Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

Stromková sa dozvedela o medaile posledná, nadchla ju atmosféra

Na snímke slovenská reprezentantka v akrobatickom lyžovaní Zuzana Stromková, ktorá vybojovala bronzovú medailu v disciplíne slopestyle na majstrovstvách sveta v rakúskom Kreischbergu počas tlačovej konferencie 22. januára 2015 v Bratislave. Vpravo tréner slovenskej reprezentácie v akrobatickom lyžovaní Tomáš Murgáč. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Akrobatická lyžiarka Zuzana Stromková získala bronzovú medailu v olympijskej disciplíne slopestyle na svetovom šampionáte v rakúskom Kreischbergu.

Bratislava 22. januára (TASR) - Slovenská reprezentantka v akrobatickom lyžovaní Zuzana Stromková sa z majstrovstiev sveta vrátila plná pozitívnych pocitov. Postupnými krokmi dokráčala k cieľom, ktoré si pred seba postavila a ziskom bronzu v olympijskej disciplíne slopestyle tak dosiahla životný úspech. Na štvrtkovej tlačovej konferencii po návrate z Rakúska sa s trénerom Tomášom Murgáčom zhodli, že pred začiatkom šampionátu bol postup do finále ich najväčšou ambíciou.

Skvelá kvalifikácia

"V kvalifikácii nám to vyšlo veľmi dobre. Z môjho hľadiska je to asi najvýraznejší úspech a veľmi sa z toho teším. A najmä z toho, že Zuzka dala jazdu, ktorú sme trénovali. Bola čistá, pekná a páčila sa aj rozhodcom. Výsledkom toho je skvelý bronz na jej krku," nešetril chválou Murgáč. Na jeho slová nadviazala aj Stromková: "Veľmi sa teším, že som sa mohla zúčastniť na MS a doniesť ešte aj medailu. Postupom do finále som si splnila cieľ. Potom som svoje ambície chcela posunúť a dostať sa až na 'bedňu'."

Slovenská reprezentantka v akrobatickom lyžovaní Zuzana Stromková získala bronzovú medailu v disciplíne slopestyle na majstrovstvách sveta v rakúskom Kreischbergu 21. januára 2015.
Foto: TASR/AP


Stromková si vytvorila výbornú východiskovú pozíciu už v kvalifikácií, v ktorej obsadila tretie miesto. Vo finále rovnako potvrdila skvelú formu, ktorá ju vyšvihla na stupne pre víťazov. "Vo finále išla jazdu ako v kvalifikácií. Boli tam však až tri kolá. V tom poslednom sme sa ešte snažili zvýšiť obtiažnosť a zlepšiť umiestnenie. Na druhú priečku sme reálne mohli mať. Nepodarilo sa, ale máme čo zlepšovať a za bronz sme určite vďační," pokračoval tréner. Nad sily Stromkovej boli len Nemka Lisa Zimmermannová a Britka Katie Summerhayesová. Podľa Murgáča majú obe súperky veľkú kvalitu a najmä absolútna víťazka. "Britku máme šancu dobehnúť a pokiaľ ide o Nemku, je asi najlepšia na svete. samozrejme, budeme sa snažiť dobehnúť aj ju," podotkol s úsmevom.



O medaile netušila

Stromková mala už v treťom kole pred svojou jazdou istotu medaily, keďže jej súperky z Talianska a Nórska si v bodovom hodnotení neprilepšili. A hoci fanúšikovia usmievavej Slovenky sa už vtedy mohli tešiť z jej historického úspechu, samotná reprezentantka vôbec nič netušila. "Nevedela o istote medaily, bol to zámer. Chcel som, aby išla naplno a nebola zbytočne uvoľnená. Jednoducho musí byť koncentrovaná, až cieli sa dozvedela o medaile," prezradil Murgáč, ktorý dúfal v zisk cenného kovu len v kútiku srdca. "Veril som, že sa do top šesť dostaneme. Medailový záblesk bol len jemný, po kvalifikácií som však začal veriť omnoho viac."

Slovenská reprezentantka v akrobatickom lyžovaní Zuzana Stromková sa teší z bronzovej medaily na stupňoch víťazov v disciplíne slopestyle na majstrovstvách sveta v rakúskom Kreischbergu 21. januára 2015.
Foto: TASR/AP


Skvelá atmosféra

Na členku klubu Freeski Academy mimoriadne pozitívne zapôsobila aj atmosféra v Kreischbergu. "Prišlo strašne veľa ľudí, najmä na finále. Niečo podobné som zažila asi len na olympiáde," opísala účastníčka minuloročných ZOH v Soči. Priamo na mieste sa mohla spoľahnúť aj na podporu svojich blízkych. "Prišli rodičia a brat. A samozrejme okrem nich som mala aj podporu slovenských snoubordistov a môjho tímu." Mladá reprezentantka tak napodobnila úspech snoubordistky Klaudie Medlovej, ktorá len pár hodín predtým získala kov rovnakého lesku v rovnomennej disciplíne. "Bola som sa pozrieť na jej semifinále. Potom som sa musela ísť pripravovať, takže na celom finále som nebola. Pozrela som si ho v TV, povzbudzovala som ju z apartmánu. Na poslednú jej jazdu som však prišla. Som rada, že nám to obom vyšlo, sme kamarátky."



Zimná univerziáda

Stromková nebude ani po MS dlho oddychovať. Už v prvej polovici februára ju čaká účasť na 27. Svetovej zimnej univerziáde v španielskej Granade. "Máme pred sebou týždňovú pauzu. Potom odlietame na SZU aj s Igorom Jackulíkom. Následne odcestujeme do USA na prvý Svetový pohár a po ňom ďalší vo Švajčiarsku," priblížil Murgáč. Jeho zverenkyňa verí, že ju tento úspech nakopne k ďalším cenným výsledkom. "Chcela by som sa umiestniť čo najlepšie a absolvovať čisté jazdy, to by bolo super," netají ambície Stromková.

Fotogaléria: Životný úspech Zuzany Stromkovej


Víťazka, Nemka Lisa Zimmermanová (v strede), strieborná Britka Katie Summerhayesová (vľavo) a bronzová slovenská reprezentantka v akrobatickom lyžovaní Zuzana Stromková (vpravo) sa tešia na stupňoch víťazov v disciplíne slopestyle na majstrovstvách sveta v rakúskom Kreischbergu 21. januára 2015.
Foto: TASR/AP