Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Šport

Svahy pod Chopkom vyčistia aj pre Svetový pohár žien v lyžovaní

Ilustračná fotografia z Nízkych Tatier. Končiare pohoria Chopok. Foto: TASR/Michal Svítok

Na zelené svahy pod Chopkom vyrukuje armáda upratovačov, ktorých hlavným nepriateľom budú skaly a odpadky.

Demänovská Dolina 17. septembra (TASR) – Návrat Svetového pohára žien v alpskom lyžovaní do Jasnej je jedným z dôvodov usporiadania akcie "Zelený Chopok", počas ktorej budú v sobotu 19. septembra čistiť dobrovoľníci svahy pod Chopkom. TASR o tom informovala riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Region Liptov Darina Bartková.

Na zelené svahy pod Chopkom podľa nej vyrukuje armáda upratovačov, ktorých hlavným nepriateľom budú skaly a odpadky. "Ich nábor je v plnom prúde, no pre každého, komu nie je ľahostajná ochrana prírody a dobrá zábava, je miesta stále dosť. Je to jedinečná možnosť, ako stráviť deň na čistom horskom vzduchu s priateľmi, pomôcť dobrej veci a zabaviť sa pri ľudovej hudbe. Z čistenia zjazdoviek sa stáva pravidelná akcia, ktorej cieľom je ukázať, že turizmus môže ísť ruka v ruke s ochranou životného prostredia. Aj my si postupne a veľmi radi zvykáme na to, čo je v zahraničí už dávno samozrejmosť. Čisté a kultúrne prostredie je základ spokojnosti každého návštevníka, no občas tomu treba pomôcť," podotkla riaditeľka OOCR Region Liptov, ktorá je v spolupráci so strediskom Jasná Nízke Tatry zároveň hlavným organizátorom podujatia.

Doplnila, že "upratovači" sa začnú stretávať v sobotu od 8. hodiny pred reštauráciou Happy End na Bielej púti a na južnej strane Chopku pred hotelom Srdiečko. "Ešte predtým sa však treba zaregistrovať na stránke www.jasna.sk a v deň podujatia si priniesť vedro a pracovné rukavice. Samotné čistenie potrvá od 9. do 12. hodiny, akcia vyvrcholí vývozom lanovkou do reštaurácie Rotunda pod Chopkom, obedom a zábavou v priateľskej atmosfére pri ľudovej hudbe Haluška. Každý zároveň automaticky získa celodenný skipas na lyžovačku v Jasnej," uviedla Bartková.

Upozornila, že účastníci akcie "Zelený Chopok" vyčistia aj zjazdovku, po ktorej sa budú v zime preháňať najlepšie lyžiarky planéty. Po troch desaťročia totiž Jasná opäť zorganizuje preteky Svetového pohára žien v alpskom lyžovaní, ktoré by mali stredisko definitívne zaradiť na mapu významných lyžiarskych podujatí. "Nechceme nič nechať na náhodu a ako sa hovorí, čaro úspechu sa skrýva v detailoch. Snažíme sa preto na ne myslieť už teraz a začíname čistením tratí, na ktorom sa môžu podieľať aj fanúšikovia bieleho športu. V najvyspelejších lyžiarskych regiónoch je totiž bežné, že do podobných podujatí sa zapája veľké množstvo dobrovoľníkov," dodala marketingová riaditeľka strediska Jasná Nízke Tatry Sylvia Artzová.

Svahy pod Chopkom podľa riaditeľky OOCR Region Liptov každoročne postupne rekultivujú. "Najskôr sa vyhrabú a vyzbierajú od skál, následne obnažené miesta bez porastu pripravia a osejú trávnym semenom. Na jar sa podarilo vyzbierať 25 vriec odpadkov a podobné číslo očakávame aj po letnej sezóne. Organizátori akcie Zelený Chopok veria, že s heslom 'Z lásky k horám myslím na budúcnosť' sa do dobrovoľného upratovania zapojí podstatne viac ľudí," uzavrela Bartková.