Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Šport

Slováci v déčku s druhou prehrou. Obhajcom z Ruska podľahli 0:3

Na snímke sprava Peter Ondrovič, Matej Paták (Slovensko) a Jevgenij Sivoželez (Rusko) vo volejbalovom zápase D-skupiny Slovensko - Rusko na ME vo volejbale mužov 10. októbra 2015 v talianskom Busto Arsizio. Foto: TASR/Martin Baumann

Z hľadiska ďalšieho účinkovania na turnaji bude pre Slovákov kľúčový nedeľňajší duel proti Fínom. Tím spod Tatier posunie do osemfinále len víťazstvo.

Busto Arsizio 10. októbra (TASR) - Slovenskí volejbalisti zaknihovali na prebiehajúcich majstrovstvách Európy druhú prehru. V sobotňajšom dueli D-skupiny nestačili v talianskom Busto Arsizio na úradujúcich kontinentálnych šampiónov Rusov a za 76 minút im podľahli jasne 0:3.

Zverenci trénera Alberta Giulianiho držali krok so súperom len v úvode prvého setu. Potom favorit ukázal svoje prednosti a prevýšil súpera vo všetkých herných činnostiach na sieti aj v poli. Z hľadiska ďalšieho účinkovania na turnaji bude pre Slovákov kľúčový nedeľňajší duel proti Fínom (15.00 h), ktorí v sobotu podľahli ďalšiemu favoritovi zo Srbska rovnako 0:3 a na bodovom konte majú nulu. Tím spod Tatier posunie do osemfinále len víťazstvo.

Priebeh zápasu:

Ruský favorit mal raketový štart do stretnutia. K pohodlnému náskoku 4:1 mu pomohli tri veľké slovenské chyby, a hoci ďalší priebeh setu priniesol výsledkovo vyrovnanú partiu, herná prevaha bola na strane šampióna. Slovenské pokusy bez problémov likvidovali vysokí blokári na čele s 218-centimetrovým Muserským. Rusi svoje prednosti využili aj v útočnej fáze, po rýchlej kombinácii nasledoval nechytateľný smeč do poľa a následne kvalitný servis. Z pohľadu Giulianiho zverencov bol jednobodový rozdiel pri skóre 8:9 v ich neprospech najnižším v úvodnom sete. V tej chvíli sa koučovi navyše zranil Krajčovič, ktorý sa po odkrívaní na lavičku do hry už nezapojil. Obhajcovia náskok postupne zveľadili na nedostihnuteľný a triumfovali 25:14.

Na snímke hŕstka slovenských fanúšikov vo volejbalovom zápase D-skupiny Slovensko - Rusko na ME vo volejbale mužov 10. októbra 2015 v talianskom Busto Arsizio.
Foto: TASR/Martin Baumann


Druhé dejstvo malo ešte jednoznačnejší priebeh. Rusi hrali v obrovskej pohode, zápas si užívali, čo potvrdil aj ukazovateľ skóre. Kým na ich strane pribúdal bod za bodom, Slováci zakontrovali len občasne a z tempa napokon postupne upustili. V prostrednom sete im toho súper veľa nedovolil, aj preto nazbierali len 10 bodov.

Rovnaký priebeh malo aj záverečné dejstvo. Rusi si vypracovali pohodlný náskok 5:1 hneď na začiatku, no tentoraz ho neukontrolovali s takou ľahkosťou ako v uplynulom sete. Slovensko znížilo na 6:8, následne aj na 7:9 a držalo sa v hre o prijateľný výsledok. Tento scenár však mal krátkodobú trvácnosť. Favorit menšiu drámu nepripustil, zvíťazil 25:15 a celkovo 3:0.

Na snímke uprostred tréner Slovenska Alberto Giuliani vo volejbalovom zápase D-skupiny Slovensko - Rusko na ME vo volejbale mužov 10. októbra 2015 v talianskom Busto Arsizio.
Foto: TASR/Martin Baumann


hlasy po zápase:

Andrej Kravárik, asistent trénera SR: "Škoda, že proti velikánovi, akým Rusko nepochybne je, sa nám nepodarilo zopakovať výkon z duelu proti Srbsku. Takéto zápasy sa nehrajú tak často, ako by si človek predstavoval. Pre nás to mala byť čerešnička na torte na majstrovstvách Európy. Je veľká škoda, že nám to nevyšlo. Treba skonsolidovať sily, dať dohromady hlavy a sústrediť sa na duel s Fínmi. Ten je pre nás na tomto šampionáte existenčný. Použili sme celú lavičku, aby si chlapci zo základnej zostavy oddýchli."

Štefan Chrtiansky, smečiar SR: "Všetci, ktorí videli zápas, museli nájsť rozdiel medzi oboma tímami. Rozstrieľali nás servisom, odtiahli od siete a proti ich blokom sa veľmi ťažko presadzovalo. V určitých momentoch sa sme snažili poradiť si s tým, ale Rusi si to so svojou kvalitou ustrážili."

Matej Kubš, libero SR: "Nejaké bodíky navyše sa dali spraviť, ale hrali sme proti výbornému súperovi a na viac sme nemohli pomýšľať. Robili nám problémy, odtiahli nás od siete. Aj v momente, keď sme mali dobrú rozohrávku, väčšinou prišli dvaja do bloku. Sú to vysokí chlapi, ťažko sa potom presadzovalo našim smečiarom."

Ľuboš Nemec, libero SR: "Som nesmierne vďačný, že mi dal tréner šancu a že som si mohol zahrať proti takému veľkému súperovi ako Rusko. So svojím výkonom som spokojný, ale mohlo to byť aj lepšie. Musím uznať, že sú to veľkí hráči. Robil som však, čo som mohol."


Srbi zdolali Fínov

Srbskí volejbalisti triumfovali v úvodnom sobotňajšom dueli D-skupiny majstrovstiev Európy v Busto Arsizio nad Fínskom presvedčivo 3:0. Po vydretom víťazstve 3:2 nad Slovákmi sa pred trojtisícovou kulisou prezentovali presvedčivým výkonom a odpor súpera zlomili už v úvode duelu. V tabuľke majú na konte päť bodov a istú účasť minimálne v osemfinále turnaja. Do neho sa prebojuje druhý a tretí tím po skupinovej fáze, prvý získa štvrťfinálovú miestenku.

ME volejbalistov, D-skupina:

Slovensko - Rusko 0:3 (-14, -10, -15)
zápas trval: 76 minút, rozhodovali: Cambre (Bel.), Azevedo (Port.)

zostavy:

Slovensko: Kriško, Kohút, Končál, Paták, Krajčovič, Ogurčák, liberá Kubš a Ľ. Nemec (Sopko, Chrtiansky, Zaťko, Michalovič, Prešinský, Ondrovič)

Rusko: Kovalev, Volvič, Sivoželez, Muserskij, Kľuka, Michaľov, libero Verbov (Kruglov, Grankin, Vlasov, Ilinych)

Srbsko - Fínsko 3:0 (19, 15, 21)

zápas trval: 85 minút, rozhodovali: Harizanov (Bul.), Dudek (Poľ.), 3000 divákov

Sofia 10. októbra (TASR) - Českí volejbalisti prehrali aj vo svojom druhom zápase na európskom šampionáte, keď v Sofii nestačili na domáce Bulharsko 2:3.

Ďalšie výsledky:

A-skupina /Sofia/

Holandsko - Nemecko 3:2 (-17, 23, -22, 21, 13)
ČR - Bulharsko 2:3 (19, -20, 16, -19, -9)

B-skupina /Turín/

Francúzsko - Estónsko 3:1 (13, 22, -22, 18)
Chorvátsko - Taliansko 0:3 (-22, -21, -19)

C-skupina /Varna/

Bielorusko - Belgicko 0:3 (-17, -18, -17)
Slovinsko - Poľsko 1:3 (-21, 28, -26, -13)