Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Dnes je Svetový deň stolného tenisu, oslávia ho v 83 krajinách sveta

Ilustračná fotografia. Foto: TASR

V tomto roku sa Svetový deň stolného tenisu uskutoční tretíkrát.

New York/Ženeva/Lausanne 5. apríla (TASR) - Na Svetový deň stolného tenisu je v roku 2017 zaregistrovaných 343 podujatí v 83 krajinách sveta. Jedným z hlavných cieľov Svetového dňa stolného tenisu (World Table Tennis Day), ktorý pripadá na 6. apríla, je oslava tohto športového odvetvia, možnosť stretnutia sa s ľuďmi s tým, aby mali väčšiu radosť zo samotného hrania ako zo súťaženia. V tomto roku sa Svetový deň stolného tenisu uskutoční tretíkrát.

Medzinárodná federácia stolného tenisu (International Table Tennis Federation, ITTF) je presvedčená, že stolný tenis je niečo viac ako len súťažná disciplína - ide o šport, ktorý môže prispieť k pozitívnym zmenám v spoločnosti, ide o formu zdravého využitia voľného času, ako aj o "vynikajúci nástroj na súdržnosť v spoločnosti a na integráciu do nej". Stolný tenis poskytuje jedinečnú hodnotu: spolu môžu hrať ľudia rôzneho veku, pohlavia, schopností alebo fyzických daností. "Je to šport pre život a prináša radosť", uviedla ITTF.

Stolný tenis sa radí medzi olympijské aj paralympijské športy.

Prvýkrát sa Svetový deň stolného tenisu slávil 6. apríla 2015 a zapojilo sa doň 158 podujatiami 70 krajín sveta.

Na 6. apríla pripadá aj Medzinárodný deň športu v službe rozvoja a mieru, ktorý vyhlásilo Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov (VZ OSN) v auguste 2013. Prvýkrát slávil v roku 2014 v mnohých krajinách sveta.