Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

DC: Martin po zisku vyrovnávajúceho bodu: Užíval som si to na kurte

Na snímke slovenský tenista Andrej Martin oslavuje výhru 2:1 na sety proti Švajčiarovi Henrimu Laaksonenovi v druhej dvojhre zápasu 1. skupiny euro-africkej zóny Davisovho pohára tenisových družstiev Slovensko - Švajčiarsko v Bratislave 13. septembra 2019. Foto: TASR Jaroslav Novák

Martin mal proti Laaksonenovi, ktorého dobré pozná z challengerových turnajov i zo švajčiarskej ligy, raketový štart.

Bratislava 13. septembra (TASR) - Slovenskí tenisti hrajú po úvodnom dni zápasu 1. skupiny euro-africkej zóny Davisovho pohára so Švajčiarskom 1:1. O vyrovnávajúci bod pre slovenské farby sa na antuke v bratislavskom NTC zaslúžil Andrej Martin, ktorý zdolal švajčiarsku jednotku Henriho Laaksonena 6:2, 4:6, 7:5. Sobotňajší program otvorí o 16.00 h štvorhra, v ktorej by mali nastúpiť Filip Polášek s Igorom Zelenayom proti páru Marc-Andrea Hüsler, Laaksonen.

Martin mal proti Laaksonenovi, ktorého dobré pozná z challengerových turnajov i zo švajčiarskej ligy, raketový štart. Dvakrát prelomil podanie súpera a v prvom sete si vybudoval rozhodujúci náskok 4:0. Martin kvalitne servoval, umne menil rytmus hry, čo na Laaksonena platilo. Pri dlhších výmenách dokázal Švajčiara rozbehať a donútiť ho k chybám.

V druhom dejstve Laaksonen zlepšil servis, returny i medzihru a držal s Martinom krok. Za stavu 3:2 viedol pri podaní slovenskej dvojky 40:0. Nevyužil síce ani jeden z troch brejkbalov, no v koncovke setu slávil úspech, keď za stavu 5:4 zobral Martinovi podanie. Slovenský reprezentant sa rýchlo otriasol, na začiatku tretieho setu odskočil súperovi na 3:1 a za stavu 5:3 mal pri podaní Švajčiara k dispozícii mečbal. Laaksonen ho odvrátil esom a v ďalších minútach vyrovnal na 5:5, no v jedenástom geme opäť stratil servis a Martin už druhú šancu na zisk vyrovnávajúceho bodu využil. Za stavu 6:5 premenil aj s pomocou pásky v poradí druhý mečbal.

"Podmienky pod otvorenou strechou NTC boli moje najobľúbenejšie a na kurte som si to užíval. Vždy je pre mňa veľká česť reprezentovať Slovensko v Davisovom pohári, je to splnený sen. Teší ma, že sa mi podarilo vybojovať vyrovnávajúci bod. Úvod zápasu mi vyšiel nad očakávanie. Laaksonen hral na riziko a spravil veľa ľahkých chýb. Vedel som však, že sa postupne zlepší a dostane sa do rytmu, čo sa aj stalo. Škoda, že som v druhom sete nevyužil niekoľko brejkbalov a smoliarsky som ho prehral. V dramatickej koncovke tretieho setu som však mal našťastie navrch," uviedol Martin v prvej reakcii.

Kapitán slovenského tímu Dominik Hrbatý by pred zápasom výsledok 1:1 po prvom dni bral. "Možno sa čakalo, že to bude v opačnom garde, no v športe nie je núdza o prekvapenia. Martinovi Kližanovi duel proti Ehratovi nevyšiel. Robil príliš veľa nevynútených chýb, zbytočne sa ponáhľal. Snažil sa zakončiť výmeny po nepripravených útokoch. Andrej Martin splnil taktický zámer. Počítali sme s tým, že jeho variabilná hra by mohla na Laaksonena platiť, čo sa aj potvrdilo. V treťom sete mu Laaksonen za stavu 5:5 pomohol dvomi nevynútenými chybami a daroval mu brejk."


"Nakoplo" ho povzbudzovanie Kližana


Slovenského tenistu Andreja Martina v závere víťazného daviscupového duelu proti Švajčiarovi Henrimu Laaksonenovi "nakoplo" povzbudzovanie Martina Kližana. Obaja hráči v minulosti nemali najlepšie vzťahy, navyše líder slovenského tímu bol sklamaný po nečakanej prehre so Sandrom Ehratom.

V treťom sete druhého piatkového singla sa však vrátil na slovenskú lavičku a hlasito fandil svojmu kolegovi z tímu. "Veľmi milo ma to prekvapilo. Po nevydarenom zápase s Ehratom pre neho nebolo vôbec ľahké sa odosobniť. Veľmi si cením, ako ma hecoval a povzbudzoval. Kližo ukázal srdce pre Slovensko i pre náš daviscupový tím. Je to pre nás obrovská motivácia," uviedol Martin.

Kapitán slovenského tímu Dominik Hrbatý bol rád, že jeho snaha čo najviac utužiť kolektív nevyšla nazmar. "Práve pre toto robíme teambulidingy, spíme v hoteli a máme spoločné večere, aby sa v tíme vytvorila súdržná a kamarátska atmosféra. Je super, keď sa môže jeden oprieť o druhého. Aj keď niekto prehrá, je veľká šanca, že zasa potiahne druhý."




1. skupina euro-africkej zóny Davisovho pohára



SLOVENSKO - Švajčiarsko 1:1 po prvom dni

Martin Kližan - Sandro Ehrat 2:6, 6:7 (7)

Andrej Martin - Henri Laaksonen 6:2, 4:6, 7:5

sobota

16.00

Filip Polášek, Igor Zelenay - Marc-Andrea Hüsler, Laaksonen

Kližan - Laaksonen, Martin - Ehrat