Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Bývalá svetová jednotka Maria Šarapovová dnes oslavuje 30. narodeniny

Maria Šarapovova, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Jedna z najbohatších športovkýň na svete má v súčasnosti vynútenú prestávku v športovej kariére pre doping. Na kurty by sa bývalá svetová jednotka mala vrátiť 26. apríla v nemeckom Stuttgarte.

Ňagaň/Bratislava 18. apríla (TASR) - Ruská tenistka Maria Šarapovová oslávi v stredu 19. apríla 30. narodeniny. Jedna z najbohatších športovkýň na svete má v súčasnosti vynútenú prestávku v športovej kariére pre doping. Na kurty by sa bývalá svetová jednotka mala vrátiť 26. apríla, keď sa zúčastní na turnaji WTA Porsche Grand Prix v nemeckom Stuttgarte.

Šarapovová sa narodila 19. apríla 1987 v bývalom Zväze sovietskych socialistických republík (ZSSR) v sibírskom meste Ňagaň, do ktorého sa jej rodičia presťahovali z bieloruského Gomeľa z obáv pred následkami černobyľskej havárie z roku 1986. Mesto sa totiž nachádza len 150 kilometrov od atómovej elektrárne. Vo svojich dvoch rokoch sa s rodičmi presťahovala do ruského Soči. V meste ležiacom pri Čiernom mori sa jej otec zoznámil s Alexandrom Kafeľnikovom, ktorého syn Jevgenij sa neskôr v roku 1999 stal ako prvý Rus mužskou svetovou tenisovou jednotkou. Aj vďaka ich priateľstvu dostala Šarapovová ako štvorročná svoju prvú tenisovú raketu.

V roku 1993 sa už ako šesťročná zúčastnila na žiackom turnaji Kremlin Cup v Moskve. Na mladé tenisové talenty sa bola v Moskve pozrieť aj vtedajšia špičková tenistka Martina Navrátilová. Tú hra malej Šarapovovej tak zaujala, že prehovorila jej otca, nech sa jeho dcéra venuje výlučne tenisu.

O necelé dva roky na to už sedela Šarapovová so svojím otcom v lietadle smerujúcom do USA. S malými finančnými prostriedkami a slabou angličtinou, ale s veľkým odhodlaním sa vybrali do preslávenej tenisovej akadémie Nicka Bollettieriho v Bradentone na Floride. Do akadémie ju však neprijali okamžite. Šarapovovej otec sa však rozhodol, že sa do Ruska už nevráti a trénoval popri práci dcéru sám. Ich snaha bol ocenená a Šarapovová ako deväťročná začala na základe štipendia trénovať v renomovanej akadémii.

Prvýkrát na seba výraznejšie upozornila v roku 2000, keď ako 13-ročná vyhrala dorastenecký turnaj Eddie Herr International Junior Tennis Championships. Už v roku 2001 vstúpila do profesionálneho ženského tenisu. Šarapovová dosiahla do marca 2016, keď ju zastavil pozitívny dopingový nález na zakázanú látku meldónium, výrazné úspechy. V roku 2004 vyhrala Wimbledon, kde vo finále zdolala Američanku Serenu Williamsovú. V tom istom roku sa stala aj víťazkou MS WTA Tour. V roku 2006 vyhrala US Open, v roku 2008 Australian Open a v roku 2012 a 2014 Roland Garros. Na OH 2012 v Londýne získala striebro. Ako reprezentantka Ruska dosiahla v roku 2008 víťazstvo vo Fed Cupe.

Okrem tenisu sa venuje modelingu a reklamným aktivitám. Fotila napríklad pre časopis Sports Illustrated Swimsuit Issue. Propagovala výrobky športových značiek Nike či Prince. Jej tvár je spojená aj so známymi módnymi domami. Svojho času patrila aj k najvyhľadávanejším športovcom na Yahoo. V júni 2011 ju časopis Time zaradil medzi 30 legiend ženského tenisu minulosti, prítomnosti a budúcnosti. Bývalá líderka svetového rebríčka má aj vlastnú značku sladkostí Sugarpova.

Úspešná tenistka je známa okrem mimoriadnych výkonov aj hlasnými vzdychmi, ktorými si pomáha pri tenisových úderoch. Niektoré z nich dosahujú intenzitu až 105 decibelov, za čo si vyslúžila aj prezývku "sibírska siréna".