Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Šport

Tatar už v Žiline trénoval s tímom, chce stmeliť kolektív

Na snímke Tomáš Tatar. Foto: TASR – Martin Baumann

Tatar, ktorý pôsobí v Seattli Kraken, dorazil v stredu podvečer.

Žilina 2. mája (TASR) - K slovenským hokejistom sa na štvrtkovom tréningu v Žiline prvýkrát pripojil Tomáš Tatar. Národný tím čaká v piatok prípravný zápas na majstrovstvá sveta proti Poľsku, ktoré je so Slovenskom aj na MS v základnej B-skupine. Tatarov cieľ na sústredení je stmeliť kolektív pred začiatkom šampionátu, ktorý odštartuje 10. mája a tím trénera Craiga Ramsayho ho začne duelom s Nemeckom.

Tatar, ktorý pôsobí v Seattli Kraken, dorazil v stredu podvečer. Jeho účasť v zápase proti Poľsku však ešte nie je istá. "Hlava a ruky boli v pohode, nohy trošku horšie. Ani dychovo to nebolo ideálne. Po náročnom presune a časovom posune to bude zrejme trvať trošku dlhšie, ale na prvý tréning to bolo dobré. Ruky a hlava boli základ. Uvidíme, či som definitívne prekonal jet lag. Kritický čas príde vo štvrtok popoludní. Ak to prežijem a budem sa cítiť fajn, v piatok budem pripravený nastúpiť. Porozprávam sa s trénermi a uvidíme, aké bude konečné rozhodnutie," uviedol Tatar pre hockeyslovakia.sk.

V tejto sezóne NHL odohral 70 zápasov za Colorado (27) a Seattle (43) a zaznamenal dovedna 24 bodov za 9 gólov a 15 asistencií. Slovnesko reprezentoval naposledy pred dvoma rokmi na MS vo Fínsku – tím, ktorý viedol ako kapitán, vypadol vo štvrťfinále s Fínskom (2:4). Celkovo to bude pre 33-ročného Tatara siedmy šampionát, premiéru mal v roku 2010 a o dva roky neskôr získal striebro na MS vo Fínsku. "Vždy je to veľký pocit radosti, keď môžem prísť, obliecť si reprezentačný dres a byť s chalanmi. S niektorými som vyrastal, už sme spolu niečo odohrali. Iní sa vypracovali a prebojovali do národného tímu ako mladí hráči. Teším sa, že spolu môžeme tráviť čas. Teraz potrebujeme stmeliť partiu, vytvoriť dobrý kolektív. Pevne verím, že do majstrovstiev sveta to zvládneme," povedal Tatar.

Slovákov čakajú v závere prípravného obdobia dva zápasy so súpermi, s ktorými sa stretnú aj v základnej skupine. V piatok to budú Poliaci, ktorí sa do elitnej kategórie MS vrátili po 22 rokoch, resp. prvýkrát od vypadnutia na MS 2002. V prípravnom období prehrali štyri uplynulé zápasy, no chuť si chcú napraviť aj Slováci, ktorí v závere uplynulého týždňa dvakrát podľahli Česku (2:4, 1:4). Pre Slovensko a Poľsko bude zápas v Žiline siedmy vzájomný od rozdelenia federácie. Slováci z nich majú pozitívne skóre 41:11, keď zvíťazili v šiestich zo siedmich stretnutí, pričom v prvej konfrontácii sa zrodila remíza 4:4. Zatiaľ posledný vzájomný duel sa uskutočnil v auguste 2021 v kvalifikácii ZOH 2022. Slováci vtedy triumfovali 5:1 po dvoch góloch Adama Ružičku, skórovali aj Libor Hudáček, Miloš Roman a Peter Cehlárik.