Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Štafetovými dvoma mixami sa dnes roztočí biatlonový kolotoč

Slovenský biatlonista Matej Kazár (vpravo) preberá štafetu od Pavla Hurajta v mixe štafiet na 2x6+2x7,5 km na XXII. zimných olympijských hrách v Červenej Poľane 19. februára 2014. Foto: TASR/Michal Svítok

Prinášame program deväťdielneho seriálu SP plus ďalšie vrcholy.

Östersund 29. novembra (TASR) - Štafetovými dvoma mixami sa roztočí v nedeľu biatlonový kolotoč. Už tradične sa o sezónny štart postará švédsky Östersund, jedna z deviatich destinácií Svetového pohára. Slováci síce nenastúpia v plnej zbroji, keď bude chýbať dvojnásobná olympijská víťazka Anastasia Kuzminová, no komplet so známymi tvárami, medzi ktorými najviac optimizmu vyžaduje Jana Gereková. Okrem Svetového pohára sa bude forma ladiť na marcové majstrovstvá sveta v nórskom Holmenkollene a februárové ME v ruskom Ťumeni.

Novinky z prvej ruky zhrnul pred sezónou viceprezident Medzinárodnej biatlonovej únie (IBU) Ivor Lehoťan, no aj jeden z reprezentantov Matej Kazár. V stredu sa radoval z prvého potomka syna Krištofa s mierami 3,27 kg a 52 cm a v Östersunde by mohol od šťastia na trati aj lietať. Inak v štruktúre súťaží zotrvá IBU v zabehaných koľajách. "Ďalej však posúvame projekt miešanej štafety jednotlivcov, v sezóne už dvakrát bude na programe singl štafeta, teraz v Östersunde a v kanadskom Canmore, aj keď zatiaľ v programe majstrovstiev sveta nefiguruje," zhrnul Ivor Lehoťan. "Považujeme ju za akési naše dieťa a snažíme sa ju nejako doladiť. Jej popularita stúpa, aj preto sme ju zaradili do kalendára dva razy. Celkove sa miešané štafety podarilo pevnejšie ukotviť v programe SP a mnohí špičkoví biatlonisti si ich obľúbili. Svetový pohár po štyroch rokoch zamieri dvakrát za oceán do Kanady a USA, inak je stabilný, Östersundom sme si zvykli začať, a to sa ukazuje ako dobrá voľba. V úvode sezóny záleží na snehových podmienkach, organizátori sneh ešte z vlaňajšej zimy rozviezli na trate a máme tak istotu, že sa prvé kolo SP uskutoční bez problémov."

Okrem úvodu v Östersunde sa zastabilizovalo aj záverečné finále v Chanty-Mansijsku. "Ako dobrá alternatíva zaň sa javí Ťumeň, od sezóny 2016 - 2017 sa Rusi rozhodli za túto zmenu. IBU to akceptuje, je tam nádherný moderný štadión a vo februári organizuje Ťumeň majstrovstvá Európy. Ruská bodka za SP nie je navždy, strieda sa s Holmenkollenom, teraz sú však aktuálne ruské strediská."

Šablóna SP obdivuhodne spĺňa efekt a účel, aký do nej vkladá IBU. Na americkom kontinente sa objavujú preteky síce zriedka, no logicky. "Je to dosť nepraktické presúvať v polovici sezóny biatlonový konvoj na druhú stranu planéty, ale nemôžeme sa hrať len na európskom piesočku," vysvetlil Ivor Lehoťan. "Sme svetová federácia, so zodpovednosťou globálne šíriť biatlon a americký kontinent je pre nás dôležitý aj preto, že obe krajiny, USA i Kanada, majú tradíciu a za sebou silné biatlonové tímy. Aj pridaná hodnota zaváži, keď sú preteky predpoludním tamojšieho času a európski diváci môžu preteky sledovať v hlavnom podvečernom a večernom čase. Niektorým národným federáciám však logistika s presunmi nevyhovuje a nie všetky sa na týchto dvoch zaoceánskych kolách zúčastňujú, či už vôbec, alebo s najlepšími."

Marketing funguje v IBU príkladne, zisky sú stabilné a niet dôvodu niečoho sa obávať. Ivor Lehoťan: "Máme veľmi dobrý televízny kontrakt, ktorý s Európskou vysielacou úniou platí do roku 2018. Predaj týchto práv je hlavný zdroj príjmu, no máme aj veľmi dobrý marketingový kontrakt s firmou Infront. Konzervatívni sme pri zvyšovaní príjmov pre športovcov, prémie sme nezvyšovali a zostávame pri modeli z vlaňajška. Pridávame však národným zväzom, aby sa ich športovci objavovali na podujatiach všetkých úrovní. Prvýkrát sme zaradili do kalendára aj juniorský IBU Cup s tromi kolami, na ktorý sme významnou mierou prispeli, zisky takto vo väčšej miere vkladáme do mládeže. Sľubujeme si od toho prílev mladých aj do Svetového pohára a seniorskych kategórií."

Prognóza Ivora Lehoťana pred sezónou kopíruje predchádzajúcu. "Budú dominovať tradične silné krajiny Nemecko, Rusko, Francúzsko, Nórsko, očakávam prieniky českého biatlonu, tak ako sme navykli, možno o niečo slabšie bude Bielorusko bez Domračevovej, ktorá vynecháva sezónu. Určite dajú o sebe vedieť aj tzv. osamelí hviezdni bežci a strelci, napríklad Fínka Mäkäräinenová, hlavná kandidátka na celkové prvenstvo v SP. U mužov najviac šancí vkladám do Francúza Martina Fourcada, hlavný tlak na neho vytvoria Nóri, vrátane nestarnúceho Björndalena. Je to nezmar, možno aj čaká na zaokrúhlenie počtu víťazstiev na sto, myslím si, že sa mu to nepodarí, no neustále je schopný útočiť na prvú trojku a v štafete je pre Nórov veľmi cenný, už len váhou svojej osobnosti."

V minulej zime slovenská kráľovná biatlonovej stopy Jana Gereková by mala aj teraz potiahnuť úspešnosť a prvú príležitosť s veľkou pravdepodobnosťou už dostane v nedeľu, spolu s Martinom Otčenášom v singl štafete. "Mix jedotlivcov považujem za vhodný rozbeh do sezóny a určite sa v ňom posnažíme, nech to bude ktokoľvek z tímu," povedala odhodlane. "V biatlone musia ladiť všetky faktory, materiál, streľba, beh, ja verím, že formu budem mať, aj keď nie celý čas, to by bolo veľmi náročné. Na niekoľko výsledkov v top desiatke si trúfam, mám za sebou veľa práce, som optimistka. S inými sezónami ťažko porovnávať, trénujem pod vedením Lukáša Daubnera, je to pre mňa trochu nové. Snažím sa v tréningu aplikovať veci odskúšané, nacvičené, viem o nich, že fungujú. Mám za sebou individuálny program v kolektíve mužov a sama som zvedavá, ako sa tieto novinky pretavia vo výsledkoch, najmä na vrchole sezóny, majstrovstvách sveta v marci v nórskom Holmenkollene."

V minulej zime sa úspešnosť posudzovala podľa MS vo fínskom Kontiolahti a seriálu Svetového pohára. Ak na šampionáte medzi ženami vyčnievala Francúzka Dorinová Habertová, tak v SP hlavne dve mená Bieloruska Domračevová (1092 bodov) a Fínka Mäkäräinenová (1044). Za pomocné kritérium kto bol najúspešnejší sa považovali tzv. 'prize money', čiže celkový zárobok. Domračevová nazbierala bez štafetových bonusov 204-tisíc, Fínka sa obohatila 181-tisícmi. Ako odvrátená strana úspešnosti však pôsobili u oboch MS, Bieloruska zostala bez medaily, Fínka len s jedným bronzom vo vytrvalostných pretekoch. Medzi mužmi sa nespochybňovalo dominantné postavenie majstra sveta vo vytrvalostných pretekoch Francúza Martina Fourcada s jeho štvrtým prvenstvom v SP v nepretržitom rade, aj keď na prémiách nazbieral so 192-tisícmi menej ako Domračevová.

Slovenské ženy taktiež z 'prize money' vďaka Jany Gerekovej, v SP na 19. mieste so 428 bodmi (20x bodovala), odčerpali. Postupne 5., 4., 7. a 10. miesto v jej životnej sezóne možno hodnotiť vysoko a stala sa tvárou slovenského biatlonu. Prestíž slovenských mužov zachránil nepatrne na 55. mieste Matej Kazár (94 bodov, 8x bodoval). Medzi 20-kou sa v jednotlivých pretekoch ocitol len raz na 20. mieste a žiadalo sa viac.

Program deväťdielneho seriálu SP plus ďalšie vrcholy

29.11.-6.12. Östersund (Švédsko)

11.-13.12. Hochfilzen (Rak.)

17.-20.12. Pokluka (Slovin.)

7.-10.1. Oberhof (Nem.)

13.-17.1. Ruhpolding

21.-24.1. Anterselva (Tal.)

3.-7.2. Canmore (Kan.)

11.-14.2. Presque Isle (USA)

23.-28.2. ME Ťumeň (Rus.)

2.-13.3. majstrovstvá sveta Holmenkollen (Nór.)

16.-20.3. Chanty-Mansijsk (Rus.)