Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Po štyroch hodinách boja ide Murray do piateho finále Australian Open

Britský tenista Andy Murray (vľavo) a kanadský tenista Miloš Raonič pózujú pred semifinále dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open 29. januára 2016 v Melbourne. Foto: TASR/AP

Škótsky tenista zdolal v piatkovom semifinále Kanaďana Miloša Raoniča v päťsetovej bitke 4:6, 7:5, 6:7 (4), 6:4, 6:2.

Melbourne 29. januára (TASR) - Britský tenista Andy Murray postúpil do finále grandslamového turnaja Australian Open v Melbourne. Druhý najvyššie nasadený hráč zdolal v piatkovom semifinále Kanaďana Miloša Raoniča v päťsetovej bitke 4:6, 7:5, 6:7 (4), 6:4, 6:2. Finálovým súperom 28-ročného Škóta bude svetová a turnajová jednotka Srb Novak Djokovič.

Britský tenista Andy Murray v semifinále dvojhry proti kanaďanovi Milošovi Raoničovi na grandslamovom turnaji Australian Open 29. januára 2016 v Melbourne.
Foto: TASR/AP


Pred piatkovým súbojom bola vzájomná bilancia Murrayho a Raoniča 4-4. Od úvodného gemu bol duel vyrovnaný, obaja hráči bojovali o každú loptičku. Raonič, ktorý v novom kalendárnom roku ešte neprehral, vstúpil do stretnutia lepšie. Podarilo sa mu súpera brejknúť a prvý set napokon vyhral 6:4. Murray kontroval lepším pohybom, spresnil svoje údery a druhé dejstvo získal vo svoj prospech v pomere 7:5. V dramatickom treťom sete rozhodol tajbrejk, Kanaďan ho vyhral v pomere 7:4. Štvrté dejstvo ovládol Murray a vynútil si tak rozhodujúci set.

Kanadský tenista Miloš Raonič odvracia loptičku proti Britovi Andymu Murrayovi v semifinále dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open 29. januára 2016 v Melbourne.
Foto: TASR/AP


Britský tenista Andy Murray reaguje v semifinále dvojhry proti kanaďanovi Milošovi Raoničovi na grandslamovom turnaji Australian Open 29. januára 2016 v Melbourne.
Foto: TASR/AP


Pred jeho začiatkom sa Raonič nechal ošetrovať a práve jeho zdravotné problémy sa ukázali ako dôležitý faktor. Raonič musel obmedziť pohyb, nepúšťal sa do dlhých výmien a viac na kurte riskoval. Zranenie navyše obmedzilo jeho silnú zbraň - prvý servis a to bola voda na mlyn pre Brita. Ten vyhral prvé štyri gemy piateho setu a hoci Raonič sa potom pokúsil o zvrat, Murray si už výhru a postup nenechal vziať. Duel ukončil čistou hrou a po viac ako štyroch hodinách na kurte postúpil do svojho piateho finále na Australian Open. V predchádzajúcich štyroch prípadoch neuspel, pri jeho piatom pokuse ho čaká vo výbornej forme hrajúci päťnásobný šampión z Melbourne Parku Djokovič. Ak Srb uspeje, so šiestimi titulmi sa vyrovná austrálskej legende Royovi Emersonovi.

Britský tenista Andy Murray si berie uterák od zberača loptičiek v semifinále dvojhry proti kanaďanovi Milošovi Raoničovi na grandslamovom turnaji Australian Open 29. januára 2016 v Melbourne.
Foto: TASR/AP


"Bol to náročný duel. Škoda, že Milošove zdravotné problémy poznačili piaty set. Bolo by pekné si to rozdať férovo a pri plnej sile. Bolo vidieť, že má problémy s pohybom a podaním. Ale ja som sa musel sústrediť hlavne na svoj výkon a hrať čo najlepšie," uviedol Murray. Za kľúčové označil, že v priebehu zápasu našiel recept na Kanaďanove delové podanie. "Postupom času som lepšie čítal jeho servis. Bol som schopný kvalitne returnovať a to bolo dôležité," dodal.

S Djokovičom doposiaľ hral tridsať vzájomných duelov, zvíťaziť dokázal v deviatich. "Veľa vecí je dôležitých keď hráte proti najlepšiemu hráčovi na svete. Nič nesmiete podceniť, ani na chvíľu nesmiete stratiť koncentráciu. Hrá vo výbornej forme, ale už sme spolu odohrali množstvo zápasov. Verím, že tentoraz bude výsledok v môj prospech," zaželal si Murray.

muži - dvojhra - semifinále:

Andy Murray (2-V.Brit.) - Miloš Raonič (13-Kan.) 4:6, 7:5, 6:7 (4), 6:4, 6:2 za 243 minút