Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Svitko po úspechu na Dakare: Som veľmi šťastný, že sa mi to podarilo

Slovenský motocyklový pretekár Štefan Svitko na KTM počas 12. etapy prestížnych pretekov Rely Dakar na trati medzi argentínskymi mestami San Juan a Villa Carlos Paz 15. januára 2016. Foto: TASR/AP

V poslednej etape finišoval piaty so stratou 6:24 min na víťazný čas juhoamerického pretekára.

Rosario 16. januára (TASR) - Slovenský motocyklista Štefan Svitko dosiahol na 38. ročníku Rely Dakar životný úspech. V záverečnej 13. etape finišoval na piatej priečke a v konečnej klasifikácii podujatia skončil druhý, čo je historicky najlepšie umiestnenie slovenského pretekára na prestížnom podujatí. Na celkového víťaza Austrálčana Tobyho Pricea stratil 39:41 min. Tretí skončil Čiľan Pablo Quintanilla, ktorý ovládol sobotňajšiu derniéru s cieľom v Rosariu.

Po konci pretekov Svitko len ťažko hľadal slová v zhluku radostných pocitov. "Som veľmi šťastný, že sa mi to podarilo. Chcel som tretie miesto, mám dokonca druhé, perfektné. Chcel by som sa veľmi poďakovať svojmu tímu, ktorý sa o mňa staral. Tento úspech patrí hlavne im, bez nich by som to nedokázal. Chcel by som touto cestou pozdraviť celú svoju rodinu a poďakovať sa im za všetko, rovnako tak aj sponzorom," povedal pre TASR.

Skúsený jazdec mal pred začiatkom etapy dostatočne vysoký náskok pred svojimi prenasledovateľmi. Cieľ sobotňajšej súťaže tak mal jasný charakter. "Išiel som opatrne, na istotu. Chcel som hlavne dôjsť do cieľa, nič nepokaziť," ozrejmil. Na tohtoročnom Dakare sa stal najlepším európskym motocyklovým pretekárom, pred seba pustil len Pricea. "O čom som sníval, to všetko som dosiahol. Price vyhral zaslúžene, nedal sa dostihnúť, bol najrýchlejší. Ja som mu to prial," dodal pre TASR.

Svitko po 9. mieste v prológu tohtoročného podujatia v priebežnom poradí už len stúpal. Po zrušení prvej meranej etapy sa v ďalších dvanástich len raz ocitol v cieli mimo TOP 10, až päťkrát bol štvrtý, raz druhý a v desiatej etape dokonca dosiahol premiérový etapový triumf na Dakare. V priebežnom poradí podujatia sa od začiatku prebojoval do elitnej päťky a do konca pretekov atakoval vedúce pozície. Po tretej etape bol aj priebežným lídrom, no klesol a konštante si udržiaval tretiu priečku. Po problémoch Puala Goncalvesa poskočil už na druhú, v uplynulých štyroch etapách si ju upevnil a po príchode do Rosaria bez problémov udržal.

Na tohtoročnom podujatí štartoval aj jeho krajan Ivan Jakeš, no pre veľký rozsah zranení ho napokon nedokončil. Po páde v piatej etape ešte nastúpil na štart šiestej, no po približne dvadsiatich kilometroch sa vrátil do bivaku a Dakar sa pre neho skončil.

Pre skúseného Svitka to bolo už siedme púštne dobrodružstvo. Prvýkrát štartoval v roku 2010, v kategórii motocyklov obsadil 13. miesto a stal sa najúspešnejším nováčikom. Nasledujúci rok mu vôbec nevyšiel. Pre poruchu na motorke nedokončil ôsmu etapu, o dva roky neskôr ho zastavil zasa nepríjemný pád a zo súťaže odstúpil len tri okruhy pred koncom. V rokoch 2012 a 2015 obsadil celkovo piatu priečku, predvlani skončil deviaty.

Premiérový triumf na Dakare slávi Price, ktorý v sobotu finišoval na štvrtej priečke. Vlani skončil v Južnej Amerike celkovo tretí, no tento rok patril medzi najväčších favoritov, keďže Španiel Marc Coma neštartoval. Rodák z Nového Južného Walesu sa stal vôbec prvým Austrálčanom, ktorý ovládol prestížne podujatie. "Neviem, čo povedať, čo si myslieť. Som v šoku. Nikdy som si nemyslel, že by som mohol vyhrať už počas svojej druhej účasti na Dakare. Je to neuveriteľný pocit pre mňa, moju rodinu aj priateľov. Víťazstvom je už fakt, že som preteky dokončil. Myslím, že mám za sebou najlepšiu skúsenosť, aby som mohol Dakar vyhrať znova. Nebude to ľahké, ale chcem tento triumf potvrdiť," vyznal sa pre oficiálny web podujatia Price.

Záverečný etapový úsek 38. ročníka prestížnych pretekov meral 180 km a pretekári sa na naň vybrali s polhodinovým oneskorením v opačnom poradí vzhľadom na celkovú klasifikáciu. Svitko z Villa Carlo Paz odštartoval ako predposledný a keďže jeho náskok pred tretím Quintanillom bol takmer 16-minútový, od začiatku zvolil opatrné tempo. Na prvom meranom medzičase mu patrila siedma priečka a Quintanillovi dovolil ukrojiť zo straty len necelé dve minúty. Čiľan naďalej virtuálne viedol, no strata na Svitka bola príliš vysoká a slovenský reprezentant si umnou jazdou udržiaval dostatočný odstup od svojho súpera. Napokon finišoval piaty so stratou 6:24 min na víťazný čas juhoamerického pretekára 1:51:27 h. V celkovej klasifikácii mal na neho k dobru vyše 9 minút.

Kategóriu štvorkoliek jednoznačne ovládla argentínska bratská dvojica Marcos a Alejandro Patronelliovci. Hoci v záverečnej sobotňajšej etape na stupni víťazov chýbali, v konečnom poradí dokonale "vypálili rybník" svojim súperom. Víťazom sa stal Marco Patronelli s výsledným časom 58:47:41 h., starší brat Alejandro zaostal o 5:32 min. Tretí skončil sobotňajší víťaz Brian Baragwanath.

Víťazstvo medzi automobilmi slávil 50-ročný Francúz Stephane Peterhansel na Peugeuote. V celkovom súčte časov ho v sobotu už nemohol nikto rýchlostne ohroziť a skúsený pretekár napokon ovládol juhoamerický Dakar za 45:22:10 h. Celkovo má na konte už 12 triumfov, z toho šesť v kategórii motocyklov. Víťaznú chuť vrátil aj Peugeotu, ktorý sa do kolotoča pretekov vrátil len pred dvomi rokmi. Naposledy si na ňom vyjazdil víťazstvo Ari Vatanen pred 26 rokmi. Druhý skončil tento rok s vyše polhodinovou stratou Nasser Al-Attiyah z Kataru. Víťaz 13. etapy, Francúz Sebastien Loeb, skončil až deviaty.

Súťaž kamiónov ovládli Holanďania. Po 13. etape vystúpil na najvyšší stupienok Hans Stacey pred Pieterom Versluisom, český jazdec Tomáš Vrátný so slovenským navigátorom Jaroslavom Miškolcim obsadili so stratou 27:28 min 20. priečku. V celkovom hodnotení skončili na 17. mieste s vyše 8-hodinovým odstupom za víťazom Gerardom De Rooyom s Ivecom.

záverečná 13. etapa Rely Dakar - výsledky:
motocykle:
1. Pablo Quintanilla (Čile/Husqvarna) 1:51:27 h., 2. Kevin Benavides (Arg./Honda) +1:41 min., 3. Helder Rodrigues (Port./Yamaha) +2:37, 4. Toby Price (Aus./KTM) +4:22, 5. Štefan SVITKO (SR/KTM) +6:24
konečné poradie: 1. Price 48:09:15 g., 2. SVITKO +39:41 min., 3. Quintanilla +48:48 min., 4. Benavides +54:47, 5. Rodrigues +55:44

štvorkolky:
1. Brian Baragwanath (N. Zéland/Yamaha) 2:07:18 min., 2. Giuliano Horacio Giordana (Arg./Yamaha) +7:44 min., 3. Sergej Karjakin (Rus./Yamaha) +7:55
konečné poradie: 1. Marcos Patronelli (Arg./Yamaha) 58:47:41 h., 2. Alejandro Patronelli (Arg./Yamaha) +5:32 min., 3. Baragwanath +1:41:53 h.

automobily:
1. Sebastien Loeb (Fr./Peugeot) 1:46:51 h., 2. Mikko Hirvonen (Fín./Mini) +1:13 min., 3. Nasser Al-Attiyah (Kat./Mini) +1:36
konečné poradie: 1. Stephane Peterhansel (Fr./Peugeot) 45:22:10 h., 2. Al-Attiyah +34:58 min., 3. Giniel De Villiers (N. Zéland/Toyota) +1:02:47 h

kamióny: 1. Hans Stacey (Hol./MAN) 2:06:08 h., 2. Pieter Versluis (Hol./MAN) +1:45 min., 3. Eduard Nikolajev (Rus./Kamaz) +2:08 min. ... 20. Tomáš Vrátný (ČR/Tatra), navigátor Jaroslav MIŠKOLCI (SR) +27:28
konečné poradie: 1. Gerard De Rooy (Hol./Iveco) 44:42:03 h., 2. Arjat Mardejev (Rus./Kamaz) +1:10:27 h., 3. Federico Villagra (Arg./Iveco) +1:40:55 ... 17. Vrátný, navigátor MIŠKOLCI +8:08:17