Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

Švento 40 rokov po slávnom Belehrade: Aj my teraz hráme o úspech

Na snímke Antonín Panenka Foto: Teraz.sk/Youtube

Pre mužstvo trénera Jána Kozáka bude duel v Saint-Étienne tiež akýmsi "malým" finále.

Vichy 20. júna (TASR) - Dnes uplynulo 40 rokov od historického úspechu československej futbalovej reprezentácie, ktorá vo finále ME 1976 v Belehrade zdolala NSR po pamätnom jedenástkovom rozstrele (2:2 pp, 5:3 na 11 m) a vystúpila na kontinentálny trón. Navlas presne v deň 40. výročia pripomínajúceho si najpamätnejší súboj v dejinách československého futbalu nastúpia na kľúčový zápas na EURO 2016 nástupcovia Antona Ondruša, Karola Dobiaša či Jána Švehlíka, už pod hlavičkou samostatného Slovenska, proti favorizovanému Anglicku.

Pre mužstvo trénera Jána Kozáka bude duel v Saint-Étienne tiež akýmsi "malým" finále. O trofej síce hrať nebude, v hre je však jeho postup zo základnej B-skupiny, pred šampionátom vytýčený ako hlavný cieľ. Ľavý obranca slovenského tímu Dušan Švento ešte nebol na svete, keď sa Československo stalo majstrom Európy, pochopiteľne však o úspechu svojich predchodcov vie veľa. "Pamätám si ho najmä z televíznych záberov, keďže som sa narodil o deväť rokov neskôr. Sú to príjemné spomienky, keď vidím momenty z finále šampionátu, ktoré Československo vyhralo," povedal Švento. "Neviem, či na to ľudia s odstupom 40 rokov ešte tak intenzívne myslia. Skôr sa každý sústredí na to, čo je aktuálne a na úspech, ktorý by sa mohol podariť teraz," narážala staronová posila pražskej Slavie na pondelňajší súboj s Anglickom a eventuálny postup medzi 16 najlepších tímov šampionátu.



O finálovom triumfe vtedajšieho československého tímu rozhodol po remíze 2:2 v riadnom hracom čase a po predĺžení Antonín Panenka premenenou jedenástkou v rozstrele. Vďaka nej sa stal slávny, keď poslal loptu "dloubákom" do stredu brány, kým brankár NSR Sepp Maier zariskoval a hodil sa do strany. "Na tú dobu si dovolil veľmi veľa. Odvtedy sa stále spomína pojem 'panenkovská penalta'. Premenil ju a vďaka nej sa stal slávny. Ťažko polemizovať, čo by sa o ňom písalo a hovorilo, keby ju nedal," uvažoval nahlas 30-ročný Švento.



Slováci sa po prehre 1:2 s Walesom vrátili do boja o účasť vo vyraďovacej fáze triumfom 2:1 nad Ruskom. Proti Albiónu potrebujú na definitívnu istotu postupu vyhrať, pravdepodobne im však napokon zrejme bude stačiť aj bod. "Je to výborný tím plný skvelých individualít. Nie je to však len o nich, Angličania na šampionáte predviedli dva tímové výkony. S Walesom dokázali otočiť zápas a ukázali mentálnu silu. Myslím si, že nás čaká najťažší zápas na šampionáte. Keď však podáme výkon na hranici našich možností, môžeme pomýšľať na úspešný výsledok," dodal Švento.