Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Žreb rozhodol o štvrťfinálových dvojičkách Ligy majstrov

Na snímke hráči Bayernu Mníchov oslavujú postup do štvrťfinále Ligy majstrov 2015/2016 po víťazstve nad Juventusom Turín v odvetnom zápase osemfinále 4:2 v predĺžení v stredu 16. marca 2016. Foto: TASR/AP

Najväčšie, až trojnásobné zastúpenie vo štvrťfinále má Španielsko. Už osemfinále sa stalo konečnou stanicou pre vlaňajšieho finalistu Juventus Turín, nad ktorého sily bol Bayern Mníchov.

Nyon 18. marca (TASR) - Futbalisti FC Barcelona sa ako obhajcovia trofeje stretnú vo štvrťfinále Ligy majstrov 2015/2016 s rivalom zo španielskej ligy Atleticom Madrid. Rozhodol o tom piatkový žreb v sídle Európskej futbalovej únie (UEFA) vo švajčiarskom Nyone. Prvý zápas sa uskutoční 5. alebo 6. apríla na barcelonskom Nou Campe, odveta 12. alebo 13. apríla v Madride.

Barcelone sa proti najbližšiemu pohárovému súperovi výsledkovo darí, všetkých šesť uplynulých meraní síl sa totiž skončilo jej triumfom. Navrch má katalánsky tím aj v tomto ročníku najvyššej domácej súťaže, ktorú vedie s 8-bodovým náskokom práve pred Atleticom. Obe mustvá sa v rámci LM stretli vo štvrťfinále sezóny 2013/2014, tu však Barcelona ťahala za kratší koniec. Po výsledkoch 1:1 (v) a 1:0 (d) sa do ďalšej fázy prebojovalo Atletico a svoju spanilú jazdu dotiahlo až do finále.

Rekordný 10-násobný držiteľ európskeho pohára číslo jeden Real Madrid nastúpi proti VfL Wolfsburg v pozícii veľkého favorita. Ďalšie štvrťfinálové dvojice v otvorenom žrebe, kde sa mohli stretnúť aj dva tímy z rovnakej krajiny, tvoria Bayern Mníchov - Benfica Lisabon a Paríž Saint-Germain - Manchester City. Sériový francúzsky šampión opäť pocestuje na Britské ostrovy po tom, ako v osemfinále vyradil dvoma víťazstvami 2:1 londýnsku Chelsea. S Manchestrom City má na pohárovej scéne jedinú skúsenosť, v skupinovej fáze Pohára UEFA s ním remizoval na jeho pôde 0:0.

Najväčšie, až trojnásobné zastúpenie vo štvrťfinále má Španielsko (Real Madrid, FC Barcelona, Atletico Madrid), premiérovo v tejto fáze sa objavili mužstvá Wolfsburgu a Manchestru City. Už osemfinále sa stalo konečnou stanicou pre vlaňajšieho finalistu Juventus Turín, nad ktorého sily bol Bayern Mníchov. Ten bude papierovým favoritom v súboji s Benficou.

Žreb semifinálových dvojíc LM sa uskutoční opäť v Nyone 15. apríla, pričom zápasy tejto fázy sú na programe 26./27. apríla a odvety 3./4. mája. Finále LM sa bude konať v sobotu 28. mája na milánskom San Sire.

Reakcie na žreb (dpa, www.uefa.com, L'Equipe):

Klaus Allofs, manažér VfL Wolfsburg: "Real Madrid je jedno z najväčších mien svetového futbalu. Budú to dva úžasné zápasy, na ktoré sa tešíme spolu s našimi fanúšikmi. Real je jasný favorit v oboch súbojoch. No my si trúfame odohrať zaujímavé partie."

Xabi Alonso, hráč Bayernu Mníchov: "Musíme sa skoncentrovať na dva ťažké zápasy, ktoré nás proti Benfice čakajú. Verím, že sme sa poučili z vlaňajšej skúsenosti s portugalským futbalom. Vtedy sme v Porte prehrali 1:3 a situáciu sme zachraňovali až v domácej odvete. Aj teraz chceme postúpiť do semifinále, hoci v tejto fáze už niet ľahkého súpera. Všetkých osem tímov má vysokú kvalitu."

Javier Bordas, člen predstavenstva FC Barcelona: "Myslím si, že sme nemohli dostať ťažšieho súpera. Obrovskou devízou Atletica je jeho defenzívna činnosť, na ktorej prekonanie je vždy náročné nájsť recept. Súper má veľmi nepríjemné mužstvo, chceli sme sa mu vyhnúť. V osudí boli aj ľahší protivníci..."

Jean-Claude Blanc, generálny riaditeľ Paríža SG: "S anglickým futbalom máme dobré skúsenosti. Mali sme len jedno želanie - vyhnúť sa Barcelone, s ktorou sme dvakrát po sebe vypadli v minulých sezónach a ktorá je favoritom celej Ligy majstrov. Dostali sme Manchester City. Začíname doma, čo nie je výhoda, ale žreb berieme ako fakt."

Txiki Begiristain, športový riaditeľ Manchestru City: "Verím v naše schopnosti a v to, že hráči urobia pre postup maximum. Paríž je komplexný tím, ktorý prakticky nemá slabinu a každým rokom sa zlepšuje. Lenže aj my si chceme splniť náš sen a dotiahnuť to v Lige majstrov čo najďalej. Verím, že sa obaja naši zranení stopéri dajú do poriadku a budeme mať k dispozícii najsilnejšiu zostavu."

Emilio Butragueno, riaditeľ Realu Madrid: "Vo štvrťfinále už si súpera nevyberiete, každý má vysokú kvalitu. Čaká nás Wolfsburg, pre ktorý to bude premiéra v tejto fáze, čo znamená, že jeho hráčom nebude chýbať extramotivácia. Verím však, že kvalita a skúsenosti sú na našej strane. Vieme, že v dvojzápasoch vyraďovacej fázy rozhodujú maličkosti, ktoré si chceme nakloniť na našu stranu."

Clemente Villaverde, riaditeľ Atletica Madrid: "Osud rozhodol, že naším súperom bude Barcelona a my to rešpektujeme. Keď chceme byť úspešní, budeme musieť bojovať a siahnuť na dno síl. Myslím, že šance sú vyrovnané. Je to 50:50, pretože aj v domácej lige ukazujeme, aké máme silné mužstvo. Rešpektujeme silu každého súpera, ale snažíme sa ísť vlastnou cestou za úspechom."

Žreb štvrťfinále LM 2015/2016:
VfL Wolfsburg - Real Madrid
Bayern Mníchov - Benfica Lisabon
FC Barcelona - Atletico Madrid
Paríž Saint-Germain - Manchester City


Program štvrťfinále LM 2015/2016:
1. zápasy (20.45 SELČ):
utorok 5. apríla: FC Barcelona - Atletico Madrid, Bayern Mníchov - Benfica Lisabon
streda 6. apríla: VfL Wolfsburg - Real Madrid, Paríž Saint-Germain - Manchester City

2. zápasy (20.45 SELČ):
utorok 12. apríla: Real Madrid - VfL Wolfsburg, Manchester City - Paríž Saint-Germain
streda 13. apríla: Atletico Madrid - FC Barcelona, Benfica Lisabon - Bayern Mníchov

kalendár LM 2015/2016:
žreb semifinále a finále: 15. apríla (Nyon)
semifinále: 26./27. apríla (1. zápasy), 3./4. mája (odvety)
finále: 28. mája (Miláno)