Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Hamšík strelil 115. gól za Neapol a vyrovnal rekord Maradonu

Na snímke Marek Hamšík Foto: TASR/AP

Slovenskému futbalistovi sa podarilo dosiahnuť míľnik v sobotňajšom zápase 17. kola Serie na pôde FC Turín.

Turín 16. decembra (TASR) - Slovenský futbalista Marek Hamšík zaznamenal 115. gól v drese SSC Neapol v súťažných zápasoch, vďaka čomu vyrovnal klubový rekord legendárneho Argentínčana Diega Armanda Maradonu. Hamšíkovi sa podarilo dosiahnuť míľnik v sobotňajšom zápase 17. kola Serie A na pôde FC Turín, keď v 30. minúte zvýšil na 3:0 pre hostí.

Maradona hrával za SSC v rokoch 1984 až 1991. Odohral za neho 259 duelov a posledný gól strelil v lige v apríli 1991. Hamšík má na konte v "modrom" drese 477 duelov.

"Je to pekný úspech, špeciálne pre stredopoliara. A 115 gólov je dobré číslo," citovala Hamšíka agentúra AP. "Som šťastný, že som dosiahol tento rekord, ale ešte viac ma teší, že sme opäť na prvom mieste v tabuľke. To je dôležitejšie. Určite ma tento gól naplnil hrdosťou, ale dnes sme chceli tri body, aby sme preskočili Inter. Necítil som tlak, cítil som sa dobre a vedel som, že musím len pokračovať v práci ako doteraz. Ukázali sme, že môžeme zostať na špici a musíme v tom pokračovať, pretože sezóna je ešte dlhá," povedal Hamšík pre klubový web.

"Sme všetci šťastní za Mareka. Ja som nepochyboval, že dá ten gól, pretože je hráčom mimoriadnej úrovne. Vedeli sme, že keď mu pomôžeme, oplatí nám to jeho výkonmi," uviedol pre web Neapola jeho tréner Maurizio Sarri.





Tridsaťročný stredopoliar pôsobí v Neapole od leta 2007, predtým hrával za Bresciu a za bratislavský Slovan. V Neapole sa postupne stal jedným z kľúčových hráčov mužstva, momentálne je jeho kapitán. V rokoch 2012 a 2014 pomohol SSC k triumfu v Talianskom pohári, v roku 2014 zdvihol nad hlavu taliansky Superpohár. V sezóne 2014/2015 sa Partenopei prebojovali do semifinále Európskej ligy UEFA.

Prvý gól v tíme spod Vezuvu strelil Hamšík 15. augusta 2007 v zápase 1. kola Talianskeho pohára proti Cesene. Na premiérový zásah v najvyššej súťaži nečakal dlho - 16. septembra sa presadil proti Sampdorii Janov.

Na reprezentačnej úrovni sa tiež vyprofiloval na lídra, v drese slovenského tímu odohral už 103 medzištátnych zápasov a bol pri oboch jeho vrcholoch - osemfinálových účastiach na MS 2010 v Juhoafrickej republike a EURO 2016 vo Francúzsku.

Inter Miláno v zostave so slovenským stopérom Milanom Škriniarom utrpel prvú ligovú prehru v sezóne 2017/2018, keď na San Sire prehral s Udinese Calcio 1:3. "Nerazzurri" v tabuľke strácajú z druhého miesta na Neapol dva body. Tretí majster Juventus stráca na lídra 4 body, no k dobru má nedeľňajší duel v Bologni. Za domácich odohral celé stretnutie slovenský stopér Milan Škriniar.

Inter prehrával po zásahu Kevina Lasagnu v 14. minúte, hneď ale vyrovnal Mauro Icardi. V druhom polčase však hostia strelili dva góly a Inter prekvapujúco stratil všetky body.





Serie A - 17. kolo:

Inter Miláno - Udinese Calcio 1:3 (1:1)
Góly:
16. Icardi - 14. Lasagna, 61. De Paul (z 11 m), 77. Barák
/M. Škriniar (Inter) odohral celý zápas/

FC Turín - SSC Neapol 1:3 (0:3)
Góly:
64. Belotti - 4. Koulibaly, 25. Zieliňski, 30. HAMŠÍK
/M. Hamšík (SSC) hral do 84. min./