Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Jasná hlási takmer hotovo, situáciu komplikuje hmla

Na snímke cieľová časť pretekov sobotného obrovského slalomu a nedeľného slalomu Svetového pohára v alpskom lyžovaní žien v Jasnej v piatok 4. marca Foto: TASR - Pavel Neubauer

V piatok organizátori finišovali s prípravami na víkendové podujatie Svetového pohára v slovenskom stredisku, kam sa prestížny seriál vracia po tridsiatich rokoch.

Jasná 4. marca (TASR) - Jasná je pripravená. V piatok organizátori finišovali s prípravami na víkendové podujatie Svetového pohára v slovenskom stredisku, kam sa prestížny seriál vracia po tridsiatich rokoch. Situáciu komplikovalo iba počasie, počas predpoludňajšieho tréningu obrovského slalomu pokryla zjazdovku hustá hmla.

"Všetko zatiaľ prebieha štandardne. Ako vždy niečo na poslednú chvíľu sem-tam vybehne, ale nie je to žiadny zásadný problém. Situáciu trochu komplikuje iba hmla, ale v sobotu má prísť vietor a ten by ju mohol rozfúkať," povedal pre TASR šéf organizačného výboru Jasná 2016 Bohuš Hlavatý. Ten pozorne dohliadal a koordinoval prácu aj v cieľovom priestore, kde vyrástla tribúna na sedenie i na státie a cez víkend sa tam zmestí 6000 divákov.



Samotná trať je vo veľmi dobrom stave, preteky tak môže v krajnom prípade ohroziť iba počasie. To môže ovplyvniť najmä sobotňajší obrovský slalom. "Ak by bola opäť hmla, prvým variantom je znížený štart. Druhým variantom je, že sa obrovský slalom presunie na pondelok. Ale nemyslím si, že k takej situácii príde. Slalom by sa zrušil iba vtedy, ak by bola trať nespôsobilá, u nás ale všetky testy ukázali, že spôsobilá je. Takže slalom v nedeľu je naozaj veľmi málo ohrozený," vysvetlil Hlavatý.



V piatok panoval v Jasnej čulý ruch. Na trati, v cieľovom priestore i v ubytovacích zariadeniach pre účastníkov pracovalo spolu približne 600 ľudí. Generálny sekretár organizačného výboru Martin Kupčo jr. mal na sebe pri koordinácii aj lyžiarsku výstroj: "Trať je v poriadku, tam už nemáme veľa čo robiť. Trochu nás hnevá hmla. Uvidíme ako to bude v sobotu pred obrovským slalomom. Sú časti trate, kde je vidno lepšie a kde horšie. Máme pripravenú aj alternatívu rezervného štartu, posunul by sa nižšie asi o 70-80 výškových metrov. Ale urobíme všetko pre to, aby preteky boli. Čo sa týka nedeľňajšieho slalomu, tam by malo byť všetko v poriadku. Počasiu nerozkážeme, no myslím si, že zo strany organizačného výboru je to zvládnuteľné."




Trať obrovského slalomu si v piatok predpoludním vyskúšali aj dve Slovenky, ktoré budú na štarte - Petra Vlhová a Barbara Kantorová. Vlhovej pri nie príliš ideálnych podmienkach stačila aj jedna jazda. "V sobotu bude mojim hlavným cieľom dostať sa do elitnej tridsiatky, hoci budeme mať vysoké štartové číslo," načrtla ambície Vlhová. Prvé kolo obrovského slalomu je v sobotu na programe o 10.30, druhé kolo o 13.30 h.




Parametre tratí majú mužskú pečať

Aj keď piatok v Jasnej prinútil jury podujatia Svetového pohára alpských lyžiarok silne zvažovať alternatívne možnosti, pevný program tvorili dve súťaže cez víkend. Hustá hmla predbežne ohrozovala sobotňajší obrovský slalom a do úvahy pripadalo aj riešenie jeho presunu na pondelok. Slalom je príliš veľký divácky i marketingový interes, takže ten zostáva pevne usadený do nedele.

Ak by sa v sobotu v prípade "obráku" rozhodlo o skrátení trate nižším položením štartu, tak všetky parametre trate padajú. Originálny štart je naplánovaný vo výške 1 650 mnm s dĺžkou 1224 m a prevýšením 400 m. Pôjde sa na tzv. jednotke, teda na pretekárskej trati, na ktorej sa v roku 1979 išli prvé preteky Svetového pohára v Jasnej. Teda z Lukovej na legendárne Koliesko do Jasnej. Vtedy pod Chopkom súťažili muži a obrovský slalom vyhral s vyše 4-sekundovým náskokom charizmatický Švéd Ingemar Stenmark. Pravda, lyžovanie išlo technikou, traťovou infraštruktúrou i pretekárskym vybavením výrazne do iných rozmerov, takže porovnávanie parametrov súčasného kurzu je zaujímavé z pohľadu "obrákov" v iných ženských dejiskách tejto sezóny SP.



Samozrejme, najočakávanejšou udalosťou celej akcie je slalom s dvoma elitnými slovenskými lyžiarkami. Jeho štart bude nižšie na trati obrovského slalomu vo výške 1450 mnm, s dĺžkou 601 m a prevýšením 200 m. Aj keď je štart pretekov výrazne nižšie ako boli úvodné dva slalomy SP v Aspene, zase je vyššie ako v tradičných rakúskych dejiskách. A náročnosťou či profilovou variáciou ba nemali zaostávať, práve naopak. Určite nie za rakúskym Flachau, kde dvakrát v januári vyhrala Veronika Velez-Zuzulová, a azda ani za švédskym rezortom Aare, kde v decembri senzačne triumfovala Petra Vlhová. "Trať tu v Jasnej vyzerá ľahká, ale je zradná. Je dlhá a určite nepatrí medzi najjednoduchšie vo Svetovom pohári," zdôraznila Velez-Zuzulová. Rovnaký názor na obtiažnosť svahu má aj Vlhová: "Veľa ľudí si myslí, že nie je náročná, no najmä niektoré jej pasáže sú ťažké."

Jasná je etablované stredisko, odhliadnuc od toho, že v rokoch 2000 a 2002 v ňom pridelené súťaže SP zmarilo počasie v príliš skorých decembrových termínoch, hostila množstvo podujatí na čele s Európskym pohárom. Celkovo sa pod Chopkom na jeho severných svahoch organizovalo 11 podujatí EP, dve svetové zimné univerziády, i juniorské MS 2014, na ktorých slalomové zlato dobyla Vlhová.

Súťaže SP sa v Jasnej uskutočnili trikrát vo federálnej ére. V rokoch 1979 a 1982 súťažili v rámci Veľkej ceny Demänovských jaskýň muži, v roku 1984 ženy. V roku 1979 po Stenmarkovom víťazstve v obráku na druhý deň v slalome uspel Američan Phil Mahre. So svojím bratom-dvojičkou ovládli Nízke Tatry o tri roky neskôr, keď Steve vyhral obrovský slalom a Phil bol tretí, na ďalší deň si to medzi hustými bránkami vymenili. V roku prišli na rad ženy - v technicky najnáročnejšej alpskej disciplíne triumfovala Švajčiarka Erika Hessová, v slalome Rakúšanka Roswitha Steinerová. Slovenka Ľudmila Milanová vo federálnych farbách skončila štrnásta.

Tréneri Sloveniek netaja očakávania

Petra Vlhová a Barbara Kantorová nemali tento týždeň v Jasnej príliš šťastie na tréning obrovského slalomu. V ňom sa predstavia v sobotu síce s nevysokými ambíciami, ale rady by práve doma prenikli viac do popredia technicky najnáročnejšej alpskej disciplíny.

Vlhová, hoci bude mať nevýhodné číslo, by rada postúpila do 2. kola. Preto svoju prípravu podelila na obe disciplíny, piatkové podmienky ju však vyhnali z kopca po jednej jazde. Jej tréner Ivan Iľanovský si pochvaľoval najmä štvrtkový tréning s Veronikou Velez-Zuzulovou, keď obe špičkové reprezentantky jazdili spolu dve hodiny slalom: "Hmla hore neprekážala, dôležité bolo, že trať veľmi dobre pripravili. Deň predtým počas tréningu obrovského slalomu nám to komplikoval nový sneh".

Iľanovský pripúšťa, že tlak na domáce favoritky bude v slalome veľký: "No verím, že to spoločnými silami nejako zvládneme a na konci sa budeme tešiť z dobrého výsledku." Timotej Zuzula, Veronikin otec a tréner si tiež myslí, že preteky prinesú veľké emócie. Prognózam sa vyhýba: "Sami sme zvedaví, čo všetko to prinesie. Špeciálna príprava na to nebola, snažili sme sa žiť ten náš život, ktorý sme žili celú sezónu. Takže sa ani nesťažujeme na počasie. Kebyže sme halový šport, vyzeralo by to asi úplne ináč. Ale takto sme si všetci vedomí, že sa to deje vonku a do toho môže prísť všeličo - vietor, dážď, slnko."

Jeho dcéra sa chystá v sobotu skoro ráno absolvovať parlamentné voľby a potom tréningovú prípravu na nedeľňajší slalom. Petra Vlhová a Barbara Kantorová sa postavia na štart 1. kola obrovského slalomu, ktoré je na programe o 10.30. "Pred štartom pretekov Svetového pohára v Jasnej sme všetci plní očakávania. Bude to súťaž ako každá iná a predsa je na nej niečo zvláštne. Verím, že to zvládneme a v nedeľu budeme spokojní."

V Jasnej praxujú študenti psychológie

Na Svetovom pohári žien v alpskom lyžovaní (5.-6.3.) má v lyžiarskom stredisku v Jasnej zastúpenie aj bratislavská Paneurópska vysoká škola (PEVŠ), ktorá je partnerom tohto vrcholného podujatia.

"V Jasnej už je deväť študentov našej Fakulty psychológie, ktorí sú rozdelení do dobrovoľníckych tímov a v rámci psychologickej praxe budú spojkami medzi vedúcimi tímov a jeho členmi a pomáhať riešiť krízové situácie vznikajúce v záťažových situáciách," uviedla pre TASR hovorkyňa PEVŠ Jana Gemeranová.

Podľa nej pre študentov psychológie je to dobrá príležitosť na získanie skúseností v odbore, v ktorom sa vzdelávajú. Z pohľadu školy ide o ďalšiu pridanú hodnotu pre študentov a to prepojenie teoretických vedomostí s praktickými zručnosťami.

Podujatie je mimoriadnou udalosťou, keďže sa Svetový pohár v lyžovaní vracia na Slovensko po 32 rokoch. Medzi účastníčkami z 18 krajín sveta sú naše dve veľmi úspešné lyžiarky Petra Vlhová a Veronika Velez-Zuzulová. Aj oni sú zárukou toho, že o súťaže v obrovskom a špeciálnom slalome bude po obidva dni rekordný divácky záujem.