Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

VIDEO: Šramkovej debut ako hrom. Zdolala Erraniovú a vyrovnala na 1:1

Na snímke slovenská reprezentantka Rebecca Šramková sa raduje po víťazstve 2:6, 6:3, 6:4 nad Taliankou Sarou Erraniovou v druhej dvojhre 1. kola II. svetovej skupiny Pohára federácie Taliansko - Slovensko 11. februára 2017 vo Forli. Foto: TASR/Pavel Neubauer

V úvodnej dvojhre Anna Karolína Schmiedlová podľahla Francesce Schiavoneovej.

Forli 11. februára (TASR) - Slovenské tenistky hrajú po úvodnom dni zápasu 1. kola II. svetovej skupiny Pohára federácie s domácim Talianskom nerozhodne 1:1. O vyrovnávajúci bod pre tím kapitána Mateja Liptáka sa na antuke vo Forli postarala fedcupová debutantka Rebecca Šramková, ktorá po výbornom výkone zdolala taliansku jednotku Saru Erraniovú 2:6, 6:3, 6:4. V úvodnom singli zvíťazila Francesca Schiavoneová nad Annou Karolínou Schmiedlovou hladko 6:3, 6:1. Slovenská Tenistka roka 2015 nahradila pôvodne nominovanú Janu Čepelovú, ktorá nemohla nastúpiť na dvorec pre žalúdočné problémy spojené s horúčkou.



Schmiedlová hneď v úvodnom geme prelomila podanie Schiavoneovej. Talianka však rýchlo otočila na 2:1, za stavu 4:3 opäť Slovenku brejkla a prvý set sa stal jej korisťou. Víťazka Roland Garros z roku 2010 umne menila rytmus hry, účinne využívala slajz a často chodila na sieť, kde demonštrovala svoje deblové kvality. Schmiedlová sa trápila na podaní, v dôležitých momentoch spravila priveľa dvojchýb. V druhom dejstve Schiavoneová úplne ovládla dianie na kurte, po dvoch brejkoch odskočila Schmiedlovej na 4:0 a upravila vzájomnú bilanciu so Slovenkou na 2:0.

Schmiedlová sa definitívne dozvedela o tom, že nastúpi, v sobotu ráno. "Tušila som už v piatok, že asi budem hrať. Nemám sa na čo vyhovárať. Bola som pripravená rovnako, ako keby som vedela od začiatku, že nastúpim. Dnes mi nepomohol servis, ktorý je dlhodobo mojím problémom. Na tréningoch pritom servujem veľmi dobre. Verím, že sa to konečne zlomí. Klobúk dolu pred výkonom Schiavoneovej, ktorá hrala dnes veľmi dobre. Škoda, že som v úvode zápasu nehrala agresívnejšia a nešla viac do tých lôpt. Keď sa Francesca rozbehla a dostala na koňa, už ju bolo ťažké zastaviť," povedala pre TASR odchovankyňa košického tenisu.



Po zápase bola spokojná a pochvaľovala si atmosféru v hľadisku. "Úvod zápasu nebol jednoduchý, bojovali sme o každý gem. Aj keď mi nevyšlo pár vecí, zostala som pokojná, pretože na tréningoch sa mi hralo veľmi dobre, tento dvorec mi sedí. Zápas sa definitívne zlomil v môj prospech na konci prvého setu. Teší ma, že ma prišlo povzbudiť toľko fanúšikov. Je skvelé, keď diváci prežívajú s vami všetky tie emócie," povedala Schiavoneová v prvom interview priamo na kurte.

Na snímke v popredí slovenská reprezentantka Anna Karolína Schmiedlová po prehre proti Talianke Francesce Schiavoneovej (v pozadí) v úvodnej dvojhre 1. kola II. svetovej skupiny Pohára federácie Taliansko - Slovensko 11. februára 2017 vo Forli.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Šramkovej debut

Šramkovej nevyšiel úvod zápasu s Erraniovou, keď dvakrát stratila podanie a Talianka išla do vedenia 3:0. Talentovaná Slovenka sa snažila hrať agresívne, no robila priveľa nevynôtených chýb, veľké problémy jej robili liftované údery skúsenej súperky. V ďalších minútach síce Šramková dvakrát Erraniovú brejkla, no následne vždy zaváhala pri svojom podaní a tak prvý set získala vo svoj prospech finalistka Roland Garros z roku 2012.

Na začiatku druhého dejstva sa Šramková uvoľnila, začala predvádzať odvážny tenis s množstvom víťazných úderov a po rýchlom brejku odskočila na 3:0. Erraniová síce vyrovnala na 3:3, no Slovenka potom získala tri gemy v rade. Druhý set zakončila vo veľkom štýle - dvomi víťaznými bekhendovými longlajnami. Na začiatku tretieho dejstva sa Erraniová po rýchlom brejku ujala vedenia 2:0, Šramková však bleskovo vyrovnala na 2:2. V dramatickom Tldenovom geme nevyužila štyri brejkbaly, za stavu 4:4 však zobrala Erraniovej podanie a zápas proti bývalej svetovej päťke dotiahla do úspešného konca.

Šramková mala po zisku cenného skalpu obrovskú radosť. "Zdolať pri fedcupovom debute Erraniovú na talianskej pôde je skvelý pocit. Chcem sa poďakovať nášmu kapitánovi Matejovi Liptákovi za dôveru. V prvom sete so hrala nervózne, od začiatku druhého dejstva to bol však z mojej strany maximálne koncentrovaný výkon. Povedala som kapitánovi, že vyhrám, cítila so to v kostiach," povedala v prvom interview priamo na kurte.



Taliankam chýba vo Forli ich líderka Roberta Vinciová. Slovenky pricestovali bez svetovej päťky Dominiky Cibulkovej, ktorá sa v tomto roku sústredí na individuálny turnajový program i zranenej Kristíny Kučovej. Ide o druhý vzájomný zápas oboch krajín v histórii prestížnej tímovej súťaže. V roku 2002 zvíťazilo slovenské družstvo v semifinále finálového turnaja v španielskom Maspalomase 3:1 a spanilú jazdu napokon zakončilo ziskom cennej trofeje. Dva body vtedy vybojovala Janette Husárová - terajšia fedcupová trénerka, treti pridala Daniela Hantuchová.



1. kolo II. svetovej skupiny Pohára federácie:

Taliansko - SLOVENSKO 1:1 po prvom dni


Francesca Schiavoneová - Anna Karolína Schmiedlová 6:3, 6:1
Sara Erraniová - Rebecca Šramková 6:2, 3:6, 4:6
.

Zo slávnostného otváracieho ceremoniálu pred zápasmi 1. kola II. svetovej skupiny Pohára federácie Taliansko - Slovensko 11. februára 2017 vo Forli. Vľavo v popredí slovenský fedcupový tím v zložení nehrajúci kapitán Matej Lipták, Jana Čepelová, Rebecca Šramková, Anna Karolína Schmiedlová a Daniela Hantuchová a vpravo taliansky fedcupový tím v zložení Sara Erraniová, Francesca Schiavoneová, Martina Trevisanová, Jamine Paoliniová a kapitánka Tathiana Garbinová.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Na snímke talianska reprezentantka Francesca Schiavoneová odvracia loptičku Slovenke Anne Karolíne Schmiedlovej v úvodnej dvojhre 1. kola II. svetovej skupiny Pohára federácie Taliansko - Slovensko 11. februára 2017 vo Forli.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Na snímke slovenská reprezentantka Anna Karolína Schmiedlová a kapitán Matej Lipták v úvodnej dvojhre proti Talianke Francesce Schiavoneovej v 1. kole II. svetovej skupiny Pohára federácie Taliansko - Slovensko 11. februára 2017 vo Forli.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Na snímke slovenská reprezentantka Rebecca Šramková odvracia loptičku Talianke Sare Erraniovej v druhej dvojhre 1. kola II. svetovej skupiny Pohára federácie Taliansko - Slovensko 11. februára 2017 vo Forli.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Na snímke Jozef Šramka (pod vlajkou vľavo) povzbudzuje svoju dcéru Rebeccu Šramkovú proti Talianke Sare Erraniovej v druhej dvojhre 1. kola II. svetovej skupiny Pohára federácie Taliansko - Slovensko 11. februára 2017 vo Forli.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Na snímke talianska reprezentantka Francesca Schiavoneová sa raduje z víťazstva 6:3, 6:1 proti Slovenke Anne Karolíne Schmiedlovej v úvodnej dvojhre 1. kola II. svetovej skupiny Pohára federácie Taliansko - Slovensko 11. februára 2017 vo Forli.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Na snímke slovenská reprezentantka Rebecca Šramková reaguje po víťaznej loptičke v zápase proti Talianke Sare Erraniovej v druhej dvojhre 1. kola II. svetovej skupiny Pohára federácie Taliansko - Slovensko 11. februára 2017 vo Forli.
Foto: TASR/Pavel Neubauer