Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Šport

Stopér Atletica Godin varuje pred PSV, Citizens už v Kyjeve prehrali

Hráč Atletica Madrid Diego Godin (vľavo) v súboji s Markusom Rosenbergom z Malmö. Foto: TASR/AP

Osemfinálové odvety v Madride, resp. v Manchestri sa budú hrať v utorok 15. marca.

Bratislava 23. februára (TASR) - Prvé zápasy osemfinále futbalovej Ligy majstrov 2015/2016 uzavrú v stredu 24. februára konfrontácie PSV Eindhoven - Atletico Madrid, resp. Dynamo Kyjev - Manchester City. Holandský šampión je vo vyraďovačke LM prvýkrát od sezóny 2006/2007, anglický klub nechce zopakovať rok 2011, keď v Kyjeve prehral v osemfinále Európskej ligy UEFA.

PSV a Atletico v pohárovej Európe na seba narazili raz, v skupine LM 2008/2009 vyhrali "Colchoneros" v Eindhovene suverénne 3:0 a potom aj doma 2:1. Zverenci trénera Phillipa Cocua v základnej B-skupine túto sezónu zdolali Manchester United, CSKA Moskva aj Wolfsburg a postúpili s 10 bodmi z druhého miesta. Proti španielskym tímom sa Eindhovenu v pohárovej Európe príliš nedarí, z 24 zápasoch vyhral len štyrikrát, no vždy na domácej tráve. V holandskej Eredivisie má PSV dobrú formu, vyhral v nej v posledných ôsmich súbojoch. Proti Atleticu nebude môcť nastúpiť suspendovaný Luuk de Jong, zranenie trápi Mexičana Andrésa Guardada. Na aktuálne druhý tím tabuľky španielskej La Ligy sa PSV naladilo ligovou výhrou 2:0 nad Heraclesom Almelo. "Ukázali sme charakter a túžbu po výhre. Mali sme ale vyhrať vyšším rozdielom. Pred stredajším zápasom Ligy majstrov s Atleticom ma ale potešilo nasadenie hráčov. Rastieme ako tím. Chceme si dobre počínať v Európe. Vždy bojujeme až do konečného hvizdu," povedal Cocu pre klubový web. Eindhoven v troch posledných súťažných zápasoch neinkasoval.

Hostia pod vedením argentínskeho trénera Diega Simeoneho chcú tretíkrát za sebou preniknúť do štvrťfinále, ale musia hrať bez zranených Augusta Fernándeza, Tiaga aj Yannicka Carrasca. V La Lige naposledy Madridčania remizovali s Villarrealom 0:0. Do zostavy sa im ale už vrátil uruguajský obranca Diego Godin, ktorý v LM nastúpil za Atletico v 24 zápasoch, v ktorých 13-krát jeho tím neinkasoval. "Vieme, že to bude ťažké. Preto k tomu pristúpime s maximálnou vážnosťou. PSV je dobrý tím, ktorý postúpil z ťažkej skupiny," povedal pre web UEFA Godin a dodal: "Majú mladý a talentovaný tím. Prvý zápas veľa napovie, možno už aj rozhodne. Musíme byť maximálne koncentrovaní. A potom v domácej odvete budeme mať za chrbtom našich fanúšikov a budeme hrať podľa výsledku z Holandska." Atletico vyhralo C-skupinu s 13 bodmi pred druhou Benficou Lisabon.

"Citizens" túžia postúpiť do ich prvého štvrťfinále v LM. Mementom im je ale duel z 10. marca 2011, keď v Kyjeve prehrali 0:2 v prvom osemfinále EL po góloch Andrija Ševčenka a Olega Guseva. A potom im na postup nestačila domáca výhra 1:0. Ukrajinci postúpili do osemfinále ako druhý tím G-skupiny, keď ich predbehol anglický majster Chelsea a tretie skončilo FC Porto. Podarilo sa im to po dlhých 16 rokoch, naposledy si v ňom zahrali v sezóne 1999/2000, keď bol lídrom ich ofenzívy súčasný tréner Sergij Rebrov. Proti anglickému vicemajstrovi bude Dynamu chýbať suspendovaný Antunes. "V osemfinále hráme proti silnému tímu, v ktorom sú svetové hviezdy. Ale aj oni majú svoje problémy. Naši tréneri nám dajú podrobnú analýzu ich hry a povedia nám, ako proti nim hrať. Zvyšok je už na nás. Zastávam názor, že je v našich silách postúpiť cez City do ďalšieho kola," povedal pre web UEFA 41-ročný brankár domácich Olexander Šovkovskij. Pre Kyjev by mohlo byť nevýhodou, že posledný súťažný zápas odohral ešte v decembri minulého roka práve v LM (výhra nad Maccabi Tel Aviv-pozn.).

Tím čílskeho trénera Manuela Pellegriniho naposledy inkasoval v osemfinále FA Cupu päť gólov od Chelsea a vypadol po prehre 1:5. Pellegrini nasadil päť úplných debutantov, keďže šetril opory na súboj v Kyjeve. "V stredu budeme reprezentovať Anglicko, takže sme sa rozhodli urobiť to, čo je pre neho dobré. Ale aj tak sme odohrali s mladým tímom celkom dobrý prvý polčas (1:1-pozn.). Potom sme inkasovali lacné góly. Navyše máme nejakých zranených hráčov a nechcel som nič riskovať," povedal Čiľan pre klubový web po výprasku od majstra. "Očakávame silného súpera. Prvý zápas hráme vonku, ani to nebude jednoduché. My si ale veríme. Je to jednoduché, ak budete hrať slabo prehráte. My sa musíme maximálne koncentrovať a byť v správnu chvíľu na správnom mieste," uviedol brankár Manchestru Joe Hart.

Osemfinálové odvety v Madride, resp. v Manchestri sa budú hrať v utorok 15. marca.

1. zápasy osemfinále LM 2015/2016, streda 24. februára (20.45 SEČ):
PSV Eindhoven - Atletico Madrid /rozhodca: Daniele Orsato (Tal.)/

Dynamo Kyjev - Manchester City /rozhodca: Antonio Mateu Lahoz (Šp.)/