Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Šport

Švédska lyžiarka Pärsonová urobí v Schladmingu bodku za kariérou

V oficiálnom vyhlásení švédskej federácie sa uvádza, že 30-ročná Pärsonová sa rozhodla na základe zdravotného stavu po zraneniach kolena.

Štokholm 12. marca (TASR) - Popredná svetová lyžiarka Anja Pärsonová zo Švédska je pripravená po tejto sezóne ukončiť úspešnú kariéru. Olympijská víťazka v slalome z OH 2002 v Turíne a sedemnásobná majsterka sveta sa rozlúči so súťažným svahmi vo víkendovom finále Svetového pohára v rakúskom Schladmingu.

V oficiálnom vyhlásení švédskej federácie sa uvádza, že 30-ročná Pärsonová sa rozhodla na základe zdravotného stavu po zraneniach kolena. Severanka získala počas svojej aktívnej činnosti 19 medailí na významných šampionátoch vrátane poltuctu olympijských kovov. Vo Svetovom pohári debutovala v roku 1998, odvtedy vyhrala 42 pretekov a dvakrát získala Veľký glóbus v sezónach 2004 a 2005.

"Moja kariéra bola fantastická, dosiahla som toľko úspechov, že som o tom ani snívala. V posledných sezónach som však po nepríjemných pádoch začala mať zdravotné problémy, ktoré zredukovali moje šance na ďalšie športové úspechy na najvyššej úrovni," povedala Pärsonová, ktorej rozhodnutie sa však nerodilo ľahko. "Vždy som bola bojovný typ a preto to bolo pre mňa ťažké rozhodnutie. Po mnohých úvahách a diskusiách som pripravená na nové výzvy v mojom živote."