Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Svetový pohár oficiálne otvorili v Demänovskej jaskyni slobody

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Svetový pohár sa do Jasnej vrátil po 32 rokoch.


Demänovská Dolina 4. marca (TASR) - Slovensko je nádherná krajina s krásnou prírodou a priateľskými ľuďmi, uviedol prezident SR Andrej Kiska na ceremoniáli v Demänovskej jaskyni slobody, ktorým dnes oficiálne otvorili Svetový pohár (SP) žien v alpskom lyžovaní.

"Verím, že návštevníci, ktorí zavítali na svetový pohár, sa budú do našej krajiny radi vracať," povedal s tým, že oceňuje odhodlanie všetkých pretekárok, ich rodičov a celých tímov. "Začína sa to niekedy od troch rokov, je to nesmierna drina, náročná práca. Dávam klobúk dole pred všetkými, ktorí sú na svetovom pohári," dodal.

Svetový pohár sa do Jasnej vrátil po 32 rokoch. Jeho motto "Ski the future" symbolizuje napredovanie lyžiarskeho strediska pod Chopkom. "Jasná myslí na budúcnosť. Za posledných desať rokov urobila veľa pre svetové lyžovanie," ocenil snahu Slovákov člen predsedníctva Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS) Roman Kumpošt. "Je to pre nás také prebudenie do novej éry. Už asi desať rokov sa snažíme znovu vzkriesiť cestovný ruch v regióne Tatier a toto je pre nás veľmi významný okamih," vyjadril radosť predseda organizačného výboru Bohuš Hlavatý.

Po dnešnom verejnom losovaní čísel sú známe už aj mená prvých 15 pretekárok obrovského slalomu. Na trať sa v sobotu (5.3.) postaví Federica Brignone (1) - Taliansko, Eva-Maria Brem (2) - Rakúsko, Ana Drev (3) - Slovinsko, Tina Weirather (4) - Lichtenštajnsko, Viktoria Rebensburg (5) - Nemecko, Lara Gut (6) - Švajčiarsko, Nina Loeseth (7) - Nórsko, Michaela Kirchgasser (8) - Rakúsko, Tessa Worley (9) - Francúzsko, Frida Hansdotter (10) - Švédsko, Nadia Fanchini (11) - Taliansko, Maria Pietilae-Holmner (12) - Švédsko, Marta Bassino (13) - Taliansko, Manuela Moelgg (14) - Taliansko a Mikaela Schiffrin (15) - Spojené štáty americké.

V sobotu sa uskutoční verejné žrebovanie štartových čísiel na slalom a obe domáce želiezka v ohni budú súčasťou osudia - Veronika Velez-Zuzulová je v štartovej listine SP na treťom mieste a teda dostane niektoré z čísel 1 až 7 a Petra Vlhová ako ôsma v renkingu bude pravdepodobne mať pozíciu 8 až 15.