Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Stepanovová chce štartovať v Riu, ale nie pod ruskou vlajkou

Olympijské kruhy sú na plote pred budovou Ruského olympijského výboru v Moskve 9. novembra 2015. Foto: TASR/AP

Strednotratiarka podala žiadosť na centrále Medzinárodnej asociácie atletických federácií, ktorá jej požiadavku posúdi.

Moskva 7. marca (TASR) - Ruská atlétka Julia Stepanovová chce štartovať na OH 2016 v Rio de Janeiro, ale nie pod vlajkou rodnej krajiny. Strednotratiarka podala žiadosť na centrále Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF), ktorá jej požiadavku posúdi.

Stepanovová a jej manžel Vitalij v decembri 2014 poskytli nemeckej televízii ARD dôkazy o systematickom dopingu v ruskej atletike. Na základe ich svedectva vypukol škandál, do vyšetrovania ktorého sa zapojili IAAF, Svetová antidopingová agentúra (WADA) i Medzinárodný olympijský výbor (MOV). Výsledkom boli suspendácia Ruskej antidopingovej agentúry (RUSADA), výmena manažmentu v ruskej atletike a tresty pre viacerých trénerov a funkcionárov. Stepanovová i s manželom po vypuknutí škandálu Rusko opustili.

MOV v minulosti povolil športovcom, ktorí utiekli z domovskej krajiny pre vojnové či náboženské konflikty, zúčastniť sa na olympiáde pod vlajkou s piatimi kruhmi. Podľa agentúry AP zatiaľ nie je isté, či to je aj Stepanovovej úmysel.