Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Strelectvo: Bartekovú čakajú náročné mesiace plné termínových stretov

Na snímke družstvo strelkýň, zľava Andrea Stranovská, Danka Barteková, Monika Štibravá skončilo na 3. mieste v kategórii Kolektív roka v ankete Športovec roka 2014 v Bratislave 22. decembra 2014. Foto: TASR/Martin Baumann

Zo šiestich finálových účastí si Danka Barteková v roku 2014 vystrieľala štyri radostné chvíle na medailových stupienkoch.

Bratislava 2. januára (TASR) - Zo šiestich finálových účastí si Danka Barteková v roku 2014 vystrieľala štyri radostné chvíle na medailových stupienkoch. Veľké fóra však na ňu uvalili bronzovú kliatbu, ktorú chce úspešná skeetárka prelomiť v nesmierne náročných najbližších mesiacoch. Okrem športových podujatí má na pleciach aj organizačné záležitostí Medzinárodného olympijského výboru (MOV), no ani tým nedovolí postaviť sa do cesty útoku na zlatý metál.

Uplynulý rok mala slovenská športová strelkyňa úspešnú mušku. V januári sa tešila z triumfu na podujatí Svetového pohára v americkom Tucsone, no od európskeho šampionátu v Sarlospuszte sa cez MS v Granade viezla až do vyvrcholenia SP v Gabale "len" na bronzovej vlne. "Tento rok bol pre mňa jeden z najťažších. Od začiatku sa mi darilo výborne, po zlate prišlo zakliate bronzové obdobie. Bronz znamená pre mňa vyhratý duel o medailu, čo mi pridáva na rešpekte u súperiek a mne osobne na pohode. Sama vidím, že som schopná zvládnuť aj rozhodujúci rozstrel o cenný kov. V globále to bola jedna z najúspešnejších sezón. Zo šiestich štartov na vrcholných podujatiach som premenila štyri na medailu," uviedla Barteková.

Úspešná skeetárka nemala veľa času na oddych. V súčasnosti je v plnej príprave na nasledujúcu sezónu a rada by pokračovala v medailovej žatve. Keďže olympijskú miestenku do Ria má vo vrecku, na šampionátoch v rámci kontinentu a sveta sa chce pobiť o najjagavejší kov. Najväčšiu pozornosť bude upierať do azerbajdžanského Baku. "Vrcholom sezóny budú pre mňa Európske hry. Hneď po nich majstrovstvá sveta v Lonate na mojej obľúbenej strelnici. Celý rok je pre mňa výzvou, aby som si dokázala, že v generálkach na Rio viem vybojovať medaily," skonštatovala pre TASR 30-ročná strelkyňa.

Športová stránka nepredstavuje jedinú povinnosť Danky Bartekovej. Od júla 2013 je prvou a zároveň jedinou slovenskou zástupkyňou v štruktúrach MOV. Popri tvrdých súbojoch na strelnici s asfaltovými holubmi musí šetriť energiu aj na povinnosti späté so šírením olympizmu. "Všetci si myslia, že zastupujem Slovensko v MOV, ale je to vlastne naopak. Reprezentujem záujmy MOV v SR, a to je pre mňa nepredstaviteľný úspech. Momentálne sa v pohybujem v štyroch organizáciách. Prvou je Komisia športovcov MOV, ďalšou a pre mňa srdcovou záležitosťou je komisia pre medzinárodné vzťahy. Keďže som tento odbor vyštudovala, rada by sa v ňom uplatnila, o čom sme spolu diskutovali už aj s prezidentom MOV Thomasom Bachom. Pracujem aj v koordinačnej komisii pre OH mládeže 2018 v Buenos Aires a budúci rok ma čakajú do Argentíny dva lety s cieľom dohliadnuť na prípravy. Snažím sa do nich vniesť pohľad športovca, ako by mala vyzerať olympijská dedina, aby mal športovec všetko zaistené od pohybu, cez stravu a spánok až po samotný výkon. Bola som aj členkou hodnotiacej komisie pre OH mládeže 2020," uviedla Barteková na margo svojho pôsobenia v MOV.

To jej v kombinácii so súťažnými povinnosťami ukrojí riadny kus z voľného času, ktorého bude mať vzhľadom na nabitý program v budúcom roku opäť o niečo menej. Mimoriadne náročné vypätie však zvláda s úsmevom na tvári. "V takomto tempe to musím potiahnuť až do Tokia," pousmiala sa bronzová olympijská medailistka z Londýna. Prednosť však dáva športovej kariére, pre čo majú v MOV pochopenie. "Bude to veľmi náročné. Čakajú ma služobné cesty a mnoho iných presunov, dátumy sú však dopredu dané. Ak mám športové podujatia, nepohnem s tým. To je moja priorita a ak sa na komisiách nemôžem zúčastniť, tolerujú mi to."

Príprava na náročné obdobie sa v réžii víťazky Svetového pohára 2012 z Mariboru nezmenila a odštartovala aj tento rok v posilňovni. Zmenami doposiaľ neprešla ani technika. "Náboje mi zostávajú také isté, zbraň tiež. Jediné, čo špekulujem, sú okuliare. Uvidíme, ako sa napokon rozhodnem, ale asi zostanem pri starých dobrých," uviedla Barteková, ktorej veľkým budúcoročným cieľom je zisk zlata. "Najradšej by som z tretieho miesta poskočila hneď na to prvé. V mnohých prípadoch mi k tomu chýbal strašne malý kúsok, ak by som lepšie zvládla danú situáciu v rozstrele. Práve preto ešte potrebujem dotrénovať koncentráciu, nervy a mentálny koučing. Vložím do tejto prípravy maximum."