Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Šport

Štartujú ME v stolnom tenise. Muži chcú prekvapiť, ženy oslabené

Barbora Balážová Foto: TASR/Pavel Neubauer

Trénerke žien Valentine Popovovej vypadli z nominácie dve najvyššie nasadené hráčky. Slovenskú jednotku Barboru Balážovú vyradilo zranenie, dvojku Evu Ódorovú zase vážne rodinné dôvody.

Luxemburg 12. septembra (TASR) - Slovenskí stolnotenisoví reprezentanti dorazili v utorok podvečer do dejiska majstrovstiev Európy (13. - 17. septembra) družstiev s cieľom zabojovať o dobré výsledky. Už v stredu ich čakajú úvodné zápasy v základných skupinách. Viac sa očakáva od mužov, ktorí prišli na šampionát v najsilnejšej zostave a predstavia sa v elitnej Championship divízii. Ženy hrajú v druhej Challenge divízii a do Luxemburgu prišli s omladeným tímom bez dvoch rebríčkovo najvyššie postavených hráčok.

Zverenci Jaromíra Truksu si vybojovali účasť medzi elitou v baráži, keď vyradili favorizované Anglicko. Hlavný tréner stavil na osvedčenú zostavu a do Luxemburska povolal štvoricu najvyššie postavených reprezentantov v rebríčku - Ľubomíra Pišteja, Petra Šeredu a naturalizovaných Číňanov Wang Jang a Bai He. "Viac sa čaká od mužského tímu, ktorý prekvapujúco vyradil v kvalifikácii bronzových z MS Angličanov a dostal sa do najlepšej šestnástky. Očakávame, že by tam mohli niečo urobiť, no musia zabojovať, pretože máme náročnú skupinu," povedal pre TASR predseda Slovenského stolnotenisového zväzu (SSTZ) Zdenko Kríž.

Slováci sa v základnej B-skupine stretnú s úradujúcimi šampiónmi spred dvoch rokov Rakúšanmi, aktuálne druhými v európskom rebríčku Portugalčanmi a Slovincami. Z každej skupiny postúpia prví dvaja do štvrťfinále, mužstvá na tretích a štvrtých miestach si zahrajú o konečné umiestnenie na 9. až 16. pozícii. "Muži sú v najlepšej zostave, ak zahrajú tak, ako proti Anglicku, majú šancu na ďalšie prekvapenie. Najlepšia šanca bodovať je proti Slovinsku, ťažké to bude s Portugalskom i Rakúskom, ktoré sú v rebríčku oveľa vyššie," uviedol Kríž.

Trénerke žien Valentine Popovovej vypadli z nominácie dve najvyššie nasadené hráčky. Slovenskú jednotku Barboru Balážovú vyradilo zranenie, dvojku Evu Ódorovú zase vážne rodinné dôvody. Na šampionáte sa tak o úspešné výsledky pobijú mladé reprezentantky Tatiana Kukuľková, Eva Jurková, Lucia Truksová a Nikoleta Puchovanová. Predstavia sa v Challenge divízii (o 17. - 32. miesto), z ktorej nemôžu postúpiť ani vypadnúť, keďže nasadenie určuje kvalifikácia.

V základnej E-skupine ich čakajú Litva, Švajčiarsko a Fínsko. Kľúč je rovnaký ako u mužov, prvé dva tímy idú do štvrťfinále, ostatné zabojujú o umiestnenie. "Dievčatá hrajú druhú kategóriu a keďže nepricestovali zranená Balážová a Ódorová z rodinných dôvodov, tak sú značne oslabené. Tieto mladé hráčky to budú mať ťažké, ale veríme, že sa pobijú o úspešné výsledky," dodal pre TASR Kríž.


ME družstiev:

muži - Championship divízia:

A-skupina: Nemecko, Chorvátsko, Španielsko, Bielorusko

B-skupina: Portugalsko, Rakúsko, Slovinsko, SLOVENSKO

C-skupina: Švédsko, Grécko, Rusko, Luxembursko

D-skupina: Francúzsko, Rumunsko, Poľsko, Ukrajina


káder SR: Ľubomír Pištej, Peter Šereda, Wang Jang, Bai He



program SR v B-skupine:

streda 13. septembra: 13.00 h Rakúsko - SR

štvrtok 14. septembra: 10.00 h Slovinsko - SR, 19.00 h Portugalsko - SR



ženy - Challenge divízia:

E-skupina: SLOVENSKO, Litva, Švajčiarsko, Fínsko

F-skupina: Srbsko, Belgicko, Taliansko, Dánsko

G-skupina: Turecko, Wales, Azerbajdžan, Bulharsko

H-skupina: Anglicko, Slovinsko, Grécko, Izrael



káder SR: Tatiana Kukuľková, Eva Jurková, Lucia Truksová, Nikoleta Puchovanová



program SR v E-skupine:

streda 13. septembra: 13.00 h SR - Švajčiarsko

štvrtok 14. septembra: 10.00 h SR - Litva, 19.00 h SR - Fínsko