Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Strieborný Varga: Svetový šampionát bol najťažšou súťažou roka

Z tlačovej konferencie so striebornými medailistami z nedávnych MS v kulturistike a klasickej kulturistike mužov Andrejom Vargom (vľavo) a Petrom Kováčom (vpravo) 10. novembra 2015 v Bratislave. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Na šampionáte sa predstavilo celkovo 300 súťažiacich z 82 krajín sveta.

Bratislava 10. novembra (TASR) - Slovenskí kulturisti Andrej Varga a Peter Kováč prežívajú vo svojich kariérach úspešné chvíle. Počas uplynulého víkendu získali na 69. majstrovstvách sveta v španielskom Benidorme v silnej konkurencii strieborné medaily. Zatiaľ čo Varga zopakoval na MS úspech z roku 2010, Kováč si vybojoval na tomto podujatí prvý kov.

Na šampionáte sa predstavilo celkovo 300 súťažiacich z 82 krajín sveta. "V takejto konkurencii dosiahli chlapci skvelé výsledky. V Petrovej kategórii do 95 kg bolo až dvadsaťštyri kulturistov," zdôraznil tréner Ľuboš Matejička.

Tento rok bol náročný najmä pre Vargu. MS boli jeho piatym podujatím v tomto roku. Predtým absolvoval majstrovstvá Slovenska, majstrovstvá Európy, európske hry v Baku a nominačné preteky na šampionát. Na ME skončil strieborný, avšak po dodatočnom dopingovom prehrešku víťaza sa posunul na prvé miesto. "Som rád, že som mohol reprezentovať Slovensko. MS boli rozhodne najťažšou súťažou v tomto roku. Je tam mnoho pretekárov, ktorí sú z roka na rok lepší," povedal čerstvý vicemajster v klasickej kulturistike do 175 cm.



So svojím výkonom bol spokojný aj Kováč. "Vôbec som nečakal, že by som mohol po prezentácii postúpiť medzi najlepších," priznal. Kováč skončil na minuloročných majstrovstvách Európy na treťom mieste, jeho striebro zo svetového šampionátu teda poukazuje na zlepšenú formu. Podľa jeho slov sa uplynulý rok a pol zlepšila hustota a kvalita jeho svalstva. "Začal som cvičiť iným štýlom. Podarilo sa mi odstrániť slabiny, ktoré som mal vo vrchnej časti tela," poznamenal Kováč.

Tréner sa vyjadril aj k mediálne známemu kulturistovi Adamovi Cibuľovi, ktorý sa neprebojoval do najlepšej pätnástky. Ako povedal, Cibuľa splnil všetky dohodnuté podmienky, aby ho mohli nominovať na svetový šampionát. "Mal však príliš veľkú konkurenciu. Treba si ale uvedomiť, že má už 51 rokov. Z tohto pohľadu bol v optimálnej forme," vysvetlil.

Generálneho sekretára Slovenskej asociácie kulturistky, fitness a silového trojboja Ladislava Meška teší, že rozhodcovia začali brať do úvahy aj estetickú stránku súťaže. "Šéf rozhodcovskej komisie začal striktne uplatňovať pravidlo o vylučovaní rôznych 'deformácií', ako je napríklad vyduté brucho. Títo športovci tak dostávajú menej bodov," vysvetlil Meško. Dodal, že to je z dôvodu, aby sa kulturistika nezačala zameriavať len na obrovské svaly.