Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Šport

Súdny dvor poukázal, že pravidlá FIFA môžu byť v rozpore s právom EÚ

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Generálny advokát SDEÚ vydal stanovisko, v ktorom uviedol, že pravidlá FIFA upravujúce zmluvné vzťahy medzi hráčmi a klubmi môžu byť v rozpore s pravidlami súťaže a slobodou pohybu osôb.

Brusel 30. apríla (TASR) - Súdny dvor Európskej únie (SDEÚ) uviedol, že pravidlá Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) môžu byť v rozpore s právom EÚ. Poukázal na spor medzi bývalým francúzskym futbalistom Lassanom Diarrom a riadiacim orgánom.

Generálny advokát SDEÚ Maciej Szpunar v utorok vydal stanovisko, v ktorom uviedol, že pravidlá FIFA upravujúce zmluvné vzťahy medzi hráčmi a klubmi môžu byť v rozpore s pravidlami súťaže a slobodou pohybu osôb. Diarra podpísal v roku 2013 kontrakt s ruským klubom Lokomotiv Moskva, no o rok neskôr ho ukončil bez udania dôvodu. Lokomotiv sa obrátil na komoru FIFA pre riešenie sporov so žiadosťou o náhradu škody. Bývalý stredopoliar Realu Madrid podal protižalobu, v ktorej žiadal náhradu za nevyplatenú mzdu. Diarra tvrdí, že hľadanie nového klubu sa ukázalo byť náročné, pretože podľa predpisov FIFA by jeho každý nový klub mal byť spoločne zodpovedný za vyplatenie prípadného odškodnenia Lokomotivu. Informovala o tom agentúra DPA.

Diarra povedal, že takto stroskotala jeho dohoda s belgickým Charleroiom. Preto zažaloval FIFA a žiada náhradu škody a straty vo výške takmer 6 miliónov eur. Verdikt sa očakáva v priebehu niekoľkých mesiacov. Szpunar konštatoval, že prestupový poriadok FIFA obmedzuje možnosť hráčov zmeniť zamestnávateľa, a naopak, klubom zamestnať hráča z obavy pred finančným rizikom. Právni zástupcovia Diarru privítali rozhodnutie generálneho advokáta.