Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

DAVIS CUP: Zápas Slovensko - Poľsko otvorí súboj týchto hráčov

Na snímke vľavo slovenská tenisová jednotka Norbert Gombos a poľská dvojka Hubert Hurkacz po žrebe 2. kola play off o účasť v 1. skupine euro-africkej zóny Davisovho pohára Slovensko – Poľsko v Bratislave 14. septembra 2017. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Slováci musia bojovať o záchranu v druhej lige, keďže vo februári v NTC nečakane prehrali s Maďarskom 1:3.

Bratislava 14. septembra (TASR) - Slovenská tenisová jednotka Norbert Gombos a poľská dvojka Hubert Hurkacz nastúpia v piatok o 15.00 h proti sebe v úvodnej dvojhre stretnutia 2. kola play off o účasť v 1. skupine euro-africkej zóny Davisovho pohára. V druhom singli si na antuke pod zatiahnutou strechou bratislavského NTC zmerajú sily slovenská dvojka Andrej Martin a poľská jednotka Kamil Majchrzak. Rozhodol o tom štvrtkový žreb.

Do sobotňajšej štvorhry so začiatkom o 15.00 nahlásil slovenský kapitán Miloslav Mečíř Martina a Igora Zelenaya, ktorý nahradil v tíme pôvodne nominovaného Lukáša Lacka. V poľskom drese sa predstaví deblový špecialista Lukasz Kubot spoločne s Mateuszom Kowalcykom, ktorý v nominácii nahradil Marcina Matkowskeho. Nedeľňajší program otvorí o 15.00 duel tímových jednotiek Gombosa a Majchrzaka, v záverečnej dvojhre si skrížia rakety Martin s Hurkaczom. Hlavným rozhodcom bude Izraelčan Dima Leifman, v úlohe empajrových arbitrov sa predstavia Chorvátka Tamara Vrhovecová a Francúz Manuel Absolu. Hrá sa s loptičkami značky Dunlop Fort.

Slováci musia bojovať o záchranu v druhej lige, keďže vo februári v NTC nečakane prehrali s Maďarskom 1:3. Poľskému tímu majú čo odplácať. V septembri 2015 s ním prehrali v baráži o účasť vo svetovej skupine v Gdyni 2:3. O oba body Slovákov sa zaslúžil Martin Kližan, ktorý v uplynulých týždňoch absentoval v turnajovom kolotoči pre zranenie lýtkového svalu a v Bratislave nenastúpi. Z poľského tímu bol pri víťazstve Kubot.

Mečíř sa pred žrebom rozhodol pre zmenu v nominácii a namiesto Lacka zaradil do tímu deblistu Zelenaya. "Chcel som posilniť naše šance vo štvorhre, myslím si, že traja singlisti nám stačia. Chlapci hrali na tréningoch dosť vyrovnane. Dúfam, že som zvolil správnu zostavu. Trochu ma prekvapilo, že za Poliakov nenastúpi Matkowski. Je to výborný deblista, ale aj Kowalczyk má skúsenosti zo štvorhry."

Gombos chcel hrať ako druhý. "Vždy keď som hral v Davis Cupe, tak som začínal. Hurkacza som videl viackrát na turnajoch, má svoje kvality. Nebude to jednoduché. Hrá taký hardový tenis, dobre podáva. Budem sa snažiť získať dôležitý prvý bod a pomôcť Slovensku k udržaniu sa v 1. skupine euro-africkej zóny. Vyhovuje mi, že antuka v NTC je trochu rýchlejšia. Dúfam, že nás príde povzbudiť čo najviac fanúšikov."

Martin by mal byť v akcii každý deň. "Hrávam dvojhry i štvorhru a antuka je môj obľúbený povrch, preto som dúfal, že ma Miloš nasadí na všetky tri dni. Fyzicky sa cítim veľmi dobre. Problémy, ktoré som mal počas turnajovej šnúry v Južnej Amerike, sú už minulosťou. Proti Majchrzakovi som už hral, mám s ním pozitívnu bilanciu. Dúfam, že ju potvrdím aj v Bratislave." Zelenaya potešilo, že mu Mečíŕ dal dôveru. "Som Milošovi veľmi vďačný, že ma nominoval. Vždy som rád reprezentoval Slovensko. Dúfam, že Milošovi odplatím dôveru tým, že s Andrejom získame vo štvorhre bod."

Poliaci nastúpia bez dlhoročného lídra Jerzyho Janowicza a napokon i bez Matkowkeho. "Marcin si na jednom z tréningov natiahol lýtkový sval. Po konzultáciách s lekárom a fyzioterapeutom sme sa rozhodli, že proti Slovensku hrať nebude a namiesto neho sme povolali Kowalczyka, ktorý je tiež kvalitný deblista," uviedol poľský kapitán Radoslaw Szymanik.

Mečíř si pochvaľuje atmosféru v tíme


Slovenský daviscupový kapitán Miloslav Mečíř si pred duelom o udržanie sa v "druhej lige" proti Poľsku v bratislavskom NTC pochvaľuje atmosféru v tíme. V mnohom mu pripomína tú vlaňajšiu zo súboja proti Maďarsku v Budapešti, v ktorom Slováci zvíťazili 3:0.

Aj vtedy bolo v nominácii kvarteto Norbert Gombos, Andrej Martin, Jozef Kovalík, Igor Zelenay. "Chalani počas celého týždňa veľmi dobre spolupracovali. Nálada v tíme bola výborná, hráči vytvorili super partiu. Dúfam, že v zápase s Poľskom sa im podarí niečo podobné ako v Maďarsku, že si budú navzájom pomáhať a povzbudzovať sa," povedal pre TASR Mečíř.

V Budapešti bol hlavným strojcom úspechu Martin, ktorý získal bod vo dvojhre i vo štvorhre po boku Zelenaya. Aj na antuke v Aegon aréne si Mečíř od neho veľa sľubuje. "Na tréningoch sa Andrej ukazoval vo veľmi dobrom svetle. Cítil sa v pohode, veľmi dobre sa hýbal. Dúfam, že bude mať dosť síl, aby podal dobré výkony vo dvojhrách i vo štvorhre."

2. kolo play off o účasť v 1. skupine euro-africkej zóny Davisovho pohára:

SLOVENSKO - Poľsko

piatok: 15.00 Norbert Gombos - Hubert Hurkacz, Andrej Martin - Kamil Majchrzak
sobota: 15.00 Martin, Igor Zelenay - Lukasz Kubot, Mateusz Kowalczyk
nedeľa: 15.00 Gombos - Majchrzak, Martin - Hurkacz