Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

FED CUP: Slovenky spoznali súpera v baráži o svetovú skupinu

Ilustračná snímka Foto: TASR/Pavel Neubauer

Rozhodol o tom utorňajší žreb v londýnskej centrále ITF, pri ktorom Slovenky figurovali spoločne so Španielskom, Ukrajinou a Belgickom medzi nenasadenými tímami.

Londýn 14. februára (TASR) - Slovenské tenistky privítajú v baráži o účasť svetovej skupine Pohára federácie (22.-23. apríla) Holandsko. Rozhodol o tom utorňajší žreb v londýnskej centrále ITF, pri ktorom Slovenky figurovali spoločne so Španielskom, Ukrajinou a Belgickom medzi nenasadenými tímami.

Okrem Holanďaniek mohli naraziť na Rusko, Francúzsko alebo Nemecko. Zverenky kapitána Mateja Liptáka počas uplynulého víkendu v dueli 1. kola II. svetovej skupiny nečakane zvíťazili na pôde Talianska 3:2. Hrdinkou sa stala fedcupová debutantka Rebecca Šramková, ktorá vyhrala obe dvojhry, tretí bod pridala skúsená Daniela Hantuchová.

Lipták považuje Holandsko za najprijateľnejšieho protivníka. "Myslím, že kvalita tímov, z ktorých sme si mohli vyberať, bola veľmi vysoko. Možno práve Holandsko bolo z nich papierovo najprijateľnejším súperom. Rozhodne sa však až na kurte. Myslím si, že so žrebom môžeme byť spokojní, ale najdôležitejšie bude, kto sa objaví v oboch tímoch a v akej forme sa budú nachádzať jednotlivé hráčky. Holanďanky majú vo svojom strede veľmi nebezpečnú Kiki Bertensovú, ktorá je v dobrej forme schopná zdolať kohokoľvek a je aj výborná deblistka. Je super, že budeme hrať tento zápas doma, že si môžeme zvoliť povrch a že budeme mať podporu našich divákov. Je pravda, že atmosféra v tíme bola vždy lepšia, keď sme hrali vonku. Možno by nebolo zlé riešenie hrať tento zápas niekde inde ako v Bratislave, aby sme s celým tímom bývali na jednom mieste," povedal pre TASR slovenský kapitán.

Generálny sekretár Slovenského tenisového zväzu Igor Moška bol s výsledkom žrebu spokojný. "Londýnsky žreb nám konečne prial, Holandsko je prijateľný súper. Teším sa z toho, že budeme hrať doma. Ak nastúpime v najsilnejšom zložení, máme veľkú šancu postúpiť do svetovej skupiny medzi elitnú osmičku. S určitosťou budeme hrať v Bratislave v NTC. O povrchu rozhodne kapitán tímu Maťo Lipták po konzultácii s hráčkami. Buď to bude antuka alebo hard v hale. Holanďankám máme čo vracať. Majú v tíme výbornú Kiki Bertensovú, ktorá je veľmi nebezpečná hráčka. Verím však v silu nášho družstva," povedal pre TASR Moška.

Vo fedcupovej histórii pôjde o štvrtý vzájomný zápas medzi Slovenskom a Holandskom, "Oranjes" vedú vo vzájomnej bilancii 2:1. Slovenky majú Holanďankám čo vracať, v roku 2015 s nimi prehrali na antuke v Apeldoorne 1:4. Hrdinkou duelu bola Arantxa Rusová, ktorá vybojovala v singloch dva body. tretí pridala holandská jednotka Kiki Bertensová.

Žreb baráže o účasť vo svetovej skupine Pohára federácie:

SLOVENSKO - Holandsko
Nemecko - Ukrajina
Rusko - Belgicko
Španielsko - Francúzsko