Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Šport

Súpermi Slovákov na ME 2013 budú Poľsko, Francúzsko a Turecko/Lotyšsko

Slovenská volejbalová reprezentácia Foto: TASR/František Iván
Štefan Chrtiansky Foto: TASR

Slovenskí volejbalisti v ére samostatnosti po prvý raz nemuseli absolvovať kvalifikáciu.

Kodaň 15. októbra (TASR) - Poľsko, Francúzsko a víťaz májovej baráže Turecko/Lotyšsko budú súpermi slovenských volejbalových reprezentantov v základnej B-skupine na 28. ME 2013, ktoré v dňoch 20.-29. septembra spoločne organizujú Poľsko a Dánsko. Rozhodlo o tom pondelňajšie žrebovanie na futbalovom štadióne Parken v Kodani.

Zverenci trénera Štefana Chrtianskeho odohrajú svoje zápasy v poľskom Gdansku, ďalšími dejiskami šampionátu základných skupín budú Odense (A), Herning (C) a Gdyňa (D). Osemfinálové a štvrťfinálové zápasy odohrajú v Aarhuse a Gdansku, semifinále a finále na futbalovom štadióne Parken v Kodani.

Tak ako v predchádzajúcich rokoch, aj na budúcoročnom finálovom turnaji sa predstaví 16 tímov v štyroch 4-členných skupinách. Ich víťazi postúpia priamo do štvrťfinále, mužstvá z druhých a tretích miest budú hrať osemfinále a pre tímy zo štvrtých miest sa majstrovstvá skončia.

Slovenskí volejbalisti v ére samostatnosti po prvý raz nemuseli absolvovať kvalifikáciu. Priamu účasť si vybojovali výborným piatym miestom na šampionáte 2011 (ČR, Rakúsko), keď vyhrali ešte pod vedením talianskeho kormidelníka Emanuele Zaniniho tzv. skupinu smrti, v ktorej postupne zdolali Bulharsko, Nemecko a Poľsko. Práve Poliaci ich následne "stopli" v boji o postup medzi najlepších štyroch.

Nasadenými tímami sa stali Dánsko (A), Poľsko (B), Fínsko (C) a Rusko (D), Slovensko žrebovali z druhého koša, v ktorom boli tiež vicemajstri Euéropy 2011 Taliani, európski šampioni Srbi a Bulhari. Do tretieho koša sa dostali Bielorusko, ČR, Holandsko, Nemecko a Francúzsko, zo štvrtého žrebovali tímy, ktoré o účasť na ME budú ešte bojovať v májovej baráži. V nej sa stretnú o zostávajúce tri miestenky Chorvátsko - Slovinsko, Grécko - Belgicko a Turecko - Lotyšsko.

Hrateľná skupina pre trénera

"Skupina je hrateľná. Podľa mňa je tam zasa aj jedna skupina smrti - tá posledná s Rusmi, Bulharmi, Nemcami a Čechmi. V tej ale našťastie nie sme," povedal pre TASR tréner slovenskej mužskej reprezentácie Štefan Chrtiansky.

"Myslím si, že skupina, do ktorej sme sa teraz dostali, je prijateľná. Máme tam jasného favorita domácich Poliakov. Na druhej strane ma teší, že hráme v Poľsku, kde bude určite vynikajúca atmosféra a všetko bude perfektne pripravené. Z tohto hľadiska mi teda neprekáža, že budeme hrať s favoritom skupiny, lebo ten zápas sa odohrá určite vo vynikajúcom prostredí. Ďalším súperom na našej úrovni sú Francúzi, hoci sme s nimi ešte v poslednej kvalifikácii o MS prehrali. Verím ale, že náš tím sa už posunul ďalej a dúfam, že už konečne prelomíme negatívnu sériu a budeme s nimi bojovať o druhé miesto. Povinnosťou, ak chceme postúpiť, je vyhrať na kvalifikantami Tureckom alebo Lotyšskom. Samozrejme, že ich vôbec nepodceňujem, pretože európska vyrovnanosť je už vysoká a Turci nám aj v závere Európskej ligy dokázali, že sa vedia veľmi dobre pripraviť. Ale aj tak si myslím, že jedného z týchto tímov, Turecko, alebo Lotyšov je povinnosťou zdolať."



žreb základných skupín ME 2013:

A (Odense): Dánko, Taliansko, Bielorusko, Grécko/Belgicko

B (Gdansk): Poľsko, SLOVENSKO, Francúzsko, Turecko/Lotyšsko

C (Herning): Fínsko, Srbsko, Holandsko, Chorvátsko/Slovinsko

D (Gdyňa): Rusko, Bulharsko, Nemecko, ČR