Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Šport

Súd zamietol Mersichove iniciatívy, Rajčanov úsek je platný

Na snímke sprava vedúci Úseku alpských disciplín SLZ Michal Rajčan a slovenská slalomárka Veronika Velez - Zuzulová. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Kameňom úrazu lyžiarskeho hnutia na Slovensku je už dlho najmä vzťah Predsedníctva SLA s alpským úsekom, ktorý v istom období minulého roka pracoval dokonca pod dvojakým vedením.

Bratislava 30. marca (TASR) - Okresný súd v Poprade pozastavil výkon Uznesenia Predsedníctva Slovenskej lyžiarskej asociácie (SLA) o uznaní oficiálneho Úseku alpských disciplín pod vedením Marina Mersicha. TASR o tom v stredu informovalo úsekové hnutie pod vedením Michala Rajčana.

Súd vyslovil záver, že Mimoriadna členská schôdza zo dňa 18. apríla 2015 a na nej prijaté uznesenia (rozhodnutia) sú platné, neboli zrušené a ani sa nekonala ďalšia členská schôdza ÚAD, na ktorej by boli v súlade so Stanovami SLA zvolení iní funkcionári. Súd v odôvodnení rozhodnutia uvádza, že vedenie SLA zorganizovalo elektronické hlasovanie v rozpore so stanovami organizácie a neplatí tak rozhodnutie, ktorým sa zmenilo predsedníctvo ÚAD, lebo táto kompetencia patrí len členskej schôdzi ÚAD.

Podľa predstaviteľov ÚAD vedených Michalom Rajčanom z rozhodnutia súdu vyplýva, že nasledujúca členská schôdza 23. apríla 2016 v Banskej Bystrici je legitímna. "Paradoxne však pán Mersich zvolal mimoriadnu členskú schôdzu v rovnakom termíne, na deň 23. apríla do Popradu. Takto zvolaná mimoriadna členská schôdza pánom Mersichom je v rozpore so Stanovami SLA. Predsedníctvo SLA teraz už musí rešpektovať rozhodnutie súdu a nepokračovať v organizovaní Mimoriadnej členskej schôdze M. Mersichom, aby neohrozilo proces prijímania Stanov v súlade s novým zákonom o športe," uvádza sa okrem iného v stanovisku Rajčanovho vedenia ÚAD. Rajčan, ktorý exekutívne kolégium vytvoril spolu s Monikou Maršálekovou, Jurajom Sinayom, Branislavom Lengyelom, Tomášom Kmeťom a Barborou Lukáčovou, už vo februári vyjadril presvedčenie, že predsedníctvo SLA nemá právomoc určovať, kto je a kto nie je v legitímnom predsedníctve jednotlivých úsekov.

SLA poslala TASR prostredníctvom hovorkyne nasledujúce vyjadrenie: "Slovenská lyžiarska asociácia rešpektuje predmetné uznesenie Okresného súdu Poprad, do právoplatného rozhodnutia vo veci samej. Kompetentní v SLA informovali dotknuté osoby, ako aj členskú základňu Úseku alpských disciplín. Záležitosťou sa momentálne zaoberá právna zástupkyňa SLA s cieľom navrhnúť ďalšie kroky tak, aby nebola spochybniteľná veľká májová Konferencia Slovenskej lyžiarskej asociácie."

Kameňom úrazu lyžiarskeho hnutia na Slovensku je už dlho najmä vzťah Predsedníctva SLA s alpským úsekom, ktorý v istom období minulého roka pracoval dokonca pod dvojakým vedením. Šéfstvo asociácie oficiálne podporovalo pôvodnú garnitúru na čele s Marinom Mersichom, ale početná zjazdárska línia v značnej prevahe vyjadrovala podporu novým ľuďom, ktorí sa zoskupili okolo rodín a trénerov súčasnej i bývalej reprezentácie, za aktívneho pôsobenia Tomáša Žampu. Po mimoriadnej členskej schôdzi vlani vzniklo nové vedenie úseku, ktoré až do polovice februára pracovalo bez náznakov nezhôd, ale v uplynulých týždňoch došlo k spochybneniu jeho legitimity.

Hybnou silou súčasných udalostí bolo podanie Marina Mersicha a Petra Bendíka na Okresnom súde v Poprade. Dali žalobu o neplatnosti mimoriadnej členskej schôdze. Šéf SLA Repka v tejto súvislosti zdôrazňoval, že "legislatívne a procesné chyby pri zvolení nového predsedníctva ÚAD v roku 2015 si vynútili elektronické hlasovanie Predsedníctva Slovenskej lyžiarskej asociácie, ktoré vo funkciách potvrdilo pôvodné vedenie zvolené na poslednej nespochybnenej členskej schôdzi Úseku alpských disciplín."

Po skončení podujatia Svetového pohára v Jasnej Predsedníctvo SLA na tlačovej konferencii informovalo, že nebude brániť ÚAD, aby fungoval pod súčasným Rajčanovým vedením. Žiadalo však, aby volebný proces vedenia najmasovejšieho lyžiarskeho úseku prebehol ešte raz a podľa legitímnych stanov, lebo členovia ÚAD nekonali pri voľbe vlani 18. apríla v súlade s regulami.