolo alibi,“ zamyslel sa 44-ročný rodák z Prešova.



Tak ako prednedávnom nastala v slovenskom hokeji generačná výmena, v dohľadnom čase sa tomu nevyhne ani náš futbal. Svoj vek má Ďurica, Škrtel, Nemec, či zopár ďalších a ich budúcnosť v reprezentačnom tíme je najmä z tohto dôvodu otázna. Naopak, do národného tímu sa postupne začlenili mladí, perspektívni hráči ako napríklad Škriniar, Lobotka, Rusnák či Duda, no „tlačia“ sa doň aj ostatní. Netreba mať z tohto dôvodu o slovenský futbal obavy? „Myslím si, že nie. Napokon to dokázala aj reprezentačná ,dvadsaťjednotka´ na tohtoročných ME, kde naši hráči herne dokázali, že patria k európskej špičke. Nemenej podstatné je, že to všetko preniesli aj na klubovú úroveň a presadzujú sa v kvalitných mužstvách, v kvalitných súťažiach. A práve tým spĺňajú kritéria, ktorú zasa my kladieme na reprezentačných hráčov a vôbec na reprezentáciu. Čiže z tohto pohľadu netreba mať nejaký strach o budúcnosť, práve naopak, vzhľadom na možnosti, ktoré na Slovensku sú, si trúfam povedať, že budúcnosť nášho futbalu je ružová,“ dodal na záver Štefan Tarkovič.