Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Strelci zhodnotili rok 2015, brokári ostali v svetovej špičke

Na snímke slovenský reprezentant v trape Erik Varga pózuje so zlatou medailou po obhajobe titulu na MS v streľbe v brokových disciplínach v talianskom Lonate 12. septembra 2015. Foto: TASR/Michal Svítok

Jednu z najvýraznejších stôp na streleckom poli zanechal Erik Varga, ktorý impozantným spôsobom obhájil titul svetového šampióna v trape.

Bratislava 1. decembra (TASR) - Slovenský strelecký zväz (SSZ) ocenil v utorok najúspešnejších športovcov a trénerov za mimoriadne vydarený rok 2015. Medzi prítomnými laureátmi nechýbala paralympijská reprezentantka v streľbe z guľových zbraní Veronika Vadovičová ani trapisti Erik Varga so Zuzanou Rehák-Štefečekovou, ktorí sa v spomínanom období zaslúžili o najpočetnejšie úspechy. V konečnom dôsledku slovenskí reprezentanti hrubou čiarou podčiarkli fakt, že najmä v brokových disciplínach naďalej patria k svetovej špičke.

"Rok 2015 bol významný nielen z hľadiska skvelých výsledkov našich športovcov, ale aj preto, že sme prijali nový zákon o športe. Uvidíme, ako nám pomôže pri našej ďalšej práci. Dosiahnuté výsledky však ukazujú, že naša latka je dlhodobo nastavená vysoko, veď napríklad na majstrovstvách sveta sme Talianov 'vymlátili' na ich pôde. Verím, že na olympiáde v Riu zúročia naši športovci výkony, ktoré dosahovali v tomto i v minulých rokoch," povedal Miloslav Benca, prezident Slovenského streleckého zväzu.

Jednu z najvýraznejších stôp na streleckom poli spomedzi nich zanechal Erik Varga, ktorý impozantným spôsobom obhájil titul svetového šampióna v trape. Po rokoch trápenia dobyl strelnicu Trap Concaverde v Lonate, pričom tá sa svojím vybavením a dostupnými možnosťami radí k najlepším, no zároveň najzradnejším na svete. Svetový šampionát v talianskej "Mekke športovej streľby" celkovo dožičil Slovákom veľa medailovej radosti. Medzi juniormi na Vargu nadviazal Filip Praj, ktorý v roku 2015 ovládol európsku aj svetovú scénu, hoci sa trapu v kariére venuje len krátko. Spoločne s Michalom Slamkom a Adriánom Drobným obsadili v súťaži družstiev striebornú pozíciu, navyše Drobný pridal individuálny bronz.

Erik Varga zhodnotil rok 2015 nasledovne: "V prvom rade ďakujem celej rodine, ktorá ma psychicky podržala. Tento rok bol totiž plný skúšok a zdolávania prekážok. Zúročil som 25 rokov na strelnici a dosiahol skvelé úspechy. Musím sa poďakovať aj zamestnávateľovi, ktorý ma púšťa na preteky po celom svete, realizačnému tímu a tiež fanúšikom. Ďakujem každému, kto spolu so mnou žije strelectvom. Čo sa týka očakávaní do ďalšieho roka, zostávam skromný. Dávam do toho maximum, čo sa dá, ale ťažko predpovedať, ako dopadnú jednotlivé preteky. Príprava však bude svedomitá a ako sa patrí. V strelectve hrá hlavnú úlohu psychika, najdôležitejšia je čistá hlava."

Pre slovenských brokárov sa pritom rok 2015 nezačal úspešne. Ideálnu formu hľadali na úvodných podujatiach SP trapisti Varga s Rehák-Štefečekovou ako aj skeetarky na čele s Dankou Bartekovou. S príchodom leta ju však výborne načasovali a úvodné úspechy prišli už na 1. európskych hrách v Baku. Rehák-Štefečekovej sa síce nepodarilo siahnuť po jedinej olympijskej miestenke prichystanej pre víťazku ženského trapu, ale v mixe tejto disciplíny spoločne s Vargom potvrdili tímovú dominanciu cenným zlatom. Varga sa navyše tešil zo striebornej medaily v mužských pretekoch. Šťastie sa naďalej vyhýbalo len Bartekovej, ktorá skončila v individuálnom skeete aj mix súťaži so Štefanom Zemkom na štvrtej priečke.

Čo nevyšlo v Baku, podarilo sa na ME v slovinskom Pragersku, kde jej titul šampiónky starého kontinentu len tesne ušiel s poslednými dvomi finálovými výstrelmi v súboji s Nemkou Christine Wenzelovou. Spoločne s Andreou Stranovskou a Veronikou Sýkorovou ale získali zlato v súťaži družstiev. Strelnica pri Maribore vyniesla tentoraz na vrchol Rehák-Štefečekovú, ktorá k honoru majsterky Európy, tímovému striebru s Janou Mezeiovou a Luciou Boórovou pridala aj vytúženú miestenku na OH do Ria de Janeiro. Dominovali i jej mužskí kolegovia v trape, keď Roman Čavara s Mariánom Kováčocym a Vargom ovládli tímovú súťaž. K životnému úspechu bol veľmi blízko Kovačócy, ktorý sa prebojoval do šesťčlenného semifinále v individuálnych pretekoch. V ňom o tri olympijské miestenky súťažili štyria pretekári, no Čierny Peter zostal nešťastne v rukách zverenca Branislava Slamku.

Okrem Rehák-Štefečekovej sa z lístka do Ria tešil v roku 2015 aj Pavol Kopp, ktorému na EH v Baku "sadla" súťaž v ľubovoľnej pištoli 60. Vo finálových elimináciách skončil druhý a vybojoval si olympijskú účasť. V guľových zbraniach úspešne reprezentoval Slovensko aj Juraj Tužinský, ktorý mal k dispozícii miestenku vo vzduchovej pištoli 60 už z vlaňajších MS v Granade. V tej istej disciplíne sa mu podarilo potvrdiť dobrú formu, keď vystúpil na bronzový stupienok na EH v Baku aj na podujatí SP v Gabale. V ĽuPi bol na ME v Pragersku šiesty. "Tri roky som skúšal novú zbraň, ale nesedela mi. V minulej sezóne som preto súťažil s tou starou a som rád, že som s ňou dosahoval dobré výsledky. Už štart do Svetového pohára ukázal, že to bola dobrá voľba," povedal Kopp.

Celkovo sa tak na OH v Riu predstaví bohatá päťčlenná slovenská výprava. Medzi zdravotne znevýhodnenými športovcami pridala ďalší lístok Veronika Vadovičová, ktorej sa mimoriadne darilo aj v roku 2015. Zverenka trénera Milana Goleňu vystúpila na najvyšší stupienok až šesťkrát, pričom výrazné úspechy dosiahla nedávno v rámci SP v americkom Fort Benning. Triumfovala vo vzduchovej puške 40 aj 60. V poľskom Štetíne zasa vyhrala VzPu 60 v novom európskom aj svetovom finálovom rekorde, ktorý má hodnotu 213,0 bodov.

Na utorňajšom slávnostnom vyhlásení sa nezúčastnila Danka Barteková, ktorá koncom uplynulého týždňa odcestovala spoločne s trénerom Jurajom Sedlákom na sústredenie na Cyprus. V Innsbrucku sa zasa pod vedením kouča Tibora Kissa pripravuje pištoliar Juraj Tužinský. Z účasti na podujatí sa ospravedlnili aj tréneri Vladimír a Branislav Slamkovci.



Najúspešnejší športovci Slovenského streleckého zväzu (SSZ) za rok 2015 a ich úspechy:

olympijské disciplíny:

Pavol KOPP (ŠCP Bratislava) - 2. na EH v Baku v ľubovoľnej pištoli 60, získal miestenku na OH

Juraj TUŽINSKÝ (VŠC Dukla Banská Bystrica) - vo vzduchovej pištoli 3. na EH v Baku aj na podujatí SP v Gabale, v ľubovoľnej pištoli 6. na ME v Pragersku

Erik VARGA (ŠCP Bratislava) - 1. v trape na MS v Lonate (obhájil titul), 2. v trape na EH v Baku, prvý vo svetovom rebríčku ISSF

Marián KOVAČÓCY (ŠCP Bratislava) - 5. v trape na ME v Pragersku

Adrián DROBNÝ (ŠCP Bratislava) - 3. v juniorskom trape na MS v Lonate

Filip MARINOV (ŠCP Bratislava) - 2. v trape na Svetovej letnej univerziáde (SLU) v Gwandžu

Hubert Andrzej OLEJNIK (ŠCP Bratislava) - 6. v dvojitom trape na EH v Baku aj na podujatí SP v Al Ain

Zuzana REHÁK-ŠTEFEČEKOVÁ (ŠCP Bratislava) - 1. v trape na ME v Pragersku, kde získala miestenku na OH, 2. v trape na finálových pretekoch SP v Nikózii, 3. v trape na podujatí SP v Al Ain, 5. v trape na podujatí SP v Larnake

Jana MEZEIOVÁ (ŠCP Bratislava) - 6. v trape na ME v Pragersku

Danka BARTEKOVÁ (ŠCP Bratislava) - 2. v skeete ne ME v Pragersku, 4. v skeete na EH v Baku, 5. v skeete na MS v Lonate

Veronika SÝKOROVÁ (ŠKP Bratislava) - 5. v skeete na ME v Pragersku

Veronika VADOVIČOVÁ (ŠCP Bratislava) - 1. a v novom svetovom aj európskom finálovom rekorde (213,0) vo vzduchovej puške 60 na podujatí SP v Štetíne, 1. vo vzduchovej puške 40 na podujatí SP v Antalyi, 1. vo vzduchovej puške 60 na podujatí SP v Antalyi, 1. v športovej puške 3x20 na podujatí SP v Sydney, 1. vo vzduchovej puške 40 na podujatí SP vo Fort Benning, 1. vo vzduchovej puške 60 na podujatí SP vo Fort Benning



neolympijské disciplíny:

Vladimír JURZA (DANUBIUS DOMINI - Bratislava) - 3. na ME v streľbe z historických zbraní v Barcelos

družstvá:

VARGA, REHÁK-ŠTEFEČEKOVÁ - 1. v trape mix na EH v Baku

DROBNÝ, PRAJ, Michal SLAMKA - 2. v juniorskom trape na MS v Lonate

BARTEKOVÁ, SÝKOROVÁ, Andrea STRANOVSKÁ - 1. v skeete na ME v Pragersku

Roman ČAVARA, KOVAČÓCY, VARGA - 1. v trape na ME v Pragersku

Lucia BOÓROVÁ, MEZEIOVÁ, REHÁK-ŠTEFEČEKOVÁ - 2. v trape na ME v Pragersku

Štefan ERNST, Marcel HANULÍK, Eduard ZSIGA - 2. na ME v streľbe z historických zbraní v Barcelos (Peterlongo)

ERNST, HANULÍK, JURZA - 2. na ME v streľbe z historických zbraní v Barcelos (Kunimoto)

JURZA, SZALAI, Tomáš ŠRAMEK - 2. na ME v streľbe z historických zbraní v Barcelos (Pforzheim)