Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Šport

Challengerový tenisový turnaj sa po rokoch sťahuje z Košíc do Popradu

Ilustračné foto. Foto: Lukáš Valentovič/TASR

Tretí júnový týždeň bude podtatranská metropola hostiť 13. ročník tenisového turnaja pod názvom Poprad–Tatry Challenger Tour 2015.

Tatranská Lomnica 25. februára (TASR) – Región Vysokých Tatier sa dostane na celosvetovú tenisovú mapu. Tretí júnový týždeň bude podtatranská metropola hostiť 13. ročník tenisového turnaja pod názvom Poprad–Tatry Challenger Tour 2015. Ten patrí do challengerovej série ATP a je jedným z najvýznamnejších medzinárodných tenisových podujatí organizovaných na Slovensku. Doposiaľ sa všetkých dvanásť ročníkov turnaja hralo v Košiciach.

"Roky pripravujeme akciu spolu s olympijským víťazom a daviscupovým kapitánom Slovenska Miloslavom Mečířom, ktorý figuruje na poste riaditeľa turnaja. Tento rok prijal ponuku spolupracovať na manažérskom poste tréner momentálne prvého hráča sveta Novaka Djokoviča Marián Vajda. Vďaka jeho skúsenostiam a kontaktom vo svetovom tenise turnaj dostane ešte väčší kredit a pokúsime sa osloviť známejších hráčov na účasť na tomto podujatí," uviedol na stredajšej tlačovej konferencii organizátor podujatia Branislav Stankovič.

Hlavný dôvod sťahovania z Košíc do Popradu podľa neho bol, že bolo potrebné turnaj oživiť a posunúť ho ďalej. V tatranskom regióne našiel organizátor veľa nadšencov, ktorí by na turnaji radi spolupracovali a priviedli pod Tatry množstvo kvalitných tenisových hráčov. "Začíname viac menej na zelenej lúke, kde sa dá tvoriť a vybudovať a zlepšiť to zázemie,“ dodal Stankovič. Na dva roky je stanovená minimálna dotácia na turnaj na 42.500 eur. Tieto prémie sa rozdelia medzi samotných hráčov podľa umiestnenia na turnaji. Oproti minulému ročníku sa dotácia zvýšila o viac ako 7000 eur.

Termín turnaja sa oproti predošlým ročníkom posunul, a to z dôvodu, že ATP posunulo Wimbledon o týždeň neskôr. "Čiže sa vytvoril týždňový priestor. My sme sa dohodli s turnajmi v Prostějove a Prahe, a tak budú tieto tri turnaje po sebe. Hráči, ktorí prídu na antuku, budú v regióne a nebudú musieť vynechať jeden z týchto turnajov. Je to výhoda, pretože sa zvýši aj účasť aj na tom našom turnaji, ktorý bude od 15. do 20. júna," doplnil Stankovič.

Turnaj sa bude odohrávať na Mestských tenisových kurtoch na ulici Boženy Němcovej v Poprade. Podľa Stankoviča je tam päť regulárnych kurtov, organizátori potrebujú podľa pravidiel ATP tri kvalitné kurty. "My ich na jar začneme dobudovávať, posunú sa určité stĺpiky, zväčšia sa niektoré výbehy, takže bude to tam vyzerať veľmi dobre. Tréningové kurty budú v mestskej časti Veľká, kde sú štyri veľmi kvalitné kurty," dodal Stankovič. Podľa neho budú mať hráči v okolí všetko potrebné zázemie.

"Na tomto turnaji vyrástlo veľa našich hráčov, ako napr. Dominik Hrbatý, Karol Kučera, Martin Kližan či Lukáš Lacko. Dúfam, že ľudia si prídu na svoje a uvidia tu kvalitný tenis," konštatoval Mečíř. Cieľom do budúcna je dostať turnaj takéhoto rangu aj priamo do Vysokých Tatier. "Doteraz sme chodili do Tatier najmä kvôli lyžovačke, teraz budeme chodiť aj kvôli tenisu. Podľa mňa bola aj potreba premiestniť tento turnaj sem, je to skvelé miesto. Myslím si, že jeho punc sa bude zvyšovať, všetko však závisí od dotácie, ak sa v budúcnosti zvýši, tak sem prídu aj hráči z vyšších postov tenisového rebríčka," zdôraznil Vajda.