Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Šport

Švento robí po operácii ľahké pokroky, barly už pri chôdzi nepotrebuje

Dušan Švento Foto: TASR/Martin Baumann

Slovenský futbalista Dušan Švento dúfa, že o päť – šesť mesiacov bude opäť fit a na jar by chcel mužstvu pomôcť k úspechu.

Salzburg 23. augusta (TASR) – Slovenský futbalista Dušan Švento v službách rakúskeho klubu Red Bull Salzburg robí dva týždne po operácii roztrhnutého krížneho väzu v ľavom kolene ľahké pokroky.

"Konečne nepotrebujem pri chôdzi barly a stále viac sa zapájam do terapie. Ale ešte pred dvomi týždňami som sa nemal vôbec dobre. Bez bariel to nešlo, mohol som iba ležať pred televízorom a nemohol nič robiť. To nie je nič pre mňa. Som rád, že sa konečne cítim trošku lepšie," prezradil v rozhovore pre internetový portál sport10.at.


Spokojní lekári

V súčasnosti trénuje podľa vlastných slov hornú časť tela a môže aj ľahko zaťažovať koleno. "Mám aj psychológa, ktorý mi pomáha prísť na iné myšlienky. Môžem sa naplno koncentrovať sám na seba a starať sa, aby som bol čo najskôr fit. Robím síce pokroky, ale zároveň viem, že budem mimo ešte minimálne päť-šesť mesiacov. Dúfam, že všetko prebehne bez komplikácií. Lekári sú s priebehom liečby spokojní," pokračoval stredopoliar.

Pomoc psychológa je pre slovenského hráča veľmi dôležitá: "V tejto chvíli totiž nežijem životom futbalistu a naň som zvyknutý. Normálne sa koncentrujem na čo najlepšie výkony pre tím. Teraz sa musím starať o to, aby som bol čo najskôr v poriadku. Psychológ mi pomáha prísť na iné myšlienky a nájsť veci, ktoré ma počas pauzy nadchnú. Ako som povedal, ležanie pred televízorom sa mi nepáči."


Byť netrpezlivý sa neoplatí

Už pred piatimi rokmi mu ešte v Slavii Praha urobilo rovnaké zranenie, ale na druhej nohe, škrt cez rozpočet pri prestupe do anglickej Premier League. Tentoraz prišlo zranenie v júlovom zápase 2. predkola Ligy majstrov na ihrisku luxemburského F91 Dudelange (0:1) opäť v najnevhodnejšej chvíli. "Mal som ponuku z nemeckej bundesligy. Čo sa medzičasom zmenilo je môj vek. Som zrelší a lepšie sa s tým vysporadúvam. Predtým som bol hladný a za každú cenu som sa chcel vrátiť. Teraz viem, že byť netrpezlivý sa neoplatí," prezradil Švento. "Verte mi, myslel som na tú situáciu často a pýtal sa, ako sa to mohlo stať. Ale je to zbytočné. Musím hľadieť dopredu," dodal.

Švento dúfa, že o päť – šesť mesiacov bude opäť fit a na jar by chcel mužstvu pomôcť k úspechu. "Teraz zostanem v Salzburgu a tu absolvujem rehabilitáciu. Potom určite odcestujem na Slovensko k rodine. Ale to sa budem musieť cítiť lepšie. Pokiaľ nedokážem poriadne chodiť, nemá to význam," zakončil odchovanec Ružomberka.