Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Šport

Talianski sudcovia predvolali ďalších 37 osôb, aj Pepeho a Stelliniho

Simone Pepe jeden z predvolaných futbalistov v súvislosti s korupčnou aférou v talianskom futbale. Foto: TASR/AP

Aktivity talianskej legislatívy už viedli k zatknutiu niekoľkých známych hráčov vrátane kapitána Lazia Rím Stefana Mauriho.

Rím 7. júna (TASR) - Korupčný škandál v talianskom futbale je stále farebnejší. Talianski sudcovia v súvislosti s druhým kolom vyšetrovania predvolali celkovo 37 osôb, medzi ktorými figuruje aj krídelník majstrovského Juventusu Turín Simone Pepe a asistent hlavného trénera "starej dámy" Cristian Stellini.

Aktivity talianskej legislatívy už viedli k zatknutiu niekoľkých známych hráčov vrátane kapitána Lazia Rím Stefana Mauriho. Okrem toho po policajnej razii v tréningovom kempe talianskej reprezentácie pripravujúcej sa na EURO 2012 vypadol z nominácie "squadry" obranca a momentálne legionár ruského Zenitu Petrohrad Domenico Criscito.

Stellini bol predĺženou rukou súčasného trénera Juventusu Antonia Conteho aj v klube AC Siena v sezóne 2010/2011, keď toskánsky tím postúpil do Serie A. V apríli všaK bývalý hráč Sieny Filippo Carobbio údajne prezradil, že počas spomínaného ročníka Conte aj Stellini vedeli o tom, že minimálne jeden zápas bol dohodnutý so stávkarským gangom. Stellini aj Pepe budú na nepríjemné otázky sudcov odpovedať 13. júna.

Taliansky premiér Mario Monti sa domnieva, že obe profesionálne futbalové ligy na Apeninskom polostrove by sa mali prerušiť aspoň na dva roky do vyriešenia celej kauzy. Tréner národného tímu Cesare Prandelli zdôraznil, že nemá problém s tým, ak zo spomínaných dôvodov vylúčia Talianskou z účasti na majstrovstvách Európy v Poľsku a Ukrajine.

Prvé kolo vyšetrovania korupčnej aféry "calcioscommesse" rozhodlo o tom, že klubom Delfino Pescara a Atalanta Bergamo v novej sezóne odpočítajú dva ligové body. Ďalej Sampdoria Janov a AC Siena dostali pokuty po 50.000 eur a z druhej ligy zostupujúci tím AlbinoLeffe prišiel dokonca o 27 bodov.

Podľa prezidenta Európskej futbalovej únie (UEFA) Michela Platiniho by mali hráči, u ktorých sa potvrdí vina, dostať tvrdé tresty za "predávanie" zápasov. "Myslím, že v tomto prípade treba nastaviť nulovú toleranciu pre každého, kto je v tejto kauze vinný, aby sa to už v budúcnosti neopakovalo," skonštatoval majster Európy z roku 1984 a bývalý tvorca hry Juventusu Turín.

Agentúra ANSA priniesla informácie, že sudcovia v Cremone disponujú zničujúcimi informáciami ohľadne podozrivého derby zápasu z roku 2011 medzi Sampdoriou Janov a FC Janov. Jedným z hlavných obvinených je bývalý hráč FC Janov Omar Milanetto, ktorý momentálne potí dres druholigovej Padovy.