Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Šport

Slovenky vypadli zo svetovej skupiny Fed Cupu, v Kanade prehrali 1:3

Slovenka Jana Čepelová Foto: TASR/AP

V záverečnej štvorhre zvíťazil pár Janette Husárová, Anna Karolína Schmiedlová nad duom Gabriela Dabrowska, Sharon Fichmanová.

Quebec 20. apríla (TASR) - Slovenské tenistky vypadli zo svetovej skupiny Pohára federácie. V barážovom stretnutí o účasť v elitnej osmičke prehrali v Quebecu s domácou Kanadou 1:3. O rozhodujúci tretí bod pre "javorové listy" sa na tvrdom povrchu Latex-ite postarala Eugenie Bouchardová, ktorá v dueli tímových jednotiek zdolala Janu Čepelovú za 91 minút v dvoch setoch 7:6 (6) a 6:3. V úvodnom dejstve nevyužila Slovenka vedenie 5:3, za stavu 6:5 nepremenila setbal. V záverečnej štvorhre zvíťazil pár Janette Husárová, Anna Karolína Schmiedlová nad duom Gabriela Dabrowska, Sharon Fichmanová 6:4, 5:7 a 11:9 v tzv. supertajbrejku. Kanada sa prvýkrát v histórii prebojovala medzi fedcupovú elitu, Slovenky sa v roku 2015 predstavia v II. svetovej skupine, súpera im určí júnový parížsky žreb.

Čepelová mala pri úvodných troch podaniach Bouchardovej k dispozícii brejkbaly, využila však až ten v ôsmom geme a za stavu 5:3 išla podávať na víťazstvo v sete. Kanaďanka však vyrovnala na 5:5, v dvanástom geme vďaka kvalitnému podaniu a následnému forhendovému winneru odvrátila setbal a vynútila si tajbrejk. V skrátenej hre prehajdákala semifinalistka Australian Open náskok 4:1, za stavu 6:4 nezužitkovala dva setbaly, no v koncovke napokon slávila úspech. Bouchardová sa dostala na koňa, v druhom dejstve po dvoch brejkoch odskočila Čepelovej na 5:0 a zápas už dotiahla do úspešného konca. V desiatom geme premenila pri vlastnom podaní hneď prvý mečbal a v priestoroch Laval University vypukol gejzír kanadskej radosti.



Slovenský tím pricestoval do Quebecu bez troch rebríčkovo najvyššie postavených hráčok Dominiky Cibulkovej, Daniely Hantuchovej a Magdalény Rybárikovej, čo sa ukázalo ako citeľné oslabenie. Cibulková dala prednosť štartu na turnaji v malajzijskom Kuala Lumpur, kde postúpila až do finále dvojhry, Hantuchová sa pripravuje na antukové podujatia v Európe a Rybáriková sa kapitánovi Liptákovi ospravedlnila pre problémy s chrbtom. Slovenky vo februári prehrali v 1. kole svetovej skupiny Pohára federácie v bratislavskom NTC s Nemeckom 1:3. Kanaďanky si v 1. kole II. svetovej skupiny poradili v Montreale so Srbskom 3:1.


Rozhodli skúsenosti

Slovenského kapitána mrzelo, že o osude stretnutia sa rozhodlo už po úvodnej nedeľňajšej dvojhre. "Nastúpili sme s mladým tímom, ale nikde nie je napísane, že by sme nad Kanadou vyhrali, aj keby sme v Quebecu hrali v plnom zložení. Stretnutie by aj za takých okolností bolo maximálne otvorené. Pre mladé hráčky bol tento súboj veľkou skúsenosťou. V zápasoch boli blízko, aby ich dotiahli do konca. Možno práve chýbajúce skúsenosti z takýchto zápasov rozhodli o výsledkoch. Janka Čepelová bola prvý raz v pozícii jednotky, lídra tímu. A to je celkom iná pozícia oproti tomu, v akej bola v minulosti. Je to niečo nové a ja verím, že jej to dalo skúsenosti do budúcnosti. V dnešnom zápase s Bouchardovou mali obe hráčky toho po sobote plné zuby, Janka možno viac. Napriek tomu sa zápas vyvíjal tak, že prvý set mohla vyhrať a potom bohvie ako by to pokračovalo ďalej. Aj Bouchardová mala na konci druhého setu toho dosť, a keby šli hráčky do tretieho, ťažko povedať, ako by to vyzeralo...Súboj jednotiek bol o fyzičke, aj o mentálnom nastavení na zápas. Kanaďanky si šli po bod a my sme už síce nemali čo stratiť, ale bolo náročné zabojovať o potrebný bod a pokúsiť sa to otočiť. Kanaďanky hnala dopredu pozitívna energia," povedal Lipták pre oficiálnu stránku Slovenského tenisového zväzu www.stz.sk.

Lipták sedel cez rok na dvoch stoličkách - kapitánskej a aj ako osobný tréner slovenskej jednotky Cibulkovej, ktorej počas stretnutia v Kanade dal súhlas na turnajový štart v Kuala Lumpur. Na margo svojej budúcnosti na fedcupovej lavičke uviedol. "Udiali sa určité udalosti a teraz je ešte predčasné o tom hovoriť. Všetko si to musím nechať prejsť hlavou. Majú k tomu čo povedať hlavne hráčky. Uvidíme, čo sa udeje. Ale nevylučujem ani to, že na kapitánskom poste nebudem,".

Kapitán slovenského tímu Matej Lipták
Foto: TASR
.

Škoda koncovky 1.setu

Čepelová bola po prehre s Bouchardovou sklamaná. "Bola som v podobnej situácii ako v sobotu proti Aleksandre Wozniakovej, v prvom sete som viedla 5:3, no v deviatom geme zahrala Eugenie agresívne a podarilo sa jej vyrovnať na 5:5. Za stavu 6:5 som mala setbal, nevyužila som ho však a v tajbrejku som v koncovke nemala šťastie. Mrzí ma, že som v oboch zápasoch nezvládla koncovky. Dnešný súboj bol fyzicky veľmi náročný, no to nie je žiadna výhovorka. S Kikou Kučovou sme dali do toho všetko a snažili sme sa vybojovať pre Slovensko body, nemáme však toľko skúsenosti ako kanadské hráčky. Bouchardová sa v tomto roku veľmi zlepšila, hrá s veľkým sebavedomím, v rozhodujúcich momentoch zahrala naozaj dobre," povedala odchovankyňa košického tenisu pre oficiálnu fedcupovú stránku.

Bouchardová mala po triumfe nad Čepelovou obrovskú radosť. "Pre Kanadu je to obrovský úspech byť medzi svetovou fedcupovou osmičkou. Myslím, že to pomôže celému kanadskému ženskému tenisu. Pokiaľ ide o dnešný zápas, dôležité bolo, že pri brejkbaloch súperky som si zachovala chladnú hlavu, bojovala som o každú loptičku. Publikum v Qubecu bolo skvelé, vytvorilo výbornú atmosféru. Vždy ma veľmi motivovalo, keď sa z hľadiska ozval pokrik Genie."

Kanaďanka Eugenie Bouchardová drží v náručí plyšiakov po výhre nad Slovenkou Janou Čepelovou a zisku rozhodujúceho tretieho bodu v úvodnej dvojhre druhého dňa o účasť vo svetovej skupine Pohára federácie medzi Kanadou a Slovenskom v Quebecu 20. apríla apríla 2014.
Foto: TASR/AP


baráž o účasť vo svetovej skupine Pohára federácie:

Kanada - Slovensko 3:1
sobota dvojhry:
Aleksandra Wozniaková - Jana Čepelová 4:6, 7:5, 7:5
Eugenie Bouchardová - Kristína Kučová 7:6 (0), 2:6, 6:1

nedeľa:
dvojhra:
Bouchardová - Čepelová 7:6 (6), 6:3
štvorhra:
Gabriela Dabrowska, Sharon Fichmanová - Janette Husárová, Anna Karolína Schmiedlová 4:6, 7:5, 9:11