Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Šport

Slovenskí reprezentanti v stolnom tenise sa naladili na olympiádu

Na snímke zľava reprezentačný tréner Jaromír Truksa, reprezentant v stolnom tenise Ľubomír Pištej, predseda Slovenského stolnotenisového zväzu Anton Hamran, reprezentantka v stolnom tenise Tatiana Kukuľková a reprezentant v stolnom tenise Jang Wang počas tlačovej konferencie po majstrovstvách Európy v stolnom tenise vo Varšave, na ktorých slovenskí stolní tenisti Ľubomír Pištej s Barborou Balážovou získali strieborné medaily v miešanej štvorhre v Bratislave 28. júna 2021. Foto: TASR – Dano Veselský

Slovenskí muži majú v júli naplánované sústredenie s českou reprezentáciou v Národnom centre v Havířove a od 11. júla sa uskutoční záverečná časť prípravy kompletnej kvalifikovanej trojice pred OH.

Bratislava 28. júna (TASR) - Slovenskí stolní tenisti majú za sebou vydarený európsky šampionát vo Varšave, odkiaľ si odniesli striebro v mixe. Postarali sa oň Ľubomír Pištej s Barborou Balážovou, ktorí sa tak naladili na olympijské hry v Tokiu, kde budú opäť patriť medzi medailové nádeje Slovenska.

Na šampionát do Poľska išli v pozícii veľkých ašpirantov na popredné umiestnenia a dokázali ju potvrdiť. Slováci vo štvrťfinále zdolali fínsko-holandský pár Benedek Olah, Britt Eerlandová 3:2 a zabezpečili si s istotou cenný kov. Do boja o prvenstvo sa dostali po semifinálovej dráme cez francúzsky pár Simon Gauzy, Prithika Pavadeová po výsledku 3:2 na sety. Prehrali až v boji o zlato, kde podľahli nemeckému páru Tang Čchiou, Nina Mittelhamová 0:3 na sety.

„Musím povedať, že prvé dni som si ani neuvedomovala, čo znamená medaila. S odstupom času ma to teší. Aj keď sme prehrali finále, bol to jediný zápas, ktorý som si dokázala užiť. Škoda toho prvého setu, keby sme ho vyhrali, mohlo sa to vyvíjať inak. Chceli sme zlato, ale nemáme byť prečo sklamaní. Pred OH je to dobrý výsledok," uviedla Balážová.

Mix sa predstaví pod piatimi kruhmi prvýkrát a slovenský pár by chcel aj v Tokiu bojovať o medaily: „Už viackrát sme sa dostali na veľkých turnajoch do štvrťfinále a nevyšlo to, takže som rada, že sme to teraz zvládli a je to povzbudenie pred OH. Spravili sme si trochu chuť a dokázali sme, že na to máme. Ale tam je to veľmi náročné, uvidíme, ako nám to sadne. Na OH dokáže prekvapiť každý každého, ale som pozitívne naladená."

Slováci získali striebro napriek tomu, že Pišteja trápili počas celého turnaj bolesti kolena. „Nedokázal som poriadne vystrieť nohu. V podstate som desať dní predtým a ani počas šampionátu netrénoval. Posledné dva týždne som sa necítil dobre, ťažko sa mi chodilo a o hraní ani nemôžem hovoriť. Teraz mám naplánované nejaké návštevy u lekára, uvidím, čo mi povie. Keď som bol predtým, povedal že to je posunutá panva. Dnes sa už cítim lepšie, aj s chodením, pretože predtým som tú nohu za sebou iba ťahal. Blíži sa olympiáda a treba sa dať dokopy, aby to bolo čo najlepšie. Sme šiesti nasadení, najdôležitejší bude prvý zápas," uviedol Pištej.

Teraz ho okrem vyšetrení čaká aj regenerácia a odych. Ten by si však želal aj dlhší: „Budem mať pauzu od stolného tenisu menej, ako by som chcel mať. Hneď, ako to bude možné, naskakujem na tréning. Dúfam, že to bude už o tri štyri dni, ale neviem to odhadnúť."

Napriek veľkým zdravotným problémom dokázal odohrať so svojou kolegyňou dobrý turnaj a z Varšavy odišiel s medailou.

„Celý turnaj bol pre mňa veľké trápenie. Po finále som bol veľmi sklamaný, keďže som nemohol hrať na sto percent. Súboj s Nemcami som videl minimálne 50 na 50 a dovolím si tvrdiť, že keby som bol stopercentne fit, zápas by vyzeral úplne inak. Ale teraz sme veľmi šťastní, pretože medaila je skvelá a počíta sa."

Balážová s Pištejom vybojovali pre Slovensko tretiu medailu z vrcholného podujatia v ére samostatnosti. Vo Varšave vyrovnali svoje strieborné umiestnenie z ME v mixoch v rumunskom Buzau v roku 2013. O prvý cenný kov pre slovenský stolný tenis v ére samostatnosti sa rovnako v mixe postarali súčasný reprezentačný tréner Jaromír Truksa s Valentinou Popovovou vďaka bronzu na ME 1994 v Birminghame.

„Boli to pre mňa veľké emócie, keďže medailové ciele sme mali dané už asi štyri roky a išli sme si za nimi. Výkon bol v danom čase maximálny. Škoda, že Ľubo nebol stopercentne fit a v poriadku. Klobúk dole, že cez bolesť a sebazaprenie sa dokázal vypnúť k výbornému výkonu. Škoda, že to nevyšlo aj vo finále, videl som mu na tvári, že už toho má plné zuby," povedal tréner.

Slováci dosiahli aj ďalšie dobré výsledky. Tatiana Kukuľková s Emou Labošovou boli blízko k medaile, keď sa dostali až do štvrťfinále dvojhry, Balážová zostala pred jeho bránami v singli. Turnaj nevyšiel Jangovi Wangovi, mal však málo času na prípravu, keďže prišiel tesne pred ním z rodnej Číny.

„Niektoré výsledky sa podarili, niektoré menej. Potešili ma Kukuľková s Labošovou, ktoré prenikli do štvrťfinále. Baška v dvojhre potvrdila, že patrí do najlepšej šestnástky. Jakub Zelinka tam išiel ako víťaz kontrolného turnaja mladých hráčov a vôbec sa nestratil, preto ho chcem vyzdvihnúť. Čo sa týka Wanga, som rád, že pricestoval v dobrom čase do Európy. Turnaj mu nevyšiel, ale sľúbil, že sa to vylepší na OH," zhodnotil Truksa.

Slovákov teraz čaká záverečná príprava na Tokio, kde pocestujú traja. Okrem mixu sa Balážová predstaví aj v singli, medzi mužmi si miestenku vo dvojhre zabezpečil Wang. Slovenskí muži majú v júli naplánované sústredenie s českou reprezentáciou v Národnom centre v Havířove a od 11. júla sa uskutoční záverečná časť prípravy kompletnej kvalifikovanej trojice pred OH.

„Ľubo si dá tento týždeň pauzu a bude sa regenerovať. Teraz bude najväčší záber pre Wanga, ktorý neprišiel na 100 percent pripravený, ale som rád, že prišiel už na ME. Baška má veľmi dobré podmienky v Düsseldorfe, kde aj žije. O týždeň sa s Wangom, Ľubom a Jakubom Zelinkom presunieme do Havířova, kde budeme trénovať s inými hráčmi a v inom prostredí. Týždeň pred odletom na OH už budeme v Bratislave, kde sa bude dolaďovať mix," dodal Truksa.