Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Šport

Švajčiari zdolali Fínov a vo štvrťfinále ich čaká Nemecko

Švajčiarsky hráč Michael Fora (vľavo) bojuje o puk s Fínom Oliverom Kapanenom v zápase A-skupiny Fínsko - Švajčiarsko na MS v ľadovom hokeji 2024 v Prahe 21. mája 2024. Foto: TASR/AP

Česko si zmeria sily v Prahe s USA, víťazi "áčka" Kanaďania sa stretnú v O2 aréne so slovenským výberom.

Praha 21. mája (TASR) - Švajčiarski hokejisti zvíťazili v záverečnom zápase základnej A-skupiny MS nad Fínskom 3:1. Helvéti sa v tabuľke posunuli na druhú priečku pred domácich Čechov a vo štvrťfinále sa stretnú v Ostrave s Nemeckom. Fínov čaká na rovnakom štadióne severské derby s víťazmi A-skupiny Švédmi. Česko si zmeria sily v Prahe s USA, víťazi "áčka" Kanaďania sa stretnú v O2 aréne so slovenským výberom.

Ak sa chceli Švajčiari posunúť v tabuľke na druhú priečku pred domácich Čechov a vyhnúť sa vo štvrťfinále Američanom, museli Fínov zdolať. Dôležitý základ položili dvoma presnými zásahmi v prostrednej časti, keď sa presadili Kevin Fiala a Andrea Glauser v priebehu 72 sekúnd. Fíni znížili v závere prostrednej časti zásluhou Jereho Innalu, no chýbala im priamočiarosť a do záverečného tlaku sa nedostali. Fiala v 57. minúte poistil pre Švajčiarov druhé miesto v tabuľke, čím aj súboj proti papierovo prijateľnejším Nemcom.

MS A-skupina:


Fínsko - Švajčiarsko 1:3 (0:0, 1:2, 0:1)

Góly: 38. Innala (Granlund, Lehtonen) - 26. Fiala (Loeffel), 28. Glauser (Niederreiter, Fiala), 57. Fiala (Niederreiter). Rozhodcovia: Campbell (Kan.), Fraňo (ČR) - Wyonzek (Kan.), Zunde (Lotyš.), vylúčení: 2:2 na 2 min., navyše: Grandlund (Fín.) 5+DKZ za krosček, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 17.118 divákov.

Fínsko: Säteri - Määttä, Maattila, Lehtonen, Vittasmäki, Rissanen, Kaski, Riikola, Saarijärvi - Mäenalanen, Björninen, Jormakka - Innala, Granlund, Pakarinen - Puistola, Kapanen, Puljujärvi - Jääskä, Hyry, Helenius
Švajčiarsko: Schmid - Josi, Glauser, Jung, Kukan, Marti, Loeffel, Fora - Fiala, Hischier, Niederreiter - Andrighetto, Thürkauf, Bertschy - Herzog, Senteler, Simion - Scherwey, Haas, Ambühl - Kurashev

Úvod bol z oboch strán vlažný, tímy sa dostávali do tempa veľmi pomaly. Na ľade chýbal moment, ktorý by prekvapil pozorné defenzívy. Rozhýbať strnulý prejav sa snažil v presilovej hre dvoma zakončeniami Hischier, no Säteriho neprekonal. Švajčiari hrali presilovku aj tri sekundy pred koncom úvodného dejstva a na vhadzovanie do útočného pásma poslal tréner Patrick Fischer šesticu korčuliarov. Helvéti dokázali vyhrať buly a nebezpečne strieľal Josi, ale bez gólového efektu. Na začiatku prostrednej časti mali Švajčiari dobrý úsek hry, keď sa dostal do dobrej príležitosti Kukan. V 26. minúte sa nepredviedol v najlepšom svetle brankár Säteri, ktorý vyrazil pred seba nahodenie Loeffela až z obranného pásma Švajčiarska. Odrazený puk si prevzal Fiala a bekhendovým blafákom poslal svoj tím do vedenia. Už o 72 sekúnd neskôr viedli Švajčiari rozdielom dvoch gólov, keď sa tvrdou strelou presadil Glauser. "Suomi" prekonali Schmida v 29. minúte, no Švajčiari si všimli ich prechod do útočného pásma, ktorý čiaroví arbitri po výzve švajčiarskej striedačky označili za ofsajd a presný zásah Granlunda neplatil. Fíni však do prestávky dokázali znížiť zásluhou Innalu. "Suomi" mali desať minút pred koncom tretieho dejstva k dispozícii presilovku, no vôbec sa im nevydarila. Severania sa veľmi málo tlačili do zakončenia, chýbala im priamočiarosť a ofenzívny tlak neprichádzal. Švajčiarom vyšiel v 57. minúte brejk, ktorý premenil na svoj druhý presný zásah v zápase Fiala a uzavrel na konečných 3:1.

hlasy aktérov (zdroj: TV JOJ)

Jere Innala, útočník Fínska: "Nemyslím si, že bolo pre nás náročné nájsť motiváciu. Chceli sme zvíťaziť pred vyraďovacou časťou, no nepodarilo sa to. Skončili sme na štvrtom mieste a skupinová fáza je za nami. Pozeráme sa už iba smerom dopredu, čaká nás štvrťfinále a dôležité je vyhrať ďalší duel."
Nico Hischier, útočník Švajčiarska: "Z našej strany to bol veľmi dobrý zápas. Nedali sme súperovi veľa príležitostí a vedeli sme, že musíme byť trpezliví. Kevin (Fiala) dal dva dôležité góly, v každom zápase je ho plný ľad. Je veľkou súčasťou nášho tímu a sme veľmi radi, že ho tu máme. Zajtra je deň voľna a my sa pripravíme na štvrťfinálový duel."


konečná tabuľka A-skupiny:

1. Kanada 7 5 2 0 0 32:18 19*
2. Švajčiarsko 7 5 1 0 1 29:12 17*
3. Česko 7 4 1 2 0 26:14 16*
4. Fínsko 7 3 0 1 3 21:14 10*
-------------------------------------
5. Rakúsko 7 2 0 1 4 21:29 7
6. Nórsko 7 2 0 0 5 15:25 6
7. Dánsko 7 2 0 0 5 15:29 6
-------------------------------------
8. V. Británia 7 1 0 0 6 12:30 3**

* - postup do štvrťfinále
** - zostup do A-skupiny I. divízie