Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Tankó získal v kategórii do 52 kg bronz,v semifinále prehral

Na archívnej snímke slovenský reprezentant v boxe v kategórii mušia váha Viliam Tanko (v modrom) počas zápasu s Arménom Narekom Abgarjanom (v červenom) na 1. Európskych hrách 2015 v Baku 23. júna 2015. Foto: TASR - Martin Baumann

V semifinále prehral s Talianom Vincenzom Picardim 0:3 na body. Pre 20-ročného pästiara je to životný úspech.

Baku 25. júna (TASR) - Slovenský boxer Viliam Tankó získal na I. EH v Baku v kategórii do 52 kg bronzovú medailu. V semifinále prehral s Talianom Vincenzom Picardim 0:3 na body. Pre 20-ročného pästiara je to životný úspech.

Tankó chcel v Crystall Hall zabojovať o finále, v prvom kole na súpera vyštartoval, o jedenásť rokov starší Talian zase ťažil zo svojich skúseností a rozhodcovia mu úvodnú časť prisúdili. Aj po druhej runde sa všetci traja priklonili na stranu Picardiho. V poslednom kole bol slovenský pästiar aktívnejší a niekoľkokrát tvrdo zasiahol súpera, ktorému v závere už dochádzali sily. Tankó vyhral tretie kolo u kubánskeho i francúzskeho rozhodcu, domáci arbiter ho dal Talianovi, ktorý tak vyhral 3:0 na body.



"Prvé kolo bolo veľmi vyrovnané, videli sme to tak na remízu, bohužiaľ, rozhodcovia ho dali jemu. Druhé bolo tiež veľmi tesné, ale opäť dali body Talianov. Myslím si, že to bolo už aj o tej boxerskej politike. V treťom som bol od začiatku lepší, prevalcoval som ho a viac som triafal. Myslím si, že ten zápas mohol byť v môj prospech. Ak by to druhé kolo dali mne a bola by to remíza, tak si myslím, že by som to vyhral ja, pretože v tom treťom som bol jasne lepší," povedal po zápase mladý pästiar.

Tankó veril, že sa dostane do zápasu o zlato, ale napriek semifinálovej prehre nebol príliš sklamaný. "S verdiktom už nič nespravíme. Sklamaný nie som. Prišiel som sem pre medailu a už ju mám. To zlato nevyšlo, súper bol kvalitný a skúsený. Bol tretí na olympiáde aj na majstrovstvách sveta. Navyše som boxoval dva zápasy so zranením," povedal.



O jeho natrhnutý prsný sval sa počas hier starali lekári slovenskej výpravy, ktorí ho dokázali pripraviť na náročné súboje v ringu. "Chvalabohu sme tu mali kvalitných doktorov, ktorí sa o mňa starali. Bolo o mňa veľmi dobre postarané. Ďakujem im za všetko, čo pre mňa spravili a že boli pri mne."

Tankó si teraz dá mesiac súťažnú pauzu. Po návrate na Slovensko si dá pár dní pauzu a potom už začne prípravu na majstrovstvá Európy. "V auguste nás čaká ďalšie vrcholné podujatie, chcem tam uspieť. Na budúci rok je olympiáda a mojím najväčším cieľom je dostať sa tam. Zo Slovenska tam nebol už dvadsať rokov žiadny boxer," dodal.