Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Šport

V Pakistane zabili 10 horolezcov, obeťami aj dvaja Slováci

Rakva jednej z obetí útoku na horolezcov v Pakistane. Foto: TASR/AP

Hovorca slovenského ministerstva zahraničných vecí Boris Gandel zatiaľ nepotvrdil, ani nevyvrátil, že medzi obeťami sú aj Slováci.

Islamabad 23. júna (TASR, Teraz.sk) - Príslušníci islamistického hnutia Taliban zaútočili na severe Pakistanu na základný tábor pod horou Nanga Parbat (8125 m) a zabili desiatich zahraničných horolezcov. Medzi obeťami sú aj dvaja Slováci Anton Dobeš a Peter Šperka, ktorí boli členmi ukrajinskej expedície.

Uviedla to svetová tlačová agentúra AP, ktorá sa odvolávala na vysokopostaveného miestneho politika. O smrti Slovákov informovala aj stránka International Nanga Parbat Expedition 2013.

Hovorca slovenského ministerstva zahraničných vecí Boris Gandel zatiaľ nepotvrdil, ani nevyvrátil, že medzi obeťami sú aj obaja Slováci. "Máme zatiaľ iba neoficiálne informácie, ktoré sa rôznia. Náš konzul v iránskom Teheráne na celom prípade intenzívne pracuje. Pokiaľ nemáme potvrdenú oficiálnu informáciu, nechcem sa predčasne vyjadriť. V priebehu pondelka, keď budeme disponovať oficiálnymi informáciami, by sme mali zaujať konkrétne stanovisko," povedal pre TASR Gandel.

Účasť dvoch Slovákov v slovensko-ukrajinskej expedícii potvrdzuje aj oficiálna stránka Himalaya Club Vysoké Tatry.

Peter Šperka má na svojom konte výstupy na Šiša Pangmu (8046 m) – r. 1996, Manaslu (8163 m) – r. 1997, Broad Peak (8047 m) – r. 1998, Broad Peak (8047 m) – (8030 m Rocky Summits) – r. 2006, Gasherbrum I. (8047 m) – r. 2007, Gasherbrum II. (8037 m) – r. 2007, Cho-Oyu (8201 m) – r. 2009 a mnoho ďalších výstupov vo svetových a európskych horstvách. Tono Dobeš si na svoje konto pripísal výstupy na Cho Oju (8201 m) – 2009, Mount Everest, dosiahnutá výška (8200 m) – r. 2012 a rovnako množstvo ďalších výstupov. /zdroj: http://himalaya-club.sk/

Svetové agentúry najskôr informovali, že pri útoku prišli o život prišli piati Ukrajinci, traja Číňania, jeden Rus, jeden Nepálčan a pakistanský člen výpravy. Agentúra AP však večer uviedla, že medzi obeťami boli iba traja Ukrajinci a dvaja horolezci pochádzali zo Slovenska. Jeden z Číňanov útok prežil. Podľa hovorcu Talibanu bol útok pomstou za zabitie druhého najvyššieho veliteľa pakistanskej frakcie Valího Rahmána: „Poslali sme svetu správu, že USA musia skončiť s útokmi.“

Ozbrojenci prenikli do tábora v regióne pri čínskych hraniciach okolo polnoci. Obete sa v čase útoku nachádzali v stanoch. Telá previezli do hlavného mesta Islamabad.