Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Cibulková sa prebojovala do finále v Eastbourne, čaká ju Plíšková

Slovenka Dominika Cibulková sa teší po výhre v semifinále na WTA vo Eastbourne proti Monice Puig z Puerta Rica, 24. júna 2016. Foto: TASR/AP

Pre Cibulkovú to bude štvrté finále tohto roku.

Eastbourne 24. júna (TASR) - Slovenská tenistka Dominika Cibulková sa prebojovala do finále dvojhry na trávnatom turnaji WTA v Eastbourne. V semifinále si ako nasadená dvanástka poradila s Portoričankou Monicou Puigovou za 73 minút hladko 6:2, 6:1. V dueli o šiesty titul na WTA Tour nastúpi v sobotu proti desiatej nasadenej Češke Karolíne Plíškovej, s ktorou má priaznivú bilanciu 1:0, pred dvomi rokmi ju zdolala na harde v Kuala Lumpur.


Pre Cibulkovú to bude už štvrté finále v tomto roku. V Katoviciach sa tešila zo zisku cennej trofeje, v Acapulcu podľahla po trojsetovej bitke Američanke Sloane Stephensovej a na podujatí Premier Mandatory v Madride prehrala s Rumunkou Simonou Halepovou. V Eastbourne sa jej v piatok podaril husársky kúsok, keď v jeden deň vyhrala dva zápasy. Najskôr bravúrne zvládla dohrávku duelu proti najvyššie nasadenej Poľke Agnieszke Radwaňskej, ktorý vo štvrtok prerušili pre dážď za stavu 4:6, 2:3 z pohľadu Slovenky. Druhý set vyhrala Cibulková 7:6 (2) a tretí 6:3.

Víťazstvo nad svetovou trojkou ju poriadne nabudilo a proti Puigovej na dvorci dominovala. Portoričanka dokázala s Cibulkovou držať krok iba do stavu 2:2 v prvom sete. Zverenka trénera Mateja Liptáka potom získala sedem gemov v rade a rozhodla o osude zápasu. Hrala variabilnejšie, robila oveľa menej nevynútených chýb, v dôležitých momentoch si dokázala pomôcť kvalitným podaním. Za stavu 5:1 premenila hneď prvý mečbal. V Eastborune má už istú prémiu 70.550 dolárov a 305 bodov do svetového rebríčka. Turnaj AEGON International je pre Cibulkovú generálkou na prestížny Wimbledon.

Cibulková mala z postupu do prvého finále na tráve obrovskú radosť. "Dnes to bol môj najlepší deň na tráve v doterajšej kariére. Som veľmi šťastná, že sa mi podarilo vyhrať dva zápasy. Triumf nad Agnieszkou mi dodal veľa sebavedomia. Pred semifinále som nemala veľa času na oddych. Dala som si ľadovú sprchu, naobedovala som sa a išla som na kurt. Vedela som, že to bude úplne iný zápas ako proti Age, ktorá hrá odlišným štýlom ako Puigová. Zvládla som ho výborne, bola som silná. Na moje prvé finále na tráve sa veľmi teším. Súperku si nevyberám, nech vyhrá lepšia," povedala Slovenka v prvom interview priamo na kurte.



Na margo duelu s Radwaňskou v rozhovore pre TASR uviedla. "Dôležité bolo, že ani za nepriaznivého stavu som sa nevzdala. Bojovala som o každú loptičku a predvádzala na kurte výborný tenis. Pri každej výmene strán som sa povzbudzovala a hovorila som si, že som lepšia hráčka. Otočiť zápas proti Age je nesmierne náročné, toto víťazstvo mi dodalo veľmi veľa sebavedomia. Po dvojhodinovej dohrávke a po tých všetkých emóciách nebolo ľahké preorientovať sa na nový zápas a inú súperku. S trénerom sme však na Puigovú ušili výbornú taktiku. Vedela som, že bude hrať veľmi rýchlo a bude sa tlačiť do môjho druhého servisu. Dôležité bolo, aby som jej vyblokovala prvé dve-tri loptičky. V minulosti som pred takými súperkami mala rešpekt, no v tomto roku som už viaceré z nich zdolala. Ak by som vo finále hrala s Kontovou, bude to ťažký zápas. Je doma a tráva je jej najobľúbenejší povrch, pred dvomi rokmi hrala prakticky iba na ňom. Plíšková je veľmi vysoká hráčka, ťaží zo servisu a z prvej lopty. Hlavne musím po dnešku zregenerovať a byť fyzicky dobre pripravená."




dvojhra - semifinále:


Dominika CIBULKOVÁ (12-SR) - Monica Puigová (Portor.) 6:2, 6:1
Karolína Plíšková (10-ČR) - Johanna Kontová (11-V. Brit.) 6:7 (5), 6:3, 6:3