Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Strelkyňa Barteková je oficiálne členkou MOV za komisiu športovcov

Danka Barteková Foto: TASR/Martin Baumann

Danka Barteková si v stredu vo švajčiarskom Lausanne prevzala menovací dekrét.

Lausanne 3. júla (TASR) -Slovenská športová strelkyňa Danka Barteková sa v stredu vo švajčiarskom Lausanne stala najmladšou členkou Medzinárodného olympijského výboru (MOV).

Športovci už počas OH 2012 v Londýne zvolili za svojich zástupcov v komisii športovcov MOV okrem Bartekovej aj austrálskeho veslára Jamesa Tomkinsa, zimbabwiansku plavkyňu Kirsty Coventryovú a francúzskeho vodného slalomára Tonyho Estangueta.

Už 12. augusta 2012 mali byť všetci prijatí aj do samotného MOV, ale vzhľadom na avizované protesty dvoch diskvalifikovaných kandidátov vo voľbách do komisie športovcov MOV počas OH sa celý proces výrazne oddialil. Dvaja diskvalifikovaní kandidáti - taiwanský taekwondista Mu Jen-Čchu a japonský atlét Kodži Murofuši – sa zakrátko odvolali na Športový arbitrážny súd (CAS) v Lausanne. Ten ich žiadosti o zrušenie diskvalifikácie zamietol v marci, resp. v máji 2013.

Práve Barteková dostala v stredajších voľbách spomedzi tejto štvorice najviac hlasov – za jej prijatie sa vyslovilo 75 z 80 hlasujúcich, dvaja sa zdržali a len traja boli proti. Súčasný počet členov MOV sa s nováčikmi zvýšil na 104, 28-ročná Barteková je najmladšia spomedzi všetkých. Olympijská charta ohraničuje maximálny počet členov číslom 115.

"Členom MOV tesne pred voľbami predstavili štyroch novozvolených členov komisie športovcov MOV. Udialo sa tak v našej neprítomnosti. Až do skončenia volieb sme čakali vo vedľajšej miestnosti. Hlasovalo sa o každom z nás samostatne. Po voľbách som sa dozvedela, že ja som dostala najviac hlasov. Potom nás postupne volali zložiť prísahu – mňa ako prvú. Mala som dosť trému a chvíľami sa mi pri prednášaní prísahy zachvel hlas, ale zvládla som to. Od prezidenta Roggeho sme následne všetci dostali medailu člena MOV, na ktorú každému z nás vygravírujú jeho meno. Potom sme sa spoločne odfotografovali," cituje Bartekovú portál www.olympic.sk.

Ako ďalej informuje portál www.olympic.sk tesne pred mimoriadnym zasadnutím MOV zasadala v Lausanne exekutíva organizácie. Na základe návrhu nominačnej komisie schválila deviatku kandidátov na prijatie za členov MOV. O nich sa bude hlasovať na záver 125. zasadnutia MOV 10. septembra v Buenos Aires. Ani v prípade prijatia všetkých navrhovaných do MOV na zasadnutí v Buenos Aires ešte nebudú môcť hlasovať, pretože predpísanú prísahu zložia až na záver rokovania.

V deviatke kandidátov figurujú predseda národného olympijského výboru USA (USOC) Larry Probst, prezident NOV Ruska a ruský vicepremiér Alexander Žukov, prezident NOV Rumunska Octavian Morariu, bývalý špičkový volejbalista a dnes šéf komisie športovcov NOV Brazílie a kongresman Bernard Rajzman, bývalá víťazka Ázijských hier v jazdectve Mikaela Maria Antonia Cojuangcová-Jaworská z Filipín, generálna sekretárka NOV Etiópie Dagmavit Girmay Berhaneová, výkonný riaditeľ leteckej spoločnosti KLM Camiel Eurlings z Holandska a dvaja slávni atléti - olympijský víťaz v skoku do výšky Švéd Stefan Holm a dvojnásobný strieborný medailista z OH a viacnásobný svetový rekordér vo vytrvalostných behoch Keňan Paul Tergat.