Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Šport

Svoboda využije Růžičkovej znalosti o Taliankách: Maja ich pozná

Na snímke vľavo tréner tímu Slovenska Marian Svoboda a jeho asistent Richard Kucsa v zápase základnej B-kupiny na ME v basketbale žien Slovensko - Bielorusko v českom meste Hradec Králové 17. júna 2017. Slovenky zvíťazili 68:59. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Výkon Sloveniek proti Bielorusku nebol bez chýb, ale dôležitou mentálnou vzpruhou bolo cenné víťazstvo. Družstvo v ofenzíve potiahla 22-bodová kapitánka Zuzana Žirková.

Hradec Králové 18. júna (TASR) - Slovenské basketbalistky na ME v Česku splnili základný cieľ a postúpili zo základnej skupiny. V sobotu zdolali Bielorusko a pomohli im aj Turkyne, ktoré si s veľkou dávkou šťastia poradili s Talianskom. Slovenky tak už pred dňom voľna vedeli, že o štvrťfinále zabojujú proti jednému z dvojice z B-skupiny - Maďarsko alebo Ukrajina. Súpera si dokonca môžu aj "vybrať", keďže súbojom s Taliankami (20.30) uzatvoria pondelkový program v skupinách.

Výkon Sloveniek proti Bielorusku nebol bez chýb, ale dôležitou mentálnou vzpruhou bolo cenné víťazstvo. Družstvo v ofenzíve potiahla 22-bodová kapitánka Zuzana Žirková, pod košom dominovala Marie Růžičková (15 doskokov) a postupne sa k tejto dvojici pridali aj ostatné hráčky. Tréner SR Marian Svoboda sa tešil na dvojdňovú pauzu, ktorú tím využije na oddych i prípravu na pondelkového súpera. "Máme dostatok času sa na súpera dôkladne pripraviť. Videl som Talianky hrať, majú v tíme skúsené i mladé hráčky. Hrajú nepríjemnú obranu, na ktorú sa musíme pripraviť," vravel Svoboda. V predzápasovej príprave využije aj poznatky od Růžičkovej, ktorá s malými pauzami hrá taliansku ligu už desať rokov. "Boli by sme hlúpi, ak by sme to nevyužili. Pozná ich hráčky viac ako my z videa. S Majou sme už o tom hovorili, ale nechceli sme ju príliš rušiť z koncentrácie na prvé dva zápasy, takže teraz budeme debatovať viac," pokračoval kouč SR.

Růžičková od roku 2013 pôsobí v tíme Reyer Benátky, predtým na Apeninskom polostrove hrala aj za Ducato Lucca, Livorno či Montigardu. Ako prezradila pre TASR, na duel proti Taliansku sa teší už dlhší čas. "Poznám takmer všetky ich hráčky, s 80 percent z nich som už hrala. Tešila som sa na tento zápas odvtedy, ako som sa dozvedela, že ich budeme mať v skupine. Nebude to o tom sa nejako ukázať, ale teším sa, že si zase proti nim zahrám. Na európskom šampionáte je to iné ako v lige a idem si to užiť," uviedla podkošová hráčka SR. Taliansko má podľa nej na turnaji družstvo, ktoré charakterizuje mix skúsenosti a mladíckej dravosti. "Majú prevažne mladý tím. Dievčatá sa chcú ukázať a predviesť, že môžu mať tento rok v lige viac minút. Sú talentované, vysoké aj na krídlach. Sú to mladé hráčky, ktoré behajú, budú otravné. Čo sa týka skúseností, je tam trojica Macchiová, Masciadriová a Sottanová, ktoré sú zo Schia, hrávajú Euroligu. Z mladých vyčnievajú Zandalasiniová a Pennová, ktoré sa chcú ukázať. Takže je tam skúsenosť i dravosť," dodala Růžičková.

Duel Slovensko - Taliansko bude priamym súbojom o druhé miesto v B-skupine. Jej víťazom sa v predstihu stalo Turecko. Podobná situácia je aj v A-skupine. Tú vyhralo Španielsko, na postupových miestach skončili Maďarsko a Ukrajina. Maďarky pod vedením slovenského kouča Štefana Sviteka si zmerajú sily s Ukrajinkami v pondelok na obed. Víťaz tohto súboja zabojuje o štvrťfinále proti zdolanému zo zápasu SR - Taliansko. Presný rozpis bude k dispozícii v pondelok večer. Isté však je, že baráž o štvrťfinále je na programe v utorok (18.00/20.30 h).