Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

SZĽH sa s hráčmi ešte nedohodol, Nemeček je pripravený v júni odstúpiť

Na snímke prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Igor Nemeček počas tlačovej konferencie v Bratislave 1. októbra 2015. Foto: TASR

Dva návrhy spoločného memoranda hráčov a Výkonného výboru sa pritom podľa súčasného prezidenta Igora Nemečka líšia iba v jednom jedinom bode.

Bratislava 1. októbra (TASR) - K dohode v hokejovom hnutí stále neprišlo. Vedenie Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) nenašlo kompromis s bojkotujúcimi reprezentantmi na čele s Michalom Handzušom, aj keď sa už zdalo, že sa k nemu schyľuje. Dva návrhy spoločného memoranda hráčov a Výkonného výboru sa pritom podľa súčasného prezidenta Igora Nemečka líšia iba v jednom jedinom bode.

Oba tábory sa zatiaľ dohodli na tom, že na budúci rok v máji bude Rada SZĽH, na ktorej sa zmenia stanovy, a potom v júni príde mimoriadny kongres. Na ňom by sa mal voliť nový prezident a tým pádom aj vedenie Výkonného výboru. Zástupcom hráčov však v prvom návrhu SZĽH chýbala záruka, že k volebného kongresu naozaj aj príde. Súčasný prezident SZĽH Igor Nemeček preto do svojho návrhu spoločného memoranda zakotvil bod 3., v ktorom prisľúbil, že ak sa mimoriadny kongres neuskutoční do 30. júna 2016, on sám sa k tomuto dátumu vzdá funkcie.



"Urobili sme maximum. Memorandum, ktoré navrhujeme tresne popisuje, ako vytvoríme nové stanovy hnutia v kooperácii s hráčmi, ako ich budeme presadzovať na Rade SZĽH v máji a ako po ich schválení dospejeme k mimoriadnemu kongresu. Na Rade SZĽH dám návrh na mimoriadny kongres. Ak bude schválený a ja verím, že bude, tak do 30 dní sa uskutoční kongres aj s voľbami. Ak sa stane, že Rada môj návrh neschváli, tak k 30. júnu odstúpim s tým, že je zväz nefunkčný a tým pádom bude musieť byť zvolaný mimoriadny kongres. To som hráčom už niekoľkokrát povedal, no ani to im žiaľ nestačí. Ak to zhrnie, ja jednoducho nemôžem delegátom Rady nakázať, čo a ako majú voliť a robiť. My to chceme presadiť, aby sme sa pohli ďalej," vyhlásil Nemeček na štvrtkovej tlačovej konferencii.

Návrh textu memoranda hráčov je podľa VV SZĽH nerealizovateľný, keďže nerešpektuje slobodnú vôľu a právo hlasovania členov Rady SZĽH a nariaďuje jej, čo presne má v máji 2016 urobiť.



Spolu s Výkonným výborom nechcú odstúpiť skôr ako pred kongresom, keďže podľa ich názoru na to nie je dôvod. "Neviem prečo je stále tlak na to, aby sme odstúpili ešte pred kongresom. Opakujem, my sme boli demokraticky zvolení podľa platných stanov a smerníc. To neboli zmeny na poslednú chvíľu, tie smernice platili dlho. Nie sme si vedomí, že by sme spravili nejakú chybu. Preto nevidíme dôvod, prečo by sme mali odstúpiť skôr, než sa tieto navrhované zmeny stanov udejú. Zajtra o tom budeme informovať hráčov a pošleme im návrh nášho memoranda, nemôžeme stáť na jednom bode," pokračoval šéf zväzu s tým, že VV mu dal zatiaľ mandát na toto memorandum a o ďalších krokoch budú rokovať až po reakcii druhej strany.

Nemeček odkázal hokejovým fanúšikom i verejnosti, že zväz má eminentný záujem spor vyriešiť čo najskôr. "Chceme, aby sme išli spolu. Hokej nás vždy spájal a nie rozdeľoval. Preto by som bol najradšej, aby sa situácia vyriešila a mohli sme pokojne pracovať."