Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

FED CUP: Zápas Taliansko - Slovensko otvoria Schiavoneová s Čepelovou

Na snímke hráčky, ktoré nastúpia v prvej dvojhe vľavo Jana Čepelová (Slovensko) a vpravo Francesca Schiavoneová (Taliansko) počas žrebu stretnutia 1. kola II. svetovej skupiny Pohára federácie Taliansko - Slovensko 10. februára 2017 vo Forli. Foto: TASR/Pavel Neubauer

V druhom singli si na antuke vo Forli zmerajú sily Sara Erraniová a slovenská fedcupová debutantka Rebecca Šramková.

Forli 10. februára (TASR) - Talianska dvojka Francesca Schiavoneová a slovenská jednotka Jana Čepelová nastúpia v sobotu o 15.00 h proti sebe v úvodnej dvojhre zápasu 1. kola II. svetovej skupiny tenisového Pohára federácie. V druhom singli si na antuke vo Forli zmerajú sily Sara Erraniová a slovenská fedcupová debutantka Rebecca Šramková. Rozhodol o tom piatkový žreb v priestoroch mestskej radnice.

Nedeľňajší program v hale PalaGalassi otvorí o 13.00 súboj tímových jednotiek Erraniovej a Ćepelovej, následne by mali na dvorec vstúpiť Schiavoneová a Šramková. Do záverečnej štvorhry nominovala nová talianska kapitánka Tathiana Garbinová pár Jasmine Paoliniová, Martina Trevisanová, šéf slovenskej lavičky Matej Lipták by mal vyrukovať s tandemom Śramková, Daniela Hantuchová. Taliankam bude chýbať ich líderka Roberta Vinciová. Slovenky pricestovali bez svetovej päťky Dominiky Cibulkovej, ktorá sa v tomto roku sústredí na individuálny turnajový program i zranenej Kristíny Kučovej.

Hlavným rozhodcom bude Nemec Norbert Peick, v úlohe empajrových arbitrov sa predstavia Francúz Pascal Maria a Nemka Miriam Bleyová. Hrá sa s loptičkami značky Dunlop Clay Court. Pôjde o druhý vzájomný zápas oboch krajín v histórii prestížnej tímovej súťaže. V roku 2002 zvíťazilo slovenské družstvo v semifinále finálového turnaja v španielskom Maspalomase 3:1 a spanilú jazdu napokon zakončilo ziskom cennej trofeje. Dva body vtedy vybojovala Janette Husárová - terajšia fedcupová trénerka, treti pridala Hantuchová.

Šramková sa o svojom fedcupovom debute dozvedela v piatok ráno. "Dali sme ráno kávu a Matej Lipták mi oznámil, že v sobotu nastúpim. Počítala som s tým, že by som mohla hrať, no kapitán povedal, že je všetko otvorené a rozhodne sa až na základe tréningov. Som rada, že mi dal dôveru. Už mi dal nejaké rady. Budem sa ho snažiť počúvať aj počas zápasu a dúfam, že nám to vyjde. Verím, že moja hra bude na Erraniovú platiť."

Čepelová si proti Schiavoneovej verí, hoci vo vzájomnej bilancii prehráva 0:2. "Celý týždeň sme usilovne trénovali a verím, že to zúročíme v zápasoch. Talianky majú skvelý tím a hrajú doma, budú mať podporu fanúšikov, no my nemáme čo stratiť. Vybehneme na ne a pokúsime sa prekvapiť. Antuka je ešte mäkšia, no verím, že do zápasu trochu stvrdne."

Lipták sa rozhodol v úvodný deň nepostaviť Annu Karolínu Schmiedlovú, hoci antuka je jej najobľúbenejší povrch. "Janka s Rebeccou mi typovo najlepšie sedeli na Schiavoneovú s Erraniovou. Dúfam, že som sa rozhodol správne. Schiavoneová je skúsená hráčka, ktorá vie mixovať údery, no Janka by mohla nájsť na jej hru recept. Erraniová hrá typický antukový tenis, Rebeccina agresivita by mohla na ňu platiť. Na tréningoch sa ukazovala vo veľmi dobrom svetle. Má na to hru, aby Erraniovú zdolala."