Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Brazílsky súd zablokoval Neymarov majetok

Brazílsky futbalista Neymar Foto: TASR/AP

Minulý rok uznal tamojší súd Neymara, jeho rodinu a obchodných partnerov za vinných z daňových únikov vo výške 63 miliónov realov medzi rokmi 2011 až 2013.

Sao Paulo 16. februára (TASR) - Brazílske úrady zablokovali majetok futbalového reprezentanta Neymara v hodnote takmer 50 miliónov USD (cca 44,7 miliónov eur). Podľa informácií agentúry AP je jednou položkou "zmrazeného" majetku aj jachta hviezdy FC Barcelona.

Federálny súd v Sao Paulo minulý týždeň zamietol odvolanie útočníka a jeho právnikov, resp. začal s prípravou na zablokovanie jeho finančných prostriedkov vo výške 192 miliónov realov. Minulý rok uznal tamojší súd Neymara, jeho rodinu a obchodných partnerov za vinných z daňových únikov vo výške 63 miliónov realov medzi rokmi 2011 až 2013. Dvadsaťtriročný futbalista odmieta akékoľvek pochybenie. Audítor daňového úradu Iagaro Jung Martins pre AP uviedol, že Neymar nemusí do väzenia, ak uhradí to čo dlží úradom.

Neymar má problémy s finančnými úradmi aj v Španielsku. Už 2. a 3. februára čelili otázkam sudcu Joseho de la Matu súčasný i bývalý prezident FC Barcelona v kauze Brazílčanovho prestupu z FC Santos. Josep Bartomeu a jeho predchodca Sandro Rosell akékoľvek previnenie popreli. Súd vyšetruje sťažnosť brazílskej investičnej skupiny DIS. Tá sa cíti byť poškodená konaním predstaviteľov Barcelony a Neymara, ktorí podľa nej nezverejnili celú transferovú čiastku za hráča. DIS mala dostať 40 percent z odstupného, no inkasovala menšiu čiastku, pretože strany údajne úmyselne zatajili prestupovú sumu. Úradujúci španielsky a európsky majster a jeho šéfovia opakovanie odmietli tieto obvinenia.

Vedenie FCB naďalej tvrdí, že Neymarov prestup z FC Santos stál Kataláncov 57,1 milióna eur. Santos oficiálne obdržal platbu 17,1 mil. eur, zvyšných 40 miliónov dostala spoločnosť, ktorú vlastní Neymarov otec. Neskoršie vyšetrenia v Španielsku však ukázali, že Barcelona minula až 83,3 milióna eur, aby získala brazílskeho reprezentanta.