Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Dom športu museli založiť, športovým zväzom hrozí, že oň prídu

Na snímke prezident KŠZ SR Marián Kukumberg. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Už desať rokov trvá stav, kedy je KŠZ SR vyňatá z dotačného systému, nedostáva na činnosť žiadne finančné prostriedky zo strany Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

Bratislava 16. apríla (TASR) - Stredajšie XI. valné zhromaždenie Konfederácie športových zväzov (KŠZ) SR, ktoré sa uskutočnilo v Dome športu na Junáckej ul. v Bratislave, sa nieslo v pesimistickom tóne. Práve o majetok tejto deväťpodlažnej budovy, alebo o jej časť môže totiž slovenský šport prísť.

"Prehrali sme súdny spor z roku 2001 so spoločenstvom vlastníkov pôdy Urbár Štrba, súdne trovy sú 912-tisíc eur. Prehrali sme aj ďalší menší súdny spor so spomenutým spoločenstvom, kde súdne trovy činia 198-tisíc eur," konštatoval prezident KŠZ Marián Kukumberg. Ten je súčasne aj predsedom Slovenského združenia telesnej kultúry (SZTK), ktorého je KŠZ jedným zo štyroch členov.

SZTK je vlastníkom budovy Domu športu. "Odvolali sme sa, odvolala sa aj protistrana. V prípade úspechu protistrany hrozilo, že súdne trovy budú až vo výške 1,7 milióna eur. Pritom právna analýza nám negarantovala úspech. Výkonný výbor KŠZ sa preto rozhodol, že pôjdeme do zmieru. Museli sme založiť Dom športu, k finančnému vyrovnaniu dôjde koncom septembra," dodal Kukumberg k tomuto problému. Na stránke SZTK je už ponuka na predaj budovy Domu športu.

Dom športu na Junáckej ul. pozostáva z administratívnej budovy, hotela, telocvične o výmere 5806 m2, tenisových kurtov a garáží. V administratívnej budove sú kancelárske a skladové priestory, kongresová sála, aula, zasadačky, učebne, posilňovňa, veľká a malá telocvičňa. Ubytovacia kapacita hotela je 73 izieb vrátane 7 apartmánov. Hotelová reštaurácia má kapacitu 120 miest, ďalších 40 miest je v kaviarenskej časti hotela.

Aj ďalší priebeh rokovania sa niesol prevažne v pesimistickom tóne. Už desať rokov trvá stav, kedy je KŠZ SR vyňatá z dotačného systému, nedostáva na činnosť žiadne finančné prostriedky zo strany Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. "Podmienky sú neustále ťažšie a ťažšie, peňazí je menej a menej, aj ľudí ochotných pracovať v športe je menej a menej," uviedol Kukumberg. Za pozitívum hodnotil len skutočnosť, že ministerstvo v tomto roku relatívne oveľa skôr zaslalo dotácie na činnosť športovým zväzom a že Úrad vlády SR financoval vydanie rok meškajúcej Kroniky športu 2011-2012.

Výdavky KŠZ v roku 2013 dosiahli sumu 150.131 eur. Rozpočet na rok 2014 počíta s príjmami 52.961 eur a výdavkami 63.960 eur. Za nového člena výkonného výboru KŠZ zvolili Leopolda Romana, generálneho sekretára Slovenského zväzu karate. Novou členkou kontrolnej komisie KŠZ sa stala Elena Valentová, generálna sekretárka Slovenského zápasníckeho zväzu.