Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

AUSTRALIAN OPEN: Djokovič po prehre s Chungom: Hral famózne

Juhokórejčan Chung Hyeon oslavuje víťazstvo v osemfinálovom zápase proti Srbovi Novakovi Djokovičovi na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne 22. januára 2018. Foto: TASR/AP

Djokoviča ako nasadená štrnástka prehral s mladým Hyeonom Chungom z Kórejskej republiky, a tak doplatil na príliš veľké množstvo nevynútených chýb.

Melbourne 22. januára (TASR) - Švajčiarsky tenista Roger Federer sa prebojoval do štvrťfinále dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne. Obhajca titulu v osemfinále ako nasadená dvojka zdolal Maďara Mártona Fucsovicsa 6:4, 7:6 (3), 6:2. V dueli o postup do semifinále nastúpi proti nasadenej devätnástke Čechovi Tomášovi Berdychovi, ktorý si poradil s dvadsaťpäťkou "pavúka" Talianom Fabiom Fogninim hladko 6:1, 6:4, 6:4.

Osemfinále bolo konečnou stanicou pre šesťnásobného víťaza Australian Open Srba Novaka Djokoviča. Ako nasadená štrnástka prehral s mladým Hyeonom Chungom z Kórejskej republiky 6:7 (4), 5:7, 6:7 (3), keď doplatil na príliš veľké množstvo nevynútených chýb. V úvodných dvoch setoch vyrovnal z 1:4 na 4:4, v koncovkách však uspel historicky prvý kórejsky melbournsky štvrťfinalista, ktorý počas celého zápasu ničil "Noleho" víťaznými bekhendovými longlajnmi.

"Novak je môj idol, snažím sa kopírovať jeho štýl. Teší ma, že som mu odplatil prehru spred dvoch rokov. Splnil sa mi veľký sen. V tajbrejku tretieho setu som prišiel o dva minibrejky a súper vyrovnal na 3:3, no zachoval som si chladnú hlavu. Hovoril som si, že som v dobrej pozícii a aj v prípade neúspešného tajbrejku ešte stále budem mať jeden set k dobru. Dúfam, že po náročnom súboji teraz stihnem dobre zregenerovať," uviedol Chung, ktorý sa na záver rozhovoru poďakoval kórejskym fanúšikom vo svojej rodnej reči. Ďalším súperom Chunga bude Američan Tennys Sandgren, ktorý sa postaral o senzáciu, keď vyradil piateho nasadeného Rakúšana Dominica Thiema po strhujúcej päťsetovej bitke 6:2, 4:6, 7:6 (4), 6:7 (7), 6:3. Na výkone Djokoviča sa prejavila dlhšia pauza. Bývalý líder svetového rebríčka ATP sa iba začiatkom januára vrátil na kurty po zranení lakťa. Srb zložil Chungovi kompliment. "Hral famózne, podal neskutočný výkon. Bol lepší hráč a zaslúžil si vyhrať. Vždy, keď bol v úzkych, dokázal zahrať neskutočné údery. Od základnej čiary bol ako stena. Chcel som byť pre neho aspoň výzvou, ale nedovolil mi to," priznal Djokovič.

Federer proti Fucsovicsovi potvrdil úlohu favorita. Maďarský daviscupový reprezentant s ním v prvých dvoch setoch držal krok, v koncovkách však mal navrch 36-ročný grandslamový rekordér. Na začiatku tretieho dejstva sa Švajčiar po dvoch brejkoch ujal vedenia 4:1 a zápas už dotiahol do úspešného konca. Fucsovics napriek prehre dosiahol na Australian Open životný úspech. Stal sa prvým Maďarom po 45 rokoch, ktorý v Melbourne postúpil do osemfinále.

Federer po skončení stretnutia Fucsovicsa pochválil. "Márton hral veľmi dobre. Rýchly kurt mu vyhovoval, prezentoval sa kvalitným servisom, dobrými volejmi i čopmi. V treťom dejstve išiel jeho výkon trochu nadol, no to je pochopiteľné, keď prehrávate 0:2 na sety. Do ďalšieho priebehu sezóny mu želám iba to najlepšie. Už sa teším na štvrťfinále s Tomášom Berdychom, ktorého mám rád, je to môj veľmi dobrý kamarát. V Melbourne hrá v tomto roku skvele, útočne, tak ako sme u neho zvyknutí. V závere uplynulej sezóny mal veľké problémy s chrbtom, som rád, že už je zdravý. Vlani som ho na Australian Open po kvalitnom výkone zdolal, teraz sa to pokúsim zopakovať," povedal v rozhovore s bývalým americkým tenistom Jimom Courierom. Federer je päťnásobný melbournský šampión, do štvrťfinále u "protinožcov" sa dostal už po štrnásty raz.

Berdych počas celého zápasu s Fogninim ťažil zo skvelého podania, zaznamenal desať es. Medzi elitnú osmičku v Melbourne Parku postúpil do siedmy raz v kariére. "Kurt v aréne Margaret Courtovej je môj obľúbený dvorec a som rád, že sa to potvrdilo aj v dnešnom zápase. Fognini je nepríjemný súper, proti nemu musíte byť koncentrovaný až do poslednej loptičky. O to viac ma teší, že tom tento duel zvládol v troch setoch," citoval slová Berdycha server idnes.cz.

Českej mužskej jednotke v pondelok vyhovovali aj podmienky. "Teplota bola dnes znesiteľná. V prvých dvoch kolách nás trápili extrémne horúčavy, dnes však bolo na dvorci príjemne. Nechajme sa prekvapiť, kto bude môj štvrťfinálový súper," rozosmial austrálske publikum narážkou na rysujúcu sa konfrontáciu s Federerom.

Sandgren, ktorý v priebehu turnaja získal aj skalp šampióna z roku 2014 Švajčiara Stana Wawrinku. nevyužil proti Thiemovi v tajbrejku štvrtého setu mečbal. V rozhodujúcom dejstve však odskočil Thiemovi na 5:2 a šancu na víťazstvo už z rúk nepustil. Po víťaznom forhende premenil v poradí druhý mečbal.

Sandgren sa v pozícii 97. hráča svetového rebríčka ATP prebojoval do štvrťfinále Australian Open hneď pri svojom debute v hlavnej súťaži v Melbourne. "Je to sen. Bolo to ťažké, ale vďaka skvelým divákom som to dnes zvládol. Dominic hral fantasticky, niekedy som si hovoril, že ako je to vôbec možné triadať takéto údery. Mojou výhodu na tomto turnaji je, že súperi ma pred štartom Australian Open až tak nepoznali, nevedeli o mojich zbraniach a o tom, že dobre servujem. V Austrálli mám veľa kamarátov, často sem chodievam na dovolenky, cítim sa tu ako doma," povedal nadšený Američan.

muži - dvojhra - osemfinále:



Hyen Chung (Kór. rep.) - Novak Djokovič (14-Srb.) 7:6 (4), 7:5, 7:6 (3),
Tennys Sandgren (USA) - Dominic Thiem (5-Rak.) 6:2, 4:6, 7:6 (4), 6:7 (7), 6:3,
Roger Federer (2-Švajč.) - Márton Fucsovics (Maď.) 6:4, 7:6 (3), 6:2,
Tomáš Berdych (19-ČR) - Fabio Fognini (25-Tal.) 6:1, 6:4, 6:4